Liberaldemokratene knust i britisk lokalvalg
Liberaldemokratene ligger med brukket rygg etter at britiske velgere har sagt sitt. Regjeringspartiet har gjort sitt dårligste valg noensinne, melder BBC.
Det liberaldemokratiske partiet, ledet av Nick Clegg, har tapt nesten halvparten av kommunestyreplassene de har hatt, ifølge foreløpige resultater.
I Sheffield, der Clegg har sin valgkrets, har hans parti mistet ledelsen for byrådet, til fordel for Labour.
På toppen av det hele tyder meningsmålinger på at partiet også vil tape slaget om sin hjertesak: reform av valgsystemet. Resultater fra folkeavstemningen om dette er imidlertid først ventet fredag kveld.
Det er bare ett år siden valget som førte partileder Nick Clegg inn i regjering, men hestehandlene han har inngått med sine konservative koalisjonspartnere har kostet partiet dyrt. Velgerne ser ut til å ville straffe Liberaldemokratene for brutte løfter, blant annet om å skåne studenter fra høyere studieavgifter, og for å ha støtte harde budsjettkutt.
Må gå?
Det kommer nå krav fra lokale partiledere rundt om i landet om at Clegg må gå av.
– Jeg ber Nick Clegg om å tenke over sin stilling, sier lederen for liberaldemokratene i Rochdale.
Clegg sier at hans parti får mye av skylden for budsjettkuttene til regjeringen.
– Vi har fått real juling, og vi må ta lærdom av hva vi fikk høre av velgerne, sier Clegg selv.
Tross julingen mener den konservative partilederen og statsminister David Cameron at regjeringskoalisjonen vil bestå.
– Jeg er absolutt bestemt på å få denne koalisjonen, som jeg mener er bra for Storbritannia, til å fungere i hele den fem år lange perioden, sa han.
De to partiene har også stått på hver sin side i folkeavstemningen om valgreform, og debatten har vært til tider skitten.
Men heller ikke investorer eller analytikere tror på noen regjeringskrise. Liberaldemokratene vil bare gå på et nytt nederlag, og heller ikke Cameron har noe å vinne på å gå ut av samarbeidet.
– Ledelsen i De konservative vet at de ikke kan vinne et valg på egen hånd, sier Philip Cowley, professor ved Universitetet i Nottingham, til Reuters.
Skotsk uavhengighet?
I Skottland har nasjonalistpartiet SNP gjort et brakvalg, og førsteminister Alex Salmond lover velgerne en folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia.
Opptellingen av stemmene etter valget torsdag viser at Scottish National Party (SNP) har fått minst 65 av de 129 plassene i den regionale forsamlingen. Det er første gang et parti sikrer seg flertall på egen hånd siden parlamentet ble opprettet i 1999.
Skottland har i dag delvis selvstyre og kontrollerer pengesekken i flere sektorer. Men full uavhengighet kan blant annet påvirke fordelingen av inntekter fra oljeproduksjonen i Nordsjøen- For øvrig går Labour sterkt fram, særlig i Nord-England.
Det holdes også valg til regionale forsamlinger i Nord-Irland og Wales, men der er ikke resultatene klare ennå.