Trump distanserer seg fra Syria-krigen – Tyrkia fortsetter angrepene

Tyrkia fortsetter angrepene nordøst i Syria, til tross for press fra USA. FNs sikkerhetsråd frykter at IS kan få fotfeste. USA ber partene rydde opp selv.

Tyrkiske styrker fortsetter angrepene mot kurdisk milits nordøst i Syria, til tross for økende press fra omverdenen. Foto: AP / NTB scanpix

– Vi følger med, og vi forhandler, og vi prøver å få Tyrkia til å gjøre det rette, fordi vi ønsker å stanse kriger uansett, på humanitært grunnlag, sa president Donald Trump i Det hvite hus onsdag.

Han viste også til uttrekkingen av amerikanske soldater fra den nordøstlige delen av Syria.

– Det er ikke vår grense, og vi bør ikke miste liv, sa Trump om situasjonen i regionen ved den syrisk-tyrkiske grensen, der amerikanske styrker sto fram til forrige uke.

Uttrekkingen førte til at kurdisk milits sto alene overfor den tyrkiske offensiven. Kurderne inngikk derfor avtale med president Bashar al-Assads regime, som sendte soldater for å hjelpe kurderne og ta kontroll over områdene ved grensen. Russland, som står på Assads side, har også sendt forsterkninger til regionen.

– Syria beskytter kurderne. Det er bra, sa Trump onsdag. Trump sa også at han ønsker Russland og Syria «lykke til» i sitt samarbeid.

– Ingen engler

Under en pressekonferanse i Det hvite hus senere onsdag nektet Trump fortsatt for å ha gitt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan grønt lys til å starte offensiven. Trump mener partene i konflikten må rydde opp selv.

– Russland, Iran, Syria og kanskje i litt mindre grad Tyrkia, alle hater IS like mye som vi gjør. Og det er deres del av verden, sa Trump, som føyde til at han i valgkampen lovet å stanse USAs kriger i utlandet.

Trump sa også at den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia kan være «en større terrortrussel enn IS».

Den kurdiske opprørsgruppen i Tyrkia har i flere år stått bak aksjoner i landet. PKK regnes som en terrororganisasjon av Tyrkia, USA og EU. Tyrkia mener PKK har nære bånd til den syriskkurdiske YPG-militsen, som til nå har vært USAs nærmeste allierte i kampen mot IS i Syria. Tyrkias offensiv er rettet mot YPG.

Trump sa tidligere onsdag at kurderne «ikke er engler».

Pence i Tyrkia

Torsdag møter visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo den tyrkiske presidenten i Ankara. Pences hensikt er å overtale Erdogan til å inngå våpenhvile.

– Vi kommer ikke til å erklære våpenhvile, sa Erdogan onsdag.

Offensiven avsluttes bare hvis kurdiske opprørere legger ned sine våpen og «forlater sikkerhetssonen» innen midnatt onsdag kveld, sa han i en tale i nasjonalforsamlingen.

Hensikten med offensiven skal være å etablere en buffersone som går fra den tyrkiske grensen og 32 kilometer inn i Syria, over en strekning på 444 kilometer.

I løpet av de kommende dagene drar Erdogan til Moskva for å møte president Vladimir Putin. Russland har kritisert den tyrkiske offensiven.

Sikkerhetsrådet advarer

I et hasteinnkalt møte onsdag advarte et enstemmig FNs sikkerhetsråd om at IS-fanger kan være på rømmen fra kurdiskkontrollerte fengsler og fangeleirer etter at Tyrkia startet sin offensiv.

– Medlemmene i FNs sikkerhetsråd gir uttrykk for dyp bekymring for risikoen for at terrorister fra FN-listede grupper, inkludert IS, kan spre seg, het det i en uttalelse.

Sikkerhetsrådet uttalte også at det er «svært bekymret over ytterligere forverring av den humanitære situasjonen» nordøst i Syria.

Sikkerhetsrådet gikk imidlertid ikke så langt som til å be Tyrkia stanse offensiven.

Senere onsdag kveld kunngjorde den kurdiskdominerte alliansen SDF, der YPG inngår, at den stanser sine aksjoner mot IS.

Kamper

Onsdag ble det meldt om harde kamper i den syriske grensebyen Ras al-Ain, der kurdiske militssoldater hittil har holdt stand mot tyrkiskstøttet FSA-milits og tyrkiske fly- og artilleriangrep.

Senere onsdag meldte SOHR at syriske regjeringsstyrker og russiske soldater hadde gått inn i den strategisk viktige byen Ayn al-Arab, kalt Kobani blant kurderne. Byen ligger kloss inntil den tyrkiske grensen.

Ifølge den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er minst 71 sivile, blant dem 21 barn, drept i angrep fra tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttet milits siden militæroffensiven begynte.

Tyrkia hevder på sin side å ha drept 637 «terrorister», det tyrkiske forsvarsdepartementets betegnelse på soldater i YPG-militsen.