Verden

Separatister i Jemen gir opp håp om uavhengighet

Den ledende separatistgruppen i Jemen gir opp målet om en uavhengig stat for å få på plass en fredsavtale fremforhandlet av Saudi-Arabia.

Dette bildet viser krigere fra Det sørlige overgangsrådet i 2018. Den ledende opprørsgruppen gir nå opp målet om uavhengighet for å få på plass en allerede fremforhandlet fredsavtale. Foto: AP Photo/NTB scanpix.

 • NTB-AP

Det sørlige overgangsråd, en paraplyorganisasjonen av opprørsgrupper støttet av De forente arabiske emirater, sier den ikke lenger vil kjempe for uavhengighet sør i Jemen.

Det gjør gruppen for å få gjennomført fredsavtalen fremforhandlet av Saudi-Arabia, som har ligget på vent.

– Vi har oppnådd målene våre. Vi bekrefter at vi vil fortsette og styrke vårt strategiske partnerskap med den arabiske koalisjonen, sier talsmann Nizar Haitham.

Avtalen, som ble signert i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh i fjor høst, åpner for maktdeling, men ble lagt på is da separatister tok kontroll over Aden sør i Jemen i vår.

Avgjørelsen kan være et steg på veien mot fred i den kaotiske proxy-krigen i Jemen, der det har vært krig siden en koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk til aksjon mot Houthi-bevegelsen i 2015.

Også De forente arabiske emirater og Sudan har hatt soldater på bakken i det sørlige Jemen. Alle parter i konflikten er blitt anklaget for krigsforbrytelser, og over 100.000 mennesker skal ha mistet livet i konflikten.

 1. Les også

  FN advarer om hungersnød i Jemen

 2. Les også

  En tragedie som ingen bryr seg om | Therese Sollien

 3. Les også

  Sultkatastrofe kan følge koronaviruset

Les mer om

 1. Krig
 2. Jemen
 3. Saudi-Arabia