Verden

Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste

Høytstående demokrater i USA ber utenriksminister Mike Pompeo om å føre opp Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) på en liste over terrororganisasjoner.

Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) er blant gruppene som amerikanske demokrater ønsker å klassifisere som terrororganisasjoner. Her fra konfrontasjon mellom politiet og medlemmer av DNM i Moss under en lovlig demonstrasjon i fjor. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

  • NTB

DNM er blant flere grupper som er listet opp i brevet, som er signert av 40 høytstående amerikanske demokrater, skriver Filter Nyheter. De ønsker organisasjonen klassifisert som «Foreign Terrorist Organization» – en utenlandsk terrororganisasjon – FTO.

Andre grupper som nevnes i brevet er den paramilitære Azov-bataljonen i Ukraina og det britiske høyreekstremistiske nettverket National Action.

Fortjener forklaring

– Det er en rekke eksempler på utenlandske hvit maktgrupper som passer kriteriene. Det amerikanske folk fortjener en forklaring på hvorfor disse gruppene ikke er inkludert på FTO-listen, heter det i brevet til Pompeo.

Dersom DNM blir satt på listen, vil det blant annet medføre at dens medlemmer ikke får reise inn i USA, samt at alle pengeoverføringer berørt av amerikanske banker blir frosset. Fra før av er IS, Al-Qaida, Hizbollah og Boko Haram oppført på listen.

Kaller seg nasjonalsosialister

Den nordiske motstandsbevegelsen kaller seg selv nasjonalsosialister. De ønsker å stoppe det de kaller masseinnvandring til Norden og kaste ut dem som ikke er av «den nordiske rasen».

Les mer om

  1. USA
  2. Boko Haram
  3. Ukraina
  4. IS
  5. Mike Pompeo