Verden

Politi og demonstranter barket sammen ved Champs-Élysées etter militærparaden

Politiet brukte tåregass for å spre demonstranter som rev ned sikkerhetsgjerder og tente på søppeldunker i kjølvannet av militærparaden på Champs-Élysées.

Fly sender ut røyk i det franske flaggets farger over Champs-Élysées. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Opprørspoliti går i stilling på Champs-Élysées etter paraden på nasjonaldagen. Demonstranter rev ned gjerder og satte fyr på søppeldunker. Foto: AP/NTB scanpix
Scenene som utspant seg på Champs-Élysées etter militærparaden, minnet om slagene mellom politiet og de gule vestene. Foto: AP/NTB scanpix

Selve paraden forløp som planlagt og uten avbrytelser. Men i sidegatene hadde det samlet seg flere hundre personer med gule vester. Mange steder kom det til håndgemeng mellom politi og demonstranter, og en rekke personer ble innbrakt, blant dem tre av bevegelsens frontfigurer. De tre ble senere løslatt.

På Champs-Élysées utspant det seg scener som minnet om slagene mellom politiet og protestbevegelsen «de gule vestene» tidligere i 2019.

Påskeaften toppet det seg med 11.000 demonstranter som skapte kaos i den franske hovedstaden med krav om en ny økonomisk politikk og reform av det franske klassesamfunnet. Sentrumsgatene så den gang ut som en krigssone, og de materielle ødeleggelsene var enorme.

Politisjefen i Paris, Didier Lallement, sier at rundt 200 «vandaler» trakk inn på Champs-Élysées etter paraden søndag og at 175 ble tatt i forvaring av politiet.

Æresgjester

Tysklands statsminister Angela Merkel var en av de prominente gjestene søndag sammen med avtroppende kommisjonspresident Jean-Claude Juncker og påtroppende EU-president, Belgias statsminister Charles Michel.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var blant de spesielt inviterte. Han overvar paraden sammen med stats- og regjeringssjefer fra en rekke NATO- og EU-land.

Soldater fra de ti medlemslandene i den franskledede europeiske intervensjonsstyrken E2I (European Intervention Initiative) deltok i den årvisse militærparaden på Champs-Élysées som holdes på den franske nasjonaldagen.

Alle våpengrener

Over 4.000 franske soldater fra alle våpengrener marsjerte taktfast nedover Paris' paradegate, mens 69 fly av ulike typer og 39 helikoptre strøk over sentrum av hovedstaden og tribunen med æresgjestene.

Rundt 500 soldater fra den fransk-tyske brigaden paraderte også, sammen med en spansk styrke som har vært utstasjonert på et EU-treningsoppdrag i Mali.

Nasjonaldagen markerer stormingen av Bastillen, middelalderfestningen som ble brukt som fengsel av de franske kongene og som ble stormet om morgenen 14. juli 1789. Dette regnes som et avgjørende øyeblikk i den franske revolusjonen.

I 2017 var president Donald Trump æresgjest under paraden, og han ble så imponert at han beordret noe lignende i Washington. I år ble derfor holdt en militærparade i hovedstaden på den amerikanske nasjonaldagen 4. juli.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Utenriks