Verden

Tsunamivarselet etter jordskjelvet utenfor Indonesia er avblåst

Et kraftig jordskjelv i Det indiske hav førte til panikk i flere land. I Phuket i Thailand flyktet folk fra byen i frykt for en tsunami.

  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Er du i området? Ta kontakt med Aftenposten.no på mail 2286@aftenposten.no eller telefon +47 02286.

Et jordskjelv på et 8,6 rammet onsdag morgen Det indiske hav utenfor Banda Aceh i Indonesia. Og klokken 12.46 rammet et nytt jordskjelv havområdet utenfor Aceh-proveinsen ifølge US Geological Survey. Skjelvet skal ha sitt episenter 476 kilometer utenfor Sumatra, og har en dybde på 16 kilometer.

Klokken 14.36 avlyste The Pacific Tsunami Warning Center tsunamivarselet for alle land etter at de flere ganger hadde innsnevret varselet.

Litt etter klokken 15 er det ikke kommet meldinger om alvorlig skade på mennesker eller eiendommer som følge av skjelvet eller bølger. Men ifølge nyhetsbyrået AP skal en person ha blitt skadet etter at han hoppet ut av vinduet etter at jordskjelvet kom.

Bekymrede kunde ble evakuert fra et kjøpesenter på Sumatra etter de to store jordskjelvene onsdag.

Onsdagens jordskjelv, som skjedde klokken 10:39 norsk tid, er mindre kraftig enn det som utløste tsunamien langs kysten av Japan 11. mars 2011.Myndighetene i flere land rundt det Indiske hav sendte raskt ut tsunamivarsel. Ifølge The Pacific Tsunami Warning Center var bølgen maksimalt én meter høy.

I Thailand beordret myndighetene folk i seks kystprovinser til å søke seg opp i terrenget i tilfelle en kjempebølge skulle treffe vestkysten. Også i Sri Lanka ble det sendt ut et landsomfattende varsel om en mulig tsunami.

Horisontalt skjelv

Men like før klokken 12, norsk tid, kunne Indonesias president berolige befolkningen i en pressekonferanse, der han sa at faren for en tsunami var over og at det ikke var registrert noen store ødeleggelser etter skjelvet.

Ifølge svt.se er også meldingene fra Aceh at det bare har vært små bølger som har kommet etter jordskjelvet. The Jakarta Post melder at det har vært «mini-tsunamier» i Aceh på opp til 80 centimeter.

Les også

- Det er fullt på alle takene her

Ifølge en jordskjelvekspert BBC har snakket med var skjelvet horisontalt, ikke vertikalt. Dette gjorde at sjansene for en tsunami ble sterkt redusert.

Seismolog Jan Sfyen ved Norsar på Kjeller er enig.

– Både stedet, lokaliseringen og mekanismen som utgjør skjelvet peker på det. Dette jordskjelvet har en mer horisontal bevegelse, ikke så mye vertikal bevegelse, noe som gjør at vi tror det er lite sannsynlig med en tsunami. Hadde skjelvet ført til at havbunnen hadde flyttet seg vertikalt med mange meter, ville det vært noe annet, sier han.

TV-bilder fra Indonesia viser folk som flykter fra kystområdene i Aceh-provinsen.

Grunnere enn skjelvet i 2004

De første meldingene gikk ut på at jordskjelvet hadde en styrke på 8,9 — omtrent like kraftig som det utenfor Japan 11. mars 2011, men kort tid senere kunngjorde USAs geologiske institutt at styrken var 8,6 og at episenteret var på 23 kilometers dyp.

Det betyr at episenteret denne gang var ti kilometer grunnere enn jordskjelvet 26. desember 2004, som utløste tsunamien som tok livet av over 170.000 mennesker i Aceh-provinsen. Styrken på skjelvet den gang var kraftigere, 9,1 og 9,3.

Onsdagens skjelv skal ifølge USGS være mellom det 9. og 12.kraftigste som er målt. Det kraftigste skjelvet i moderne tid målte 9,5 og skjedde i Valdivia i Chile i 1960. Jordskjelvet som skapte tsunamien i 2004 er det 3. sterkeste målte, mens jordskjelvet i Japan i fjor kommer på 4. plass.

UD: - Ingen meldinger om skadede nordmenn

— Vi arbeider fortløpende med å skaffe oss best mulig oversikt over situasjonen i området, og har kontakt med ambassaden i Jakarta og andre ambassader i regionen, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Kjetil Elsebutangen til NTB.

Les også

- Det er helt kaos. Folk har kræsjet og kommer seg ingen steder

— Vi har foreløpig ikke mottatt meldinger om at nordmenn skal ha kommet til skade som følge av jordskjelvet. Og selv om det er sendt ut tsunamivarsel, har vi ikke fått meldinger ennå om at det har kommet en, legger han til.

Merket skjelvet i India

Jordskjelvet skal ha episenter i havet, over 400 kilometerutenfor Aceh-provinsen i Indonesia. Ifølge nyhetsbyrået Ap kunne skjelvet føles i Singapore og Malaysia. Det er også kommet meldinger om at skjelvet kunne merkes i Singapore, Thailand, Malaysia, Banglasdesh og India.

Hundrevis av kontorarbeidere i den indiske byen Bangalore forlot bygningene de jobber i, ifølge Reuters. På Twitter kommer det meldinger fra flere indiske byer fra mennesker som kunne merke det kraftige skjelvet.

Også i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur kom det meldinger om at høye bygninger ristet i minst ett minutt.

I Aceh brøt det ut fullstendig kaos ifølge nyhetsbyrået AP. Folk løp ut i gatene, også pasienter fra sykehus

En indonesisk TV-kanal viser bilder av personer i Aceh som flykter fra en mulig tsunami.