Dorian la Bahamas i ruiner. Nå treffer orkanen USA.

Vannivået stiger gradvis langs kysten til Sør-Carolina. Over 160.000 er uten strøm. Innbyggere evakueres, byer står allerede under vann. Akkurat nå flytter orkanen Dorian seg langsomt oppover USAs østkyst.

Værvarselet for Charleston i Sør-Carolina kl. 05 lokal tid, kl. 11 norsk tid.

Myndighetene i Sør-Carolina ber innbyggerne søke dekning i tilfelle stormflo, siden vannet stadig stiger. Samtidig melder CNN torsdag kveld norsk tid at vinden er i ferd med å bygge seg kraftig opp. Ved Shutes Folly i Sør-Carolina er det blitt målt vindkast på opptil 140 km i timen.

Deler av sentrum av Charleston står allerede under vann.

Dorian er i ferd med å slå inn over byen Charleston, i Sør-Carolina.

Samtidig har innbyggerne i Virginia Beach’s Sandbridge fått beskjed om å evakuere. Der forventes det at flomtoppen skal nås mellom 14 og 15 lokal tid. Da vil også vind og regn være på sitt aller kraftigste, melder CNN.

Orkanen har imidlertid ikke til nå vært så voldsom som fryktet, men at vannet stiger 2–3 meter kan fortsatt skape problemer. Elliott Summey er leder for county council i Charleston, kystbyen som orkanen nå er like utenfor. Han sier til CNN at innbyggerne bør holde seg innendørs.

– Vår største bekymring er å bli sikre på at folk søker dekning akkurat nå, og hvis vannet stiger, skal de ikke prøve å komme seg i bilen og flykte, for det er slik dødsfall skjer, sier han til CNN.

Brannbiler og ambulanser kan ikke hjelpe innbyggerne når vinden står på som verst, og han understreker derfor at det er viktig å holde seg inne.

I går skrev Coreyanna Moore, som bor i Charleston i Sør-Carolina, «DORIAN» på finérplaten hun bruker for å beskytte huset. Det er ikke første gang den har beskyttet mot storm.

Slik vil Dorian bevege seg

  • De neste timene vil vinden øke. Orkanens øye vil være rett utenfor havnebyen Charleston.
  • Senere på dagen, lokal tid, vil Dorian flytte seg oppover kysten til Sør-Carolina og Nord-Carolina. Den vil deretter bevege seg over landet.
  • De neste 24 timene vil Dorian sannsynligvis variere mellom kategori 2 og kategori 3.

Skadene vil neppe bli like alvorlige som på Bahamas.

Les også

Deler av Bahamas ligger nærmest i ruiner etter orkan. Noen steder er alle hus borte.

Voldsomme ødeleggelser i Marsh Harbour, en liten by på Great Abaco i Bahamas.

Bahamas-innbygger: – Det lukter død

Øyenvitnet Sharon Rolle fra Abaco forteller til CNN at hun ikke «noe nabolag» igjen etter Dorians ødeleggelser.

– Det er ingenting her. Vi bor faktisk i en bil, og forsøker å finne ut hva vi skal gjøre nå. Jeg føler meg ikke trygg. Jeg ser ingen myndigheter her. De sier at de har sendt, men jeg kan virkelig ikke se dem. Det er mye død rundt oss, det er mye kaos, og det er store ødeleggelser. Du kan bokstavelig talt lukte døden i luften når vannet tørker og solen kommer frem. Det er surrealistisk. Det er ødelagt, Abaco er ødelagt. Det er avsluttet. Og vi trenger bare en plan, vi trenger hjelp.