Verden

Eksperter om den økende uroen i Libya: – Ikke tilfeldig at dette skjer nå

Haftars militæroffensiv mot den FN-støttede regjeringen i Tripoli skjer bare dager før et nasjonalt forsoningsmøte.

General Haftars LNA-krigere poserer på vei ut av Benghazi. Eksperter mener generalens militæroffensiv kan svekke troen på FNs planlagte fredssamtaler.
 • Hanne Christiansen
  Hanne Christiansen
  Korrespondent i Midtøsten

Søndag gikk Libyas FN-støttede regjeringsstyrker til motangrep på styrkene til opprørsgeneral Khalifa Haftar. Det skjedde etter at Haftars LNA-milits torsdag lanserte en militæroffensiv mot Tripoli.

Dagen etter tok LNA kontroll på en flyplass sør for hovedstaden, og gikk til angrep på flere forsteder.

Begge parter har gjennomført luftangrep, og ifølge Al Jazeera skal minst 35 mennesker være drept. Flere av dem skal være sivile.

Talsmann for regjeringsstyrkene, Mohamed Ganounou, kunngjorde søndag at operasjon «Volcano of Anger» er satt i gang for å drive tilbake Haftars styrker – til tross for at FN ba partene om å inngå en midlertidig våpenhvile.

FN, USA, Italia og India har erklært at de trekker ut sitt personell og fredsbevarende styrker fra Libya.

Kjepper i hjulene for fredsprosessen

FN har lenge satset på en fredsprosess med en midlertidig regjering under Fayez al-Sarraj i Tripoli og vestlige Libya.

Haftars offensiv skjer bare få dager før et nasjonalt forsoningsmøte, som FNs spesialutsending til Libya har oppfordret de ulike partene til å delta på. Etter planen skal møtet finne sted mellom 14. og 16. april.

FNs generalsekretær António Guterres var denne uken i Tripoli for å bistå forberedelsene. Da Haftar kunngjorde at han hadde sendt sine styrker mot Tripoli, forsøkte Guterres forgjeves å snakke partene til fornuft.

Timingen ikke tilfeldig

Seniorforsker Morten Bøås ved NUPI (Norsk Utenrikspolitisk Institutt) sier Haftar har truet med å lansere en offensiv mot Tripoli i over et år. At han velger å gjøre det nå, tror ikke Bøås er tilfeldig.

– Trolig har Haftar vært redd for at han må slå til nå, eller risikere å ha mindre muligheter for å nå sitt endelige mål – nemlig å være i førersetet når man skal finne en endelig løsning for Libya.

Bøås forklarer at Haftars fremste fortrinn er hans militære styrke.

– Den kan bli mindre verdt dersom Haftar dras inn i en ren diplomatisk og politisk prosess, sier Bøås.

Han påpeker imidlertid at generalen er en rasjonell aktør som vil samle Libya, og som på lengre sikt ønsker internasjonal anerkjennelse.

– Haftar vet at han vil få kritikk og fordømmelse for det som skjer nå, men det er samtidig vanskelig å se for seg at han vil støtes helt ut i kulden, sier Bøås.

General Khalifa Haftar er en kynisk, men rasjonell aktør, mener seniorforsker ved NUPI, Morten Bøås.

«Forakter fredsprosessen»

Også Midtøsten-ekspert og historieprofessor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen tror timingen for Haftars offensiv kan ha sammenheng med den planlagte konferansen.

– Det er sånn sett et nederlag for FN, fordi det har svekket tanken på at fredsforhandlinger i Libya kan føre frem, sier Vikør.

Samtidig påpeker han at Haftar ikke har vist forhandlingsvilje tidligere:

– Haftar har deltatt hver gang det har vært samtaler, og han har stort sett gitt uttrykk for at de ikke har noen betydning, sier Vikør.

Flere internasjonale eksperter gir uttrykk for det samme. I en kommentar i New York Times skriver Libya-ekspert Fredric Wehrey og tidligere FN-topp Jeffrey Feltman:

«Ved å sende sine styrker mot Tripoli når FNs generalsekretær António Guterres var i byen for å hjelpe til med å organisere den nasjonale konferansen, har general Haftar gjort det klart at han forakter fredsprosessen».

General Haftars styrker tok lørdag kontroll over en tidligere flyplass i utkanten av Tripoli. Ifølge en talsmann for LNA er målet å sikre hovedstaden.
Les også

Søreide: Viktig å ta lærdom av Libya-krigen

– Kynisk, men ikke irrasjonell

Lederen for den FN-støttede regjeringen i Tripoli beskyldte lørdag Haftar for å ha sveket ham, og lovet at generalen vil møte sterk motstand fra samlede regjeringsvennlige styrker.

Vikør forklarer at Haftars militære taktikk tidligere har vært å gå raskt frem og etablere seg, for så å forsøke å skape splittelse blant motstanderne.

– Håpet kan være at han skal få det til å se ut som han er i ferd med å vinne, og at de ulike gruppene dermed vil velge å slutte seg til han før heller enn siden, sier Vikør. Men han legger til at det ikke er opplagt er at han vil klare å erobre hovedstaden.

Bøås er på sin side ikke overbevist om at Haftar faktisk ønsker å ta kontroll over Tripoli.

– Dette kan også være et forsøk på å ta strupetak på Tripoli og bruke det som et forhandlingskort. Det er kynisk, men ikke irrasjonelt, sier Bøås.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5