Verden

I dag kommer resultatet: Sannsynligheten er stor for at britenes nye statsminister heter Boris Johnson

Han er den klart største favoritten til å bli Storbritannias nye statminister, men flere av hans partifeller har eller kommer til å trekke seg hvis så blir tilfelle.

Boris Johnson er populær blant mange på grunn av sin uhøytidelige væremåte.
  • Inger Lise Hammerstrøm
    Inger Lise Hammerstrøm
    Journalist

– Mine sjanser for å bli statsminister er like gode som sjansen for å finne Elvis på Mars eller at jeg blir gjenfødt som en oliven.

Sitatet er et av Boris Johnsons mest kjente.

I dag blir det mest sannsynlig klart at det er han som tar over nøkkelen til den britiske statsministerboligen i 10 Downing Street. Den kontroversielle og hardkokte brexitmotstanderen har lovet at britene skal ut av EU – koste hva det koste vil – den 31. oktober 2019.

Den siste i regjeringen som trakk seg i protest mot Johnson var statssekretær Anne Milton i utdanningsdepartementet. Hun gikk av i dag og er «alvorlig bekymret» for en mulig EU-utmelding uten en avtale.

Boris Johnsons vei til toppen har som så mange andre statsministre før han gått via eliteskolen Eton. Han har også vært borgermester i London og utenriksminister.

Med et lite forbehold: Hvis en avtale er innen rekkevidde, kan han gå med på en kort utsettelse.

Men er Johnson egentlig klar over hva han går til?

Les også

51 bilder som viser at Boris Johnson er noe helt for seg selv

Overrasket over konsekvensene av «no deal»

For en uke siden ble Johnson briefet av kabinettssekretær Sir Mark Sedwill, statsministerens nærmeste rådgiver, om hvordan myndighetene forbereder seg på å gå ut av EU uten avtale.

Johnson skal ifølge kilder til The Times ha sagt at han vil lansere en stor kampanje for å forberede britiske bedrifter på å gå ut av EU uten avtale.

Men da han ble gjort klar over opptøyene og konsekvensene en «no deal» kom til å føre med seg, skal han ifølge Times’ kilder ha blitt skjelven.

Boris Johnsons tilhengere presser på for en rask utmelding. Utmeldingsprosessen er allerede fire måneder på overtid.

Nye prioriteringer

Om britene kræsjer ut av EU, vil Storbritannias prioriteringer endres over natten.

Import av matvarer vil være nummer tre på listen av prioriteringer ved en «no deal»; rent vann på femte.

Første prioritet vil være å få importert livreddende medisiner over den nye grensen mot Europa, dernest medisinsk utstyr.

I tillegg har den nåværende regjeringen planlagt å utplassere 8500 soldater for å holde befolkningen i sjakk og holde trafikken flytende, skriver The Times.

Les også

Det kan ende i katastrofe. Men mange ser seg nødt til å gamble på Boris Johnson. | Øystein K. Langberg

Trekker seg i protest mot Johnson

Flere medlemmer av den konservative regjeringen har sagt at de kommer til å trekke seg hvis Johnson blir statsminister. Mandag trakk Alan Duncan seg som statssekretær i det britiske utenriksdepartementet.

Finansminister Philip Hammond har sagt at han kommer til å gå av på onsdag. Årsakene skal være uenigheter med Boris Johnson. Til BBC har han sagt at han kan ikke gå med på en «no deal» slik Johnson legger opp til.

Finansminister Philip Hammond (til høyre) har sagt at han kommer til å gå av om Boris Johnson (til venstre) blir statsminister.

I tillegg har 11 andre regjeringsmedlemmer sagt at de kommer til å trekke seg fra sine posisjoner hvis Johnson blir ny statsminister onsdag, skriver The Sun.

Men Johnson kommer ifølge The Times til å erstatte dem med medlemmer fra hans «Vote Leave»-kampanje, som bidro til at flertallet stemte for å melde landet ut av EU i 2015.

Les mer om

  1. Britisk politikk
  2. Boris Johnson
  3. Brexit