Protestene har skapt avsky for Hongkong-politiet. Tjenestemenn utstyrer barna sine med voldsalarm.

Hongkongs politistyrke er nå blitt så upopulær blant sine egne innbyggere at politifolk ikke engang får være med å heie på fotballag.

Jobbpendlere reagerer da politifolk kommer inn i en T-banevogn for å se etter demonstranter.

Før stolte folk på politiet, nå er de blitt redde for dem, mener Hongkong-leder i Norge.

I tre måneder har demonstranter inntatt Hongkongs gater i kampen mot det de mener er fastlandskinesernes forsøk på å innskrenke deres demokratiske rettigheter. I begynnelsen ble Hongkongs leder, den Kina-lojale Carrie Lam, utpekt som fienden.

Men i stadig økende grad rettes sinnet mot byens egen politistyrke bestående av 31.000 hongkongere.

Brannbomber og vannkanoner

Sammenstøtene mellom demonstranter og politi er blitt stadig mer voldelige. Aktivister har brukt blant annet brukt bambusstokker, stein, spretterter og brannbomber.

Ryktene om at Kina vil sende styrker fra fastlandet har svirret, men det har ikke skjedd. I stedet har de har de lokale politifolkene slått ned protester med vannkanoner, tåregass, skjold og batonger. Etter mange demonstranters oppfatning har politifolkene, deres egne Hongkong-naboer, deltatt med altfor stor entusiasme i kampen mot protestene.

Helsepersonell ved Queen Mary-sykehuset i Hongkong deltok mandag i en protest mot politivold.

– Er blitt redde

Jessica Ka Yi Chiu, leder for Hongkong-komiteen i Norge, sier at folk i Hongkong tidligere hadde høy tillit til ordensmakten.

– Nå er de i stedet redde for politiet, sier hun til Aftenposten.

Hun poengterer at de likevel deltar i demonstrasjoner, men mener tilliten til politiet har sunket på grunn av den hardhendte behandlingen av demonstranter.

Jessica Ka Yi Chiu er leder for Hongkong-komiteen i Norge.

Juling med jernrør

Da en gruppe på rundt 100 hvitkledde maskerte personer 21. juli gikk inn på en T-banestasjon med stokker og jernrør og julte opp svartkledde personer, tok det svært lang tid før politiet rykket ut. Slike hendelser har også bidratt til økende mistro og mistenksomhet mot politiet.

Et bilde fra et videoopptak viser hendelsen 21. juli. Mange ble sinte på politiet for sen respons på volden.

Fanklubber med politi-nei

Et av de siste tegnene på de bitre motsetningene er meldingen fra flere klubber for tilhengere av utenlandske fotballag. Arsenals supporterklubb erklærte søndag kveld på sin Facebook-side at de ikke tar opp politifolk som nye medlemmer og ber politifolk melde seg ut.

En leder for den lokale Chelsea-fanklubben med signaturen Tommy lover kontingenten tilbake til politifolk som melder seg ut. I begge tilfeller understrekes det at hensynet til medlemmenes sikkerhet på tilstelninger er avgjørende, ikke politikk.

Meldinger i samme retning er lagt ut på sidene til Manchester United- og Newcastle-tilhengerne i den asiatiske storbyen. I tillegg har fanklubber for en rekke andre europeiske lag kommet med lignende utspill.

En demonstrant skyter med sprettert på politiet.

Hvordan drepe en politibetjent?

En av redaktørene i South China Morning Post, en Hongkong-avis, skriver i en kommentar at hatet mot politiet krysset en grense fredag da noen forsøkte å knivdrepe en politimann.

Redaktør Yonden Lhatoo mener hendelsen ikke lenger bør være egnet til å overraske. Han forteller om et populært, lokalt nettforum der diskusjonstemaet er hvordan man kan drepe eller lemleste politifolk. Der drøfter folk hvor man ligge på lur og hvilke våpen man kan bruke.

Avskyen er så stor, skriver redaktøren, at polititjenestemenn utstyrer sine barn med voldsalarm som beskyttelse mot trakassering og fysiske angrep når skoleåret nå starter opp igjen.

Politiet rykket søndag ut da demonstranter sperret veien og toget ved flyplassen.

– Er blitt en politistat

Aktivist og popstjerne Denise Ho deltok søndag på et arrangement i Operahuset i Sydney. Der sa hun at Hongkong er blitt en politistat.

– Vi har en situasjon med humanitær krise der politiet har full myndighet til å gjøre hva de vil med folk, og regjeringen skjuler seg bak politistyrken, sa hun.

Krever granskning

Jessica Ka Yi Chiu mener det trengs en uavhengig granskningskommisjon som ettergår politiets håndtering av protester.

– Da ville politiet opptre annerledes, sier hun.

Chiu tror – i likhet med mange observatører og kommentatorer – at myndighetene har som taktikk å kalle demonstrantene for opprørere og deretter gjemme seg bak politistyrken.

En fersk måling viser at tilliten til Carrie Lam og byens ledelse har stupt i sommer, men målingen hadde ikke tall spesifikt for politiet.

Den katolske pikeskolen der Hongkongs leder Carrie Lam gikk, var blant skolene der elever mandag skulket for å protestere mot myndighetene.

Aksjoner første skoledag

Mandag var det skolestart i Hongkong. Ved mange videregående skoler streiket elevene iført skoleuniform, gassmaske, beskyttelsesbriller og hjelm. Det ble gjennomført aksjoner blant annet ved den gamle skolen til byens leder, Carrie Lam, og ved politimesterens gamle skole. Titusener skal ha deltatt i den fredelige aksjonen.

På endel av byens T-banestasjoner forsøkte aktivister mandag å stoppe togene ved å holde dørene fast, men en politistyrke i høy beredskap rykket hurtig ut, ifølge nyhetsbyråene. Noen aktivister ble slått med batonger og minst fire arrestert.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.