Skandiamannen til Aftenposten om drapskvelden: – Jeg var på vei hjem fra overtidsarbeid

Stig Engström, også kalt «Skandiamannen», er utpekt av politiet som Olof Palmes drapsmann. Like etter at Palme ble drept, snakket Aftenposten med mannen.

Stig Engström, også kalt Skandiamannen, er utpekt som gjerningsmann i saken om drapet på Olof Palme.

Onsdag ble det klart at etterforskningen på Palme-mordet avsluttes.

Da den tidligere statsministeren ble skutt fikk Aftenposten kommentarer fra mannen som nå mistenktes for å stå bak drapet. Han fremstilte seg da som et øyenvitne.

Ble beskrevet som første til unnsetning

3. mars 1986 kan vi lese at han sa følgende til Aftenpostens journalister i Stockholm:

– Først da jeg hørte meldingen om drapet på Olof Palme i radioen, var jeg sikker på at den blødende og hardt skadede mannen jeg hadde forsøkt å hjelpe tidligere på kvelden, virkelig var statsministeren.

Mannen som senere er blitt kalt «Skandiamannen» blir i artikkelen beskrevet som den første som kom statsministeren til unnsetning etter at skuddene falt og som «kjempet forgjeves for Palmes liv».

– Jeg var på vei hjem fra overtidsarbeid da jeg hørte et smell ca. 20 meter fra hjørnet på Sveavägen og Tunnelgatan. Jeg trodde nærmest det kom fra et eksosrør. Men da jeg fikk se en mann ligge blødende på fortauet og en fortvilet kvinne på kne ved siden av, skjønte jeg at han var skutt ned, sa mannen til Aftenposten i 1986.

Han endret forklaring flere ganger, og andre vitner på stedet kan ikke huske det Skandiamannen hevdet, for eksempel at han hadde lagt Palme i stabilt sideleie.

Nederst til venstre på denne dobbeltsiden kan man se det korte intervjuet med Engström, som da sa han prøvde å redde Palmes liv.

Vært i søkelyset fra første stund

Mannen som nå pekes ut har vært i politiets papirer fra første stund, men ble aldri mistenkt selv om han var på Sveavägen drapskvelden. Han ble sett på som et brysomt vitne som ville ha oppmerksomhet, og fortalte gjerne sin historie til mediene. Selv om forklaringen hans inneholdt selvmotsigelser og ikke stemte overens med det andre sa, ble han aldri formelt mistenkt eller siktet.

Mannen var grafiker og jobbet som reklamekonsulent i forsikringsselskapet Skandia rett ved åstedet. Han stemplet fra jobben bare 50 meter unna åstedet rett før drapet. Han sa selv at han hadde prøvd å redde Palmes liv da han hørte skuddene.

Engström ringte flere ganger til Svenska Dagbladet i dagene etter drapet og ville gi sin forklaring på hva som skjedde. Også der fremstilte han det som at han prøvde å redde Palmes liv. Men ingen kan huske å ha sett dette.

Også senere stilte han, på eget initativ, opp i media og spekulerte også i hvem som kunne ha drept Palme.

– Hans medvirkning i media gjør at det for oss fremstår som mindre sannsynlig at han inngikk i en konspirasjon, sa etterforskningsleder Krister Petersson.