Klimaprotester skapte kaos i Underhuset. Kveldens brexit-avstemning kledd naken.
BRUSSEL (Aftenposten): Midt under debatten om mulige brexit-utganger inntok plutselig en gruppe klimademonstranter publikumsgalleriet i det ærverdige Underhuset.
SISTE: Rett etter klokken 23.00 kom resultatet av mandagens avstemning. Nok engang ble alle 4 forslagene stemt ned.
Som sist onsdag var det to forslag som var nær ved å få flertall: Forslaget om ny folkeavstemning og forslaget om Norway Plus, altså en soft-brexit-løsning.
Slik stemte Underhuset:
- Norway Plus: 261 stemte for. 282 stemte mot.
- Ny folkeavstemning: 280 stemte for. 292 stemte mot.
Dramatisk avgang
Rett etter avstemningsresultatet var klart, tok Nick Boles ordet.
Han er parlamentsmedlem for Det konservativ partiet og en av hærførerne bak «Norway Plus». Sammen med Labours Stephen Kinnock har de to jobbet for dette alternativet i lang tid.
I frustrasjon over utfallet erklærte han at han trekker seg som parlamentsmedlem for De konservative med umiddelbar virkning.
Dermed havner også i han i gruppen over konservative parlementsmedlemmer som har trukket seg fra partiet de siste ukene.
- Her kan du lese saken Aftenposten skrev om hærførerne bak Norway Plus i januar:
Når man styrer mot avgrunnen, blir selv de bitreste fiender venner. Bli med på innsiden av brexit-dramaet.
Debatten avbrutt av miljøprotester
Underhuset er kjent for både høyt støynivå og heftige debatter. Men mandagens protest var i overkant at hva selv speaker John Bercow kunne tolerere.
Klimademonstrantene ble raskt geleidet ut av Parlamentet. Sky News melder at de er arrestert.
Kroppsmaling og elefantmasker
Slagord som «SOS» og «Slutt å kaste bort tiden!» var malt på aktivistenes kropper. Noen limte også hendene fast i glassveggen, noe som gjorde det vanskeligere for sikkerhetsvaktene som kom for å fjerne dem, melder NTB.
To av aktivistene stilte opp i heldekkende grå kroppsmaling og elefantmasker i et forsøk på å illustrere at klimakrisen er blitt «elefanten i rommet» for britiske politikere.
Den konservative parlamentarikeren James Heappey la ut et bilde av protesten på Twitter, med teksten «Parliament just got a little bit more nuts!»
... men så var det business as usual
Mandag kveld gjorde Underhuset nok et forsøk på å stemme frem et mulig levedyktig brexit-alternativ.
Etter at Theresa Mays brexitavtale ble stemt ned for tredje gang fredag, fortsetter avstemningene på overtid. Nå etter utslagsmetoden.
Brexit Grand Prix
I forrige uke skjedde dette:
- Onsdag avholdt Underhuset en historisk avstemningsbonanza. Fordi Mays skilsmisseavtale ikke har flertall, bestemte Underhuset seg for å legge frem sine egne forslag.
- Hele åtte forslag ble lagt frem til avstemning. Men da kvelden var omme, var man like langt: Ingen av forslagene fikk flertall.
De to forslagene som var nærmest flertall, var disse:
- Avholde ny folkeavstemning
- Mays brexitavtale sammen med en tollunion
- Fredag ble Mays brexitavtale stemt ned for tredje gang.
Norway Plus er blant alternativene
Mandag ble forslagene som fikk flest stemmer i forrige uke med til kveldens finalerunde.
Det betyr at det mandag skal stemmes over to «soft-brexit»-alternativer, et forslag om ny folkeavstemning og et forslag om utsette utmeldelsen.
1. Det første forslaget er det som lenge er blitt kalt Norway Plus, og som ligner på Norges EØS-løsning. I dag går det under navnet «Common Market 2.0». Det betyr medlemskap i EFTA og at Storbritannia blir endel av EØS-avtalen. Men den Storbritannia blir ikke endel av EUs tollunion.
2. Det andre «soft-brexit»-alternativet er foslaget om at Storbritannia skal forbli i EUs tollunion. Det vil løse grenseproblematikken på grensen mellom Irland og Nord-Irland, men er en helt uspiselig løsning for store deler av det konservative partiet.
3. Det tredje alternativet er forslaget om å arrangere en ny folkestemning.
4. Det fjerde forslaget er å utsette brexit. Hvis EU ikke aksepterer det, vil Underhuset stemme over en no-deal brexit eller å avlyse hele utmeldelsen. Trekke artikkel 50.
Brexit-floken virker uløselig. Siste utvei er å gå tilbake til folket. | Øystein K. Langberg
Mandagens avstemning er ikke bindende. Det er ventet at «vinneren» av kveldens avstemning muligens skal stemmes over sammen med Mays brexit-avtale senere i uken.
Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.