Verden

Minnesota-guvernør: Opptøyene er en hån mot George Floyd

Minnesota-guvernør Tim Walz har beordret full mobilisering av delstatens nasjonalgarde. 2.500 soldater blir utplassert lørdag.

Minnesota-guvernør Tim Walz maner til ro og sier de voldsomme opptøyene må stanse.
 • NTB

– Dette dreier seg ikke på noen som helst måte lenger om dødsfallet til George Floyd. Dette dreier seg om angrep på sivilsamfunnet og om å spre frykt og ødeleggelse i våre flotte byer, sa Walz på en pressekonferanse lørdag.

Han la til at førsteprioritet nå er å få gjenopprettet ro og orden. Guvernøren har beordret full mobilisering av delstatens nasjonalgarde. 2.500 soldater blir utplassert lørdag.

Walz påpekte at fredelige demonstrasjoner er tillatt og at ro og orden må gjenopprettes i Minneapolis for å hedre avdøde George Floyds minne.

Byens ordfører, Jacob Frey, deltok også på pressekonferansen.

– Dette handler ikke lenger om å ytre seg. Dette er voldsbruk, og det må slutte. Vi står midt oppe i en pandemi nå, sa Frey.

Opptøyene i Minneapolis fortsatte for fjerde natt på rad natt til lørdag. Hus og biler ble påtent og butikker ble plyndret. Tusenvis av mennesker var ute i gatene og trosset portforbudet som trådte i kraft fredag kveld.

Soldater fra Nasjonalgarden i Minnesota marsjerer inn i demonstrasjonsområdet i sentrum av Minneapolis fredag.

Kentucky-guvernør ber Nasjonalgarden om bistand

I Kentucky har guvernør Andy Beshear bedt Nasjonalgarden om bistand for å opprettholde ro i byen Louisville, melder CNN.

Byen har vært preget av flere demonstrasjoner og opptøyer etter drapet på afroamerikanske Breonna Taylor (26), som ble skutt av politiet i byen i midten av mars.

Med dødsfallet til George Floyd, som døde etter å ha blitt pågrepet av politiet i Minneapolis mandag, har protestene i Louisville tatt seg opp igjen de siste kveldene.

Obduksjonsrapport: Kvelning ikke dødsårsak alene for Floyd

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde ikke George Floyd av kvelning alene. Han skal også ha hatt underliggende hjerteproblemer. Det avviser familien.

Disse to faktorene kombinert med hans generelle helsetilstand og at han kan ha vært påvirket av rusmidler, er den sannsynlige dødsårsaken, står det i den offisielle foreløpige obduksjonsrapporten utarbeidet av delstatsmyndighetene i Minnesota og som flere amerikanske medier siterer.

Floyds etterlatte avviser at Floyd hadde underliggende helseproblemer og har engasjert en uavhengig patolog for å få utført en ny obduksjon.

Familiens advokat Ben Crump sier Floyds etterlatte ikke stoler på «noe som kommer fra Minneapolis-politiet».

En kvinne passerer en ødelagt bygning etter nok en natt med voldelige protester i Minneapolis i Minnesota.

Trump anklager «radikale venstre» for opptøyer

President Donald Trump anklager «radikale venstrekrefter» for å stå bak den landsomfattende uroen i USA de siste dagene og tilbyr militær hjelp til Minnesota.

– Vi har vårt militære klart, villig og i stand, sa Trump før han lørdag dro til Florida.

– Dette er ANTIFA og de radikale venstre. Ikke legg skylden på andre, skrev han deretter på Twitter med henvisning til den antifascistiske bevegelsen Antifa.

En rekke amerikanske byer har vært preget av omfattende uro de siste dagene i kjølvannet av dødsfallet til afroamerikanske George Floyd, som mistet livet da han ble pågrepet av politiet mandag.

En soldat fra Nasjonalgarden i Minnesota holder vakt utenfor delstatsbygningen i St. Paul.
 1. Les også

  Se bildene: Voldsomme demonstrasjoner over hele USA

 2. Les også

  19-åring skutt og drept. Politibetjent skutt og drept. CNNs hovedkontor angrepet. Demonstrasjonene i USA sprer seg.

 3. Les også

  Svarte amerikanere er rasende etter nye episoder med politivold. Her er tallene som forklarer hvorfor.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5