Nye demonstrasjoner i Hongkong

Hongkongs myndigheter forsøker å berolige tilreisende etter at flere land har utstedt reiseråd om demonstrasjonene i byen. Samtidig har Kinas ambassadør til Danmark gitt uttrykk for at det kan bli aktuelt med militære tiltak.

Demonstranter samlet seg i ankomsthallen ved flyplassen fredag.

Uroen i Hongkong har skapt så mye oppmerksomhet at ambassaden i Danmark føler behov for å blande seg direkte inn i den offentlige debatten. Kinas ambassadør til Danmark, Fe Tie, antyder nå at det er en mulighet for en militær intervensjon i Hongkong, ifølge Politiken.

I et debattinnlegg i den danske avisen gjentar ambassadøren kinesiske beskyldninger om at «fiendtlige krefter» i og utenfor Hongkong forsøker å skape kaos i den administrative regionen ved å støtte demonstrantene.

Et stort antall mennesker har i mer enn to måneder demonstrert og krevd uavhengighet og stans i den «politiske undertrykkelsen» fra Kina.

Andreas Bøje Forsby, Kina-forsker ved Nordisk Institutt for Asia Studier (NIAS), sier til Politiken at det er svært sjeldent at en kinesisk ambassadør skriver debattinnlegg i en dansk avis.

– Det er et uttrykk for at Beijing anser situasjonen i Hongkong for å være gravalvorlig og derfor har en interesse i å påvirke danske politikere, sier Bøje Forsby.

Demonstranter under en protest på Hongkong International Airport fredag 26. juli.

– Kan leses som en trussel om militær intervensjon

I leserinnlegget i Politiken understreker ambassadør Feng Tie at Kina fullt ut støtter politiet og den lokale regjeringen i Hongkong, og at Kina har «vidtrekkende krefter og nødvendig styrke til å handle resolutt mot alle former for uro om nødvendig».

Asia-forsker Andreas Bøje Forsby mener det derfor er gitt at ambassadørens innlegg er godkjent av de sentrale myndighetene i Beijing. Han mener det kan leses som en trussel om en militær intervensjon hvis situasjonen eskalerer.

Les også

Videoer av kinesisk politi som trener på å slå ned mot demonstranter, vekker oppsikt.

Flyplassdemonstrasjon

Fra fredag ettermiddag lokal tid er det planlagt en tre dager lang demonstrasjon på den internasjonale flyplassen i Hongkong. Ifølge Reuters vil flyplassmyndighetene kun la personer med reisedokumenter få komme inn på flyplassen de neste tre dagene, i et forsøk på å begrense tilstrømmingen av demonstranter.

Etter de siste dagenes reiseråd til folk som skal til Hongkong, har det kommet en e-post fra en ikke navngitt talsperson for myndighetene i Hongkong, der det forsikres om at regjeringen og reiselivsnæringen gjør sitt for å minimere komplikasjonene for besøkende til byen.

Noen timer etter at demonstrasjonene startet fredag, svarte Hongkongs leder Carrie Lam ifølge Al Jazeera at myndighetene ikke planlegger å komme med noen innrømmelser kun for å roe ned demonstrantene.

Sortkledde advokater deltok 7. august i en stille markering i det sentrale Hongkong.

Omstridt lovforslag

Bakgrunnen for demonstrasjonene i Hongkong var et lovforslag om utlevering til Fastlands-Kina. Politiske ledere mener denne loven er nødvendig for at byen ikke skal kunne fungere som et gjemmested for kriminelle på flukt.

Motstanderne av lovforslaget mener det vil gi muligheter for å utlevere politiske avvikere som sees på som fiendtlige, til det kinesiske regimet. Det ser innbyggerne i Hongkong på som en trussel. 9. juni i år deltok opp mot hver syvende hongkonger på demonstrasjonene, som er blitt omtalt som de største i bystaten på ti år.

Det legges ikke skjul på at det har vært utfordringer med veisperringer og konfrontasjoner mellom politi og demonstranter i Hongkong, men ifølge e-posten har det kun påført begrensede områder ulemper.

Torsdag opplyste myndighetene at det i juli ankom 26 prosent færre turister til Hongkong sammenlignet med juli i fjor, og den negative tendensen fortsetter i august.

Handelsminister Edward Yau Tang-wah sier at 22 land og regioner, inkludert USA, i det siste har utstedt reiseråd og advarsler om Hongkong.