Verden

Mexicanske kvinner går til streik

Mexicanske kvinner planlegger en dag uten kvinner mandag i protest mot utstrakt vold mot kvinner.

Mexicanske kvinner deltar i en menneskekjede i Mexico by lørdag foran kvinnedagen søndag og en kvinnestreik mandag. Foto: Rebecca Blackwell, AP / NTB scanpix

 • NTB

Etter et år med opphetet debatt og stadig flere protester mot den omfattende volden, inkludert drap, har aktivister oppfordret kvinner over hele landet til å bli hjemme fra jobben og la være å gjøre noe hjemme.

Det er fortsatt uklart hvor mange som vil delta, og det foregår en intens debatt om det å gjøre seg usynlig en dag blir et vellykket politisk utspill eller ikke.

En rekke kvinner har gjort det klart at de er med. Tannlegen Jesica Solis sier at hun ikke åpner sitt kontor mandag, og Maria Pérez har sagt til sin mann at hun ikke løfter en eneste tallerken hjemme.

I Mexico by er det ventet at 20.000 kvinner deltar i en protestmarsj på kvinnedagen søndag. Mindre marsjer og demonstrasjoner blir arrangert en rekke andre steder i landet.

Flere større firmaer, banker, medier og advokatkontorer sluttet seg til protesten og oppfordret folk til å delta. Industriforbundet Coparmex ber sine 36.000 medlemsfirmaer støtte tiltaket.

Ikke alle kvinner støtter aksjonene. Noen sier de er meningsløse eller ledd i en agenda som prøver å få abort gjort lovlig i det katolske landet.

Ifølge offisiell statistikk ble 3.825 kvinner drept i Mexico i fjor, 7 prosent flere enn året før. Det betyr over ti drepte kvinner pr. dag gjennom hele året. I tillegg er tusener forsvunnet uten spor.

Les mer om

 1. 8. mars 2020
 2. Mexico
 3. Kvinnedagen (8. mars)
 4. Likestilling

8. mars 2020

 1. NORGE
  Publisert:

  Sterk 8. markering i Oslo og over store deler av verden - se bildene her

 2. VERDEN
  Publisert:

  FNs generalsekretær etterlyser systemskifte på kvinnedagen

 3. SID
  Publisert:

  Ingen burde tvinge oss til å bære frem et barn

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  USA kunne valgt en av fire toppkvalifiserte kvinner. Det turde de ikke.

 5. KULTUR
  Publisert:

  Hva skjer når likestillingskampen kjempes i parforholdet? – Forferdelig slitsomt, mener Kjersti Ericsson (76)

 6. SPORT
  Publisert:

  Når Gro Hammerseng-Edin kjenner på skammen, vet hun at det er på tide å ta grep