Verden

Barcelona tydeliggjør at kvinner kan bade toppløse i offentlige svømmebassenger etter klager

Etter å ha mottatt klager om diskriminering har lokale myndigheter i Barcelona gått ut med en offisiell bekreftelse: Det er OK for kvinner å være toppløs i byens offentlige bassenger.

Et utendørs svømmebasseng i Barcelona i Spania. Byrådet har måtte bekrefte at kvinner har rett til å bade toppløs, etter å ha motatt klager om at flere svømmebassenger har gitt forbud.
  • Simen Hunding Strømme
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Byrådet i Barcelona mottok nylig en offisiell klage om at flere offentlige bassenger i byen nektet kvinner å bade toppløse, ifølge CNN.

Det var likestillingsorganisasjonen Murgons Lliures, katalansk for «frigjør brystvorten», som sto bak klagen. De mente svømmebassengenes regler diskriminerte kvinner.

Klagen har ført til at byrådet har sendt en kunngjøring til alle byens kommunale bassenger. Kunngjøringen minner svømmebassengene på å garantere likestilling og dermed ikke nekte kvinner å gå toppløse.

Barcelona har ingen offisielle regler for hva folk kan gå med i svømmebassengene, sier en talsperson for byrådet til CNN. Kjønnsdiskriminering er derimot forbudt.

Hun legger til at toppløs bading ikke er et nytt fenomen i byen.

– I de fleste kommunale svømmebassenger er det helt normalt at kvinner går toppløse. Dette er ikke et nytt initiativ, sier talspersonen til den amerikanske TV-kanalen.

Murgons Lliures er fornøyde etter byrådets tiltak.

– Barcelona er nå mer likestilt og fritt, skriver organisasjonen på Twitter.

Debattert i Norge

Toppløs bading har også vært et vidt debattert tema i norske medier denne sommeren, etter at Dagsavisen omtalte Christa Barlinn Korvald (24), som ble nektet å bade toppløs på Sørenga. Artisten Nosizwe iverksatte blant annet en toppløsaksjon i etterkant av nyheten.

Korvald skrev selv en kronikk i NRK, hvor hun slo et slag for å bade toppløs uten å bli seksualisert.

Det er ingen forbund mot å bade toppløs i Frognerbadet eller i andre kommunale svømmebassenger i Oslo.

Ifølge Bymiljøetaten i Oslo kommune er det fullt tillatt å være toppløs også i den norske hovedstadens kommunale svømmebassenger. Det kan likevel stilles spørsmål om praksisen er like vanlig her i Norge som i Barcelona.

«Det er ingen forbud mot toppløs bading i våre basseng, men dette er ikke noe som forekommer i særlig stor grad», skriver Bymiljøetatens pressekotankt Monica T. Olsen i et e-post.

Les mer om

  1. Spania
  2. Likestilling
  3. Kjønnsroller