Verden

Libanon har fått ny regjering

Libanons president Michel Aoun (i midten) sammen med statsminister Hassan Diab (til høyre) og parlamentets leder Nabih Berri i presidentpalasset tirsdag.

Beirut (NTB-AP): Etter tre måneder med omfattende protester, der hundrevis er skadd i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, fikk Libanon tirsdag ny regjering.

 • NTB
 • Per Anders Johansen
  Journalist

Regjeringen ledes av den 60 år gamle professoren Hassan Diab og består av 20 statsråder, de fleste av dem teknokrater med støtte fra landets politiske partier.

President Michel Aoun har godkjent den nye regjeringen, og tirsdag kveld ble navnene på de nye statsrådene lest opp av en talsmann.

– Den nye regjeringen skal anstrenge seg for å møte demonstrantenes krav, sa statsminister Hassan Diab i sin første kommentar etter kunngjøringen.

Libanon har vært uten regjering siden statsminister Saad Hariri 29. oktober i fjor kunngjorde at han gikk av. Det skjedde etter omfattende protester.

Libanesiske soldater foran demonstranter som blokkerer en hovedvei til flyplassen i Beirut tirsdag kveld etter utnevnelsen av den nye regjeringen.

Protestene har siden fortsatt, og det er uklart om den nye regjeringen vil tilfredsstille demonstrantenes krav om omfattende politiske reformer.

Libanon står midt oppe i en økonomisk krise, og landets banker har siden september hatt begrensninger på uttak av dollar. Det har resultert i smadring av minibanker og bankvinduer.

De siste månedene har Libanons hovedstad Beirut vært preget av vedvarende demonstrasjoner og gateslag.

Hyller revolusjon i Libanon

Avtalen om en ny regjering kom på plass etter at Iran-støtte Hezbollah ble enige med sine kristne allierte om en avtale.

Hezbollah, som under amerikanske sanksjoner som en terrororganisasjon, har styrt landet i allianse med det kristne partiet til president Michel Aoun og Shiite Amal-partiet.

Lederen for Hezbollah i Libanon, Sayyed Hassan Nasrallah taler til sine tilhengere i en minnestund etter at den iranske generalen Qassem Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep.

– Dette er en regjering som representerer forventningene til demonstrantene som har mobilisert over hele landet i mer enn tre måneder, sa statsminister Hassan Diab etter at utnevnelsen ble kunngjort.

– Jeg hyller revolusjonen og opprøret som har presset oss til dette, og Libanon vil vinne. Vi vil oppnå samhold i samfunnet.

– Libanon trenger en ny regjering raskest mulig for å stoppe syklusen av kollaps og stadig verre økonomiske og sikkerhetsmessige forhold, sa den tidligere statsministeren Saad al-Hariri, som ble presset til å ga av i oktober.

Regjeringskrisen har stoppet alle tiltak for å gjøre noe med landets voksende gjeld og manglende tillit hos banker og investorer, skriver Reuters.

En demonstrant holder det libanesiske flagget under en demonstrant mot landets politiske elite 19. januar.

Stor skepsis til den nye regjeringen

«Demonstrantene vil trolig ikke være tilfreds med dette», kommenterer avisen Al Jazeera, som viser til at demonstrantene også har etterlyst omfattende reformer og en regjering som består av uavhengige embetsmenn som kan løse landets største økonomiske krise på flere tiår.

Selv om statsministeren Hassan Diab ikke kommer fra det etablerte politiske miljøet, består den nye regjeringen av en rekke statsråder som tilhører gruppene som har hatt makten siden borgerkrigen i Libanon.

«Denne regjeringen er laget av de tradisjonelle partiene som ble presset ut av demonstrantene», sier Sami Nader, direktør for Levant Institute for Strategic Affairs til Wall Street Journal.

«De forandret utseende, men det er fortsatt det samme systemet. Det er tegn på dette vil gå dårlig».

Libanons nye statsministeren Hassan Diab blir anklaget for å ha opprettet en regjering som i praksis er styrt av de samme korrupte politiske miljøene som demonstrantene mener styrer Libanon mot katastrofe.

– Teknokratistyre er ønsketekning

Mange av de nye statsrådene er lite kjent i offentligheten. Allerede da regjeringen ble kunngjort, hadde flere demonstranter samlet seg i gatene i Beirut og stengt av en hovedgate.

– Vi ønsker et nytt Libanon, et Libanon uten korrupsjon. De tar ikke det libanesiske folket alvorlig når de utnevner en slik regjering, sa den 37-årige demonstranten Charbel Kahi til nyhetsbyrået AFP.

«Ideen om en rent teknokratisk regjering er ønsketekning», sier professor Hial Khashan ved det amerikanske unversitetet i Beirut til France24.

«Bak hver eneste kandidat, er det et politisk parti».

Les også

 1. Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut

 2. Kritisk video startet nye voldelige sammenstøt i Beirut

 3. To erkefiender, fem blodige konflikter og hvordan det hele henger sammen

 4. Nær 400 skadet under protester i Libanon

Les mer om

 1. Libanon
 2. Beirut
 3. Hezbollah
 4. Protest