Gingrich tvitret seg inn i valgkampen

Newt Gingrich melder seg nå inn i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat i 2012. Han er det første sentrale partimedlemmet som offisielt melder sitt kandidatur.

Gingrich har en fortid som president i Representantenes hus og ønsker nå å bli president. FOTO: MANDEL NGAN/AFP

Gingrich lanserte seg selv som kandidat gjennom meldinger på Twitter og et videoopptak på YouTube onsdag. I videoopptaket ba han sine tilhengere om å slutte opp om hans innsats for å få USA «tilbake på riktig spor».

— Vi amerikanere må snakke sammen, arbeide sammen, finne løsninger sammen og insistere på å påtvinge disse løsningene på de kreftene som ikke ønsker forandring, sa Gingrich i sitt videobudskap.

— Det finnes enkelte mennesker som ikke bryr seg om at Amerika blir rasert så lenge de styrer over ruinene. Men du og jeg vet bedre, sa han.

Til angrep på Obama

Gingrich stjal også et slagord fra sittende president Barack Obama da han lanserte sin nominasjonskampanje: «Vinn framtida».

— Dette handler ikke om en person i Det ovale kontor. Det handler om millioner av amerikanere som har tro på at vi kan vinne framtida med en riktig politikk som gir de riktige resultatene, sa Gingrich til Fox News onsdag.

Gingrich sier han som president vil holde skattenivået lavt, få statsbudsjettet til å gå i null, gjøre staten mindre og øke den innenlandske oljeproduksjonen.

— Vi må få fram at president Obama fører en uriktig politikk som gir uriktige resultater. Det er nokså enkelt: En arbeidsløshet på 9 prosent er et uriktig resultat, sier Gingrich.

Ifølge Gingrich ligger Obamas virkelighetsoppfatning «svært langt til venstre».

Stor på 1990-tallet

Gingrich er i dag 67 år gammel. Han var sentral i Republikanerne på 1990-tallet og var president i Representantenes hus i Kongressen fra 1995 til 1999. Han var også sentral i prosessen mot tidligere president Bill Clinton på 1990-tallet.

Gingrich krever nå sin del av æren for den økonomiske oppturen i USA på 1990-tallet, en ære som vanligvis gis til nettopp Bill Clinton.

— Som president i Representantenes hus arbeidet jeg for velferdsreform, for budsjettbalanse, for utgiftskontroll, for skattelette, for økonomisk vekst. Arbeidsløsheten gikk ned fra 5,6 prosent til under 4, sa han onsdag.

— Og i fire år klarte vi å få statsbudsjettet til å gå i null og betale ned 405 milliarder dollar i gjeld. Vi har gjort det før. Vi kan gjøre det igjen, sa Gingrich.

Ligger bak

I 1994 ble Gingrich kåret til årets navn av nyhetsmagasinet Time som følge av Republikanernes valgseier det året. Men senere er han også blitt knyttet til valgnederlagene i 1996 og 1998.

En meningsmåling gjennomført av Reuters og Ipsos viser at Gingrich i dag ligger langt bak Obama på gallupen. I meningsmålingen får Obama en oppslutning på 53 prosent, mot 35 prosent for Gingrich.

Analytikere regner det ikke som sannsynlig at Gingrich vil klare å vinne nominasjonskampen i Republikanerne. Han er godt kjent i befolkningen, men meningsmålinger viser også at det er mange som ikke liker ham.

Det er ventet at han vil bli utfordret av blant andre Mitt Romney og Tim Pawlenty.