Her er det første fotografiet som er tatt av et svart hull

Forskere og astronomer offentliggjorde onsdag det aller første fotografiet som er tatt av et såkalt svart hull i verdensrommet.

Dette bildet av et svart hull ble offentliggjort i dag. Bildet er tatt av samarbeidsprosjektet Event Horizon Telescope (EHT).

Onsdag presenterte astrofysikere og astronomieksperter det første bildet som er tatt av et svart hull i verdensrommet.

Bildet er tatt av samarbeidsprosjektet Event Horizon Telescope (EHT), og det er brukt data fra åtte radioteleskoper verden over. Det ble presentert på syv parallelle pressekonferanser verden over.

Et «monster»

Bildet viser en lysende ring som formes når lyset bøyes i den intense gravitasjonen rundt det svarte hullet. Hullet er 6,5 milliarder ganger mer massivt enn vår egen sol, skriver EHT på sin Twitter-konto. Det ble funnet i en galakse kalt M87.

Jessica Dempsey, en av forskerne bak gjennombruddet, sier den lysende ringen som trer frem på bildet minner henne om Saurons øye fra Ringenes Herre-filmene.

Professor Heino Falcke ved Radboud University i Nederland kaller hullet et «monster».

– Det vi ser, er større enn hele vårt solsystem, sier han til BBC.

Sterk fascinasjon

Av alle krefter eller gjenstander i universet som ikke kan ses med det blotte øyet, er det få ting som har fascinert og frustrert vitenskapsfolk mer enn svarte hull. Allerede på 1700-tallet begynte astronomer å stille spørsmål ved fenomenet.

Etter møysommelig og årelang forskning fant astronomene etter hvert ut at de små lyse prikkene som de så på himmelhvelvingen, faktisk var enorme svarte hull omgitt av gass og plasma.

Gravitasjonen i svarte hull er så sterk at den sluker alt på sin vei. Lyset trekkes mot hullet, spises opp, og alt blir svart.