Bak forvandlingen står en kvinne: Boris Johnsons PR-rådgiver, elskerinne og kjæreste.

Nå ligger også Boris Johnsons skjebne i Carrie Symonds hender.

Kampanjen kræsjlandet

Inntil fredag kveld hadde alt gått på skinner for «nye Boris». PR-kampanjen for å forberede Boris Johnson til å overta som konservativ leder etter Theresa May – og deretter bli Storbritannias nye statsminister – hadde gått over all forventning.

Torsdag kveld ble det klart at Boris Johnson hadde nedkjempet alle ti utfordrerne. Nå sto én igjen: utenriksminister Jeremy Hunt. Også det så ut som lett match for den tidligere London-ordføreren og utenriksministeren.

«Kom deg ut!»

Men det var før politiet måtte rykke ut på husbråk fredag kveld. Til adressen til 31-årige Carrie Symonds i Sør-London. Her var også en hyppig overnattingsgjest: Storbritannias kanskje kommende statsminister, Boris Johnson. Nå hadde han sølt rødvin på sofaen og huseieren var rasende.

Symonds, som til daglig er ansatt i mediebyrået Bloomberg, har vært sentral i det konservative partiets PR-team for å få Boris Johnson valgt.

Symonds er mangeårig kommunikasjonsrådgiver og spindoktor i Det konservative partiet. Hun var også i PR-teamet som jobbet for å få Johnson gjenvalgt til ordfører i London.

Hun sies å være arkitekten bak forvandlingen og den som har brakt en helt ny disiplin inn i Johnsons liv. Nå har han skiftet ut de store og skrukkete dressene, klippet håret i tekkelig frisyre, lagt om kostholdet og opptrer mer statsmannsaktig.

Kastet ut hjemmefra

Carrie Symonds har også hatt en annen rolle: Hun har gått fra å være Boris Johnsons elskerinne til å bli hans kjæreste. Og om alt går etter plan: Storbritannias neste førstedame. Men veien dit virker for øyeblikket lang og trøblete.

Boris Johnson kunngjorde i fjor at han skal skilles fra sin siste kone, advokaten Marina Wheeler, som han har fire barn med. I tillegg har han i alle fall to barn med andre kvinner, men antallet vil han ikke oppgi.

Boris Johnson og ekskone Marina Wheeler på vei til stemmelokalene ved brexit-avstemningen i 2016. Paret har fire barn sammen.
Peter Nicholls/ Reuters/ NTB scanpix

Wheeler og Johnson har inntil nå bodd i et eksklusivt boligområde i Islington i Nord-London. Paret var for øvrig naboer til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn da de bodde i Islington på fra 2011–2013.

Nå er Boris Johnson kastet ut derfra, og sees stadig oftere på sykkel på vei til Symonds adresse i Sør-London.

«Bortskjemt guttunge»

Det var til denne adressen politiet rykket ut fredag kveld etter melding om husbråk.

Da hadde naboer ringt inn bekymringsmeldinger etter å ha hørt en kvinne skrike etterfulgt av smelling og dunking.

Ifølge naboene, gjengitt i The Guardian, skal Symonds ha skreket «kom deg ut av leiligheten» og «kom deg av meg». Hun skal også ha beskyldt Johnson for å være bortskjemt og ikke bry seg om penger.

Dette er beskyldninger som har hengt ved Johnson i årevis: At han ikke har orden på økonomien, er rotete og utnytter andre økonomisk. Dette er også omtalt i biografien om Boris Johnson, «Just Boris», skrevet av Sonia Purnell.

I helgen bedrev hun og flere britiske kommentatorer nærmest karakterdrap på Boris Johnson.

Skjebnen i elskerinnens hender

Flere pekte også på at Boris Johnsons skjebne nå ligger i Symonds hender: «Det er mulig også denne hendelsen kan blåse over. Men da må Symonds komme på banen og si -nothing to see here- vi hadde bare en liten krangel, som alle har», skriver Adam Boulton i The Sunday Times.

– Men hvis hun ikke gjør det, og i stedet kaster Boris Johnson ut av leiligheten sin, som hun sa hun skulle gjøre fredag kveld, da kan det bli skikkelig stygt, skriver Boulton.

Ryktene om at det allerede er turbulent mellom Johnson og Symonds har versert i Westministers politiske miljø i mange uker allerede.

Benekter turbulens

Mandag ble det bedrevet hektisk brannslukning i og rundt det konservative partiet.

The Daily Telegraph, hvor Boris Johnson har en ukentlig spalte, skriver at ryktene som svirrer om at paret allerede har splittet opp og at uoverensstemmelsene mellom dem har vart lenge, ikke stemmer.

En kilde sier til avisen: «Paret akter å flytte sammen i Downing Street, gitt at Boris Johnson blir valgt, og de akter å gifte seg etter at skilsmissen formelt er i orden.»

I en annen Boris-vennlig-avis, London Evening Stanard, ble det mandag kveld publisert et vakkert bilde av de to som holder hverandre i hendene på en hagebenk. Alt bra, meldte avisen.

På twitter raser nå debatten om at dette er et gammelt arkivbilde. Også flere aviser publiserer historien, og stiller spørsmål om bildet er arrangert eller gammelt.

Boris Johnson ble i helgen spurt om å kommentere fredagens hendelser, men nektet å svare.
Rui Vieira / AP/ NTB scanpix

Stum Johnson gjemmer seg bort

I helgen var Boris Johnson ute på flere valgmøter i konservative partilag. Johnson og utfordrer Jeremy Hunt skal tilsammen delta på 16 møter rundt om i landet.

Men Johnson nektet kategorisk å svare på spørsmål om fredagens husbråk. Han mente det ikke var noe folk var interessert i å høre om.

Folk vil høre hva slags planer jeg har for Storbritannia, kontret han.

Boris Johnson stilte på valgmøte i Det konservative partiet med en sokk på vrangen. Også det vakte oppsikt.
Ben Birchall /AP/ NTB scanpix

I opptakten til lederkampen nektet også Boris Johnson å delta i valgdebatter med de andre partikandidatene. Han stilte hverken opp i Sky News eller BBCs utspørring.

Nå har Sky News avlyst tirsdagens planlagte valgduell mellom Boris Johnson og Jeremy Hunt fordi Johnson fortsatt nekter å stille opp.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.