Verden

Snowden takker Russland for å ha gitt ham asyl

Her viser advokat Anatolij Kutsjerena frem papirene som ga Snowden oppholdstillatelse i Russland. Foto: AP Photo/Russia24 via APTN

Snowdens papirer som sikret ham asyl i ett år. Foto: AP Photo/Russia24 via APTN

Edward Snowden skal nå befinne seg på et «sikkert sted» i Moskva. - I løpet av de siste åtte ukene har jeg sett Obamas regjering vise null respekt for folkeretten, sier han i en pressemelding.

  • Åshild Eidem
  • Helene Skjeggestad
    Korrespondent i Russland

Den spionsiktede varsleren Edward Snowden har fått innvilget asyl i Russland for ett år. Han har nå forlatt flyplassen i Moskva, der han har sittet i mer enn én måned.

— Vi ser på dette som en uheldig utvikling, og vi er ekstremt skuffet over den, sa Det hvite hus' talsmann Jay Carney under en pressekonferanse i kveld.

På spørsmål om Russlands avgjørelse vil føre til at president Barack Obama skipper et toppmøte i Moskva i september - der han etter planen skal møte Russlands president Vladimir Putin, svarte Carney:

— Vi evaluerer nytten av møtet.

Før Snowden ankom flyplassen i Moskva, befant han seg i Hong Kong, der han blant annet lekket opplysninger om NSAs etterretningsprogram PRISM, som innebærer at amerikanske myndigheter har overvåket data som privatpersoner har utvekslet via Facebook, Google, Microsoft og Apple, samt mobiltelefondata fra selskapet Verizon.

Kritiserer USA

I en pressemelding takker Snowden Russland for å ha innvilget ham asyl, melder NTB.

- I løpet av de siste åtte ukene har jeg sett Obamas regjering vise null respekt for folkeretten og amerikansk rett. Men det er loven som seirer til slutt, sier Snowden i en pressemelding.

Uttalelsen ble publisert av varslernettstedet WikiLeaks torsdag.

Wikileaks har også lagt ut et bilde av Snowden på Twitter, som skal være tatt i det han forlater flyplassen sammen med Wikileaks'Sarah Harrison. Hun har fulgt Snowden siden han befant seg i Hongkong, for å "beskytte tryggheten og sikkerheten hans".

VKontakte, Russlands svar på Facebook, skal nå ha tilbudt ham jobb, melder Reuters.

Kan bevege seg fritt

- Jeg har gitt ham papirene som gir ham mildertidig asyl i Russland for ett år, sier Snowdens advokat Anatolij Kutsjerena.

Les også

- Farlig, nasjonal sikkerhetsekstremisme

Han understreker at dette dokumentet gir Snowden rett til å bevege seg fritt innenfor Russlands grenser.Til TV-kanalen Rossija 24 sier Kutsjerena også at Snowden har fått seg "amerikanske venner" i Russland, og at disse kan sikre at han er trygg en stund. Advokaten vil ikke si noe nærmere om hvem disse vennene er, skriver NTB.

Reuters melder at Snowden skal ha reist til et «sikkert sted» i Moskva, og at dette stedet ikke vil bli offentliggjort.

Snowden skal ha kommunisert at han vil snakke med pressen, men at han trenger minst én dag på å komme seg.

-Vunnet slaget

Rådgiver for Putin, Jurij Usjakov, sier til Interfax at de er klar over at Snowden-saken er omdiskutert i USA.

— Vi er klar over hvilken stemning denne saken har skapt i USA, men vi har ikke fått noen meldinger om at president Obama vil kansellere sitt besøk, sier Usjakov.

— Presidenten vår har flere ganger gitt uttrykk for håp om at dette ikke skal påvirke forholdets karakter.

På Twitter skriver WikiLeaks at Edward Snowden har lyktes i å få "flyktningstatus" i Russland.

Edward Snowden på en pressekonferanse inne på flyplassen. Foto: Tanya Lokshina

I en annen melding takker de det russiske folket og alle andre som har bidratt i beskyttelsen av Snowden.— Vi har vunnet slaget - nå gjenstår krigen.

Snowdens far, Lon Snowden, takker Russland, melder The Guardian.

— Jeg er så takknemlig overfor den russiske nasjon og president Vladimir Putin, sier han til russisk statlig TV.

Kan jobbe i Russland

Hvis det stemmer at søknaden hans er innvilget, har han lov til å oppholde seg i Russland i ett år før han må søke på nytt. Han får da rett til å jobbe i landet.

Etter fem år kan Snowden søke om russisk statsborgerskap.

Snowdens advokat bekreftet sist uke at Snowden ønsker å bosette seg i Russland.

— For nå, ja. Snowden ønsker å finne seg en jobb i Russland, han ønsker å reise og bygge et liv i Russland, sa Anatolij Kutsjerena etter å ha snakket med Snowden.

— I dag er Russland det ultimate bostedet for ham, sa Kutsjerena til Russia 24.

Midlertidig asyl

Snowden er tilbudt asyl i tre latinamerikanske land, men har ikke hatt mulighet til å reise dit etter at USA trakk tilbake passet hans. Han har søkt midlertidig asyl i Russland, trolig fordi det gjør det lettere å komme videre om han først kommer seg ut av transittsonen.

Les også

USA lover å ikke torturere Snowden

Sist uke sa Russlands president Vladimir Putin at forholdet til USA er viktigere for Russland enn kranglingen om Snowden. Han gjør det klart at asylsøknaden ikke skal få lov å ødelegge forholdet til USA.Samtidig gjentok imidlertid talsmannen at Russland «ikke vil utlevere noen som helst».

Tidligere har lederen for menneskerettsrådet i Kreml, Mikhail Fedotov, sagt at det ikke er mulig å utlevere noen som har søkt om midlertidig asyl.

— Krangling

— Forbindelsene mellom stater er mye viktigere enn krangling om arbeidet til sikkerhetstjenestene, sier Putin ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti.

Putin har tidligere ikke villet si noe om Snowden vil få asyl i Russland, men gjentok at han må stanse all virksomhet som skader USA, om han skal få bli.

Les også

  1. USA og Russland i samtaler om Snowden

  2. Tyskerne raser over overvåking, mens nordmenn tier

Edward Snowden. Foto: The Guardian