Verden

Hele Puerto Rico uten strøm – 3,5 millioner mennesker rammet

Orkanen Maria har truffet land på Puerto Rico nær byen Yabucoa sørøst for hovedstaden, og har allerede ført til omfattende ødeleggelser.

Slik så det ut i gaten utenfor nødhjelpsenteret i Guayama i Puerto Rico da orkanen Maria slo til med ødeleggende kraft onsdag.
  • NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

SISTE:

  • Orkanen Maria har ført til katastrofal flom flere steder på Puerto Rico, melder USAs nasjonale orkansenter NHC.
  • Orkanens øye beveger seg nå bort fra de østlige delene av Puerto Rico.
  • Ytterkantene av orkanen har nådd de østlige delene av Den dominikanske republikk,

Maria, som allerede har krevd ni menneskeliv i Karibia, har slått ut all strømforsyning på øysamfunnet med 3,5 millioner innbyggere, skriver BBC.

Da orkanen traff land, var den nedgradert til en kategori fire-orkan, men var likevel livsfarlig med vindkast på opp til 70 meter pr. sekund. Det er ventet at den vil herje øya med livsfarlige vinder imellom 12 og 24 timer, ifølge værvarslingstjenestene.

Ved 20-tiden norsk tid onsdag, hadde vindstyrken i orkanen tatt av noe, og USAs nasjonale orkansenter NHC nedgraderte den til kategori 3 (vindhastighet på mer enn 49 meter i sekundet/178 kilometer i timen) og senere til kategori 2 (mer enn 42 meter i sekundet).

Kraftigste på 80 år

Dette er det kraftigste uværet som har rammet Puerto Rico på 80 år, skriver Washington Post.

Værvarsler Eric Blake ved NHC skriver på Twitter at Maria er den mest ødeleggende orkanen som noensinne har truffet Puerto Rico.

Mens titusener av beboere satt i tilfluktsrom i hovedstaden San Juan, brøt ordfører Carmen Yulin Cruz sammen i gråt da hun beskrev de enorme ødeleggelsene hun hadde sett. Hun sa at store deler av byen var under vann.

80 prosent av husene ødelagt

Borgermester Felix Delgado i byen Catano på nordkysten sier at 80 prosent av husene i det fattige nabolaget Juana Matos er ødelagt.

Hans opplysninger kom etter at orkanen langsomt hadde krysset den fjellrike øya og nådd fram til nordkysten 25 kilometer vest for hovedstaden San Juan.

På veien rev den opp trær med rota, slo ned kommunikasjonsmaster og slapp store mengder regn. Men på vei over fjellene ble den også nedgradert til kategori tre.

Mange steder er det omfattende oversvømmelser, med biler halvveis under vann i gater som er forvandlet til elver.

Redningsarbeidere hjelper innbyggere i Guyama i Puerto Rico etter at orkanen Maria slo inn over øystaten i Karibia.

– Evakuer eller dø

Myndighetene hadde på forhånd advart mot det de fryktet kunne bli det verste uværet i dette århundret.

– Dere må evakuere, ellers dør dere. Jeg vet ikke hvordan jeg skal gjøre dette tydeligere enn det, sa Puerto Ricos minister for offentlig sikkerhet, Hector Pesquera.

– Puerto Rico blir rammet av en ny monsterorkan. Vær forsiktige, våre hjerter er med dere, vi vil være der for å hjelpe dere, tvitret USAs president, Donald Trump.

Puerto Rico har over lengre tid sluppet unna de verste orkanene, som vanligvis trekker nord eller sør for øya. Den siste kategori fire-orkanen som traff Puerto Rico var i 1932.

Mer enn 4.400 mennesker hadde søkt ly i tilfluktsrom rundt om på øya innen tirsdag kveld, sammen med rundt 105 kjæledyr.

Redningsarbeiderne trøster hverandre mens de gjør seg klare til å hjelpe til etter ødeleggelsene i Puerto Rico.

Truet St. Croix

Få timer tidligere lå Maria like ved St. Croix, en del av den tidligere dansk-norske kolonien som i dag heter De amerikanske jomfruøyene.

Da var Maria fortsatt en kategori fem-orkan med som beveget seg med en hastighet på 17 kilometer i timen. Vindkastene var på opptil 75 meter pr. sekund, eller 270 kilometer i timen.

Etter å ha herjet på Guadeloupe tidligere i uken, nærmet orkanen Maria seg øya St. Croix i voldsom fart tidlig onsdag.

Kenneth Mapp, guvernør på De amerikanske jomfruøyene, ba på forhånd folk være på vakt.

– Du mister livet ditt når du begynner å tenke på hvordan du skal redde et par skillinger ved å forsøke å hindre noe i å bli ødelagt, brenne ned eller falle sammen, sier han.

– Det eneste som betyr noe er din families, dine barns og din egen sikkerhet. Resten er ting – glem dem, sa han videre.

Ifølge The Guardian gikk orkanens øye så vidt klar av innlandet på St. Croix og øyas 50.000 innbyggere, men stormen brakte kraftig regn og vind til kystområdene.

– Potensielt kraftigere enn Irma

På vei mot St. Croix hadde Maria allerede kostet minst to personer livet på Guadeloupe, etter å ha rasert den lille øynasjonen Dominica fullstendig. Der tok den minst syv menneskeliv.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) har advart om at Maria om mulig er enda kraftigere enn Irma, som raserte en rekke små øyer i Karibia, nordkysten av Cuba og deler av Florida for litt over en uke siden.

Som følge av Irma er det stor trengsel i flere tilfluktssteder rundt om i Karibia, ettersom flere fikk husene sine fullstendig ødelagt.

I tillegg til at vindkastene kan rive av hustak og velte trær, har orkanen med seg kraftige regnbyger som kan føre til flom i deler av Karibia.

Les mer om

  1. Karibia
  2. Ekstremvær
  3. Vær