Forskere: Over tusen trolig smittet av kinesisk lungevirus

Forskere mener tallet på smittede av et nytt virus er langt høyere enn kinesiske myndigheter oppgir.

Mange har på seg masker i frykt for å bli smittet, her en mann på vei inn på togstasjonen i Beijing.

Kinesiske myndigheter opplyser at 45 personer har fått lungebetennelse som følge av viruset. Fire nye tilfeller ble rapporter lørdag morgen, og for fem av pasientene skal tilstanden være alvorlig, ifølge helsemyndighetene i Wuhan.

To personer er bekreftet døde av viruset, som er sporet til et fiskemarked i den kinesiske byen.

Tallet på smittede i byen var trolig på over 1.700 per 12. januar, ifølge forskere ved senteret for analyse av globale smittsomme sykdommer ved Imperial College i London. Forskningssenteret rådgir blant andre Verdens helseorganisasjon (WHO).

Passasjerer på vei forbi en helsesjekk ved den internasjonale flyplassen i Beijing i Kina.

Spredning indikerer flere smittede

Det er så langt oppdaget tre tilfeller av det mystiske, sars-lignende viruset utenfor Kina, to i Thailand og ett i Japan. Forskerne tok utgangspunkt i det tallet for å utlede hvor mange som kan være smittet i Wuhan og regnet seg fram til anslaget ved å se på trafikken ved flyplassen i byen.

– For at Wuhan skal ha eksportert disse tre tilfellene til andre land, må det være langt flere tilfeller enn rapportert, sier professor Neil Ferguson til BBC.

Han sier til kanalen at han er mye mer bekymret nå enn han var for en uke siden. Det er likevel for tidlig å slå alarm, mener Ferguson.

– Folk bør være oppmerksomme på muligheten for at dette viruset smitter mellom folk, sier han og legger til at det er usannsynlig at dyr er den viktigste smittekilden.

Ligner sars-virus

To personer er så langt døde etter å ha blitt smittet av coronaviruset, som hører til samme familie som det dødelige sars-viruset.

Kinesiske helsemyndighetene har slått alarm nettopp på grunn av likhetene med sars-viruset. I 2002 og 2003 døde 349 mennesker i Kina og 299 i Hongkong av dette viruset.

Myndighetene i Hongkong har økt innsatsen for å screene reisene fra Fastlands-Kina, blant annet med temperatursjekk.

Amerikanske myndigheter bekreftet fredag at det blir gjennomført screening av fly fra Wuhan til San Francisco og New York, samt ved flyplassen i Los Angeles.