Verden

I syv år har republikanerne prøvd å skrote Obamacare. Nå prøver en TV-komiker å forhindre at de lykkes i siste liten.

Republikanerne prøver for aller siste gang å få på plass en ny helsereform. Over 32 millioner kan miste helseforsikringen sin dersom de lykkes.

TV-komikeren Jimmy Kimmel fikk nylig en sønn som ble født med en alvorlig hjertefeil. Programlederen har kjempet for at sønnen ikke skal få en høyere pris på helseforsikringen sin bare fordi han har et eksisterende helseproblem. Foto: Skjermdump fra Jimmy Kimmel Live, Youtube

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

– Denne fyren, Bill Cassidy, han løy meg rett opp i ansiktet, sa Jimmy Kimmel i åpningsmonologen sin tirsdag.

Den populære programlederen og komikeren tar helsekranglingen i Washington personlig. I mai hadde han senator Bill Cassidy som gjest i programmet sitt. Der lovet senatoren at folk med allerede eksisterende helseproblemer – for eksempel Kimmels nyfødte sønn, som ble født med en alvorlig hjertefeil – må beskyttes i ethvert nytt forslag til helselovgivning.

Nye helselover må bestå «Jimmy Kimmel-testen», sa Louisiana-senatoren.

De republikanske senatorene har bare ti dager på seg til å kvitte seg med Obamacare. Bill Cassidy (t.h.) og Lindsey Graham (t.v.) har nå kommet med et nytt lovforslag som møter motstand også fra egne rekker. Foto: AARON P. BERNSTEIN / Reuters

Nytt forslag til helsereform

Nå har Bill Cassidy, sammen med senator Lindsey Graham, lagt frem et lovforslag som tilsynelatende ikke består Kimmel-testen.

I lovforslaget får de ulike delstatene rett til selv å bestemme om forsikringsselskapene skal få lov til å «straffe» folk med allerede eksisterende helseproblemer ved at forsikringspremie og egenandel blir høyere.

Derfor er Jimmy Kimmel så rasende at han også onsdag brukte monologen sin til å oppfordre folk til å kjempe imot det nye lovforslaget.

Komikeren, av alle mennesker, er plutselig blitt en av USAs mest innflytelsesrike stemmer i helsedebatten, påpeker kommentatoren Elahe Izadi i The Washington Post.

Republikanske guvernører kjemper imot eget parti

Ved månedsskiftet avsluttes muligheten til å vedta en ny helsereform gjennom et simpelt flertall i Senatet. Dette er derfor republikanernes aller siste mulighet til å kvitte seg med Barack Obamas helsereform fra 2010 – en lov kjent som «Obamacare».

Alaska-senator Lisa Murkowski sier at hun ennå ikke har bestemt seg for om hun skal stemme «ja» på det nye lovforslaget. Hennes stemme kan bli helt avgjørende. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Siden den gang er svært mange republikanere blitt valgt etter at de lovet å skrote Obamacare. Ett av hovedargumentene har vært at Obamacare flytter makt fra delstatene til sentralmyndighetene.

Men Obamacare har også vært svært vellykket i mange republikansk-dominerte delstater, noe som har gjort det vanskelig for republikanerne å skrote loven – selv om de nå kontrollerer begge kamre i Kongressen samt Det hvite hus.

Flere republikanske guvernører har derfor gjort det klart at de er imot det nye lovforslaget. Samtlige av landets lege- og helseforeninger er også kritiske.

32 millioner kan miste helseforsikringen

Det uavhengige budsjettkontoret i Kongressen har anslått at et tidligere lovforslag, der mange av elementene var de samme som i dette, ville føre til at 32 millioner flere amerikanere vil stå uten helseforsikring fordi det blir for dyrt.

– Graham-Cassidy-forslaget vil få de samme negative konsekvensene som de tidligere forslagene, skriver den uavhengige tankesmien Center on Budget and Policy Priorities.

Med 52 av de 100 setene i Senatet har republikanerne kun råd til å miste to stemmer når lovforslaget skal opp til vurdering til uken – de får nemlig garantert ingen stemmer fra demokratene.

– Dette er ett av de mest ondsinnede lovforslagene i nyere historie, sa Richard Blumenthal, en demokratisk senator fra Connecticut, onsdag.

Alles øyne er rettet mot fire senatorer

48 republikanere regnes som trygge «ja»-stemmer, og alles øyne er derfor rettet mot fire senatorer:

John McCain (Arizona), Rand Paul (Kentucky), Lisa Murkowski (Alaska) og Susan Collins (Maine).

Paul og Collins vil trolig stemme imot. McCain ble den avgjørende nei-stemmen da republikanerne prøvde å skrote Obamacare sist gang – i juni – men han har virket mer positiv til det nye lovforslaget etter at hans gamle venn Lindsey Graham har tilpasset lovforslaget i tråd med McCains spesifikke krav.

Murkowski har påpekt at lovforslaget sørger for langt mindre i statlige midler til helsetjenester i hennes delstat, Alaska, og hun har derfor fått noen løfter om økt støtte. Foreløpig er det uklart om det holder.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Det hvite hus

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kreftsyke John McCain trosser Trump og redder trolig «Obamacare» for andre gang

 2. VERDEN

  Her blir funksjonshemmede demonstranter båret ut av Senatet

 3. VERDEN

  Kan han bli redningen for Trumps helsereform?

 4. VERDEN

  Nytt hardt slag mot forsøket på å fjerne «Obamacare» i natt

 5. VERDEN

  John McCain trosset livstruende sykdom for å stemme i Senatet. I natt ga han Trump et sviende nederlag.

 6. VERDEN

  Trump innkasserte en liten helsereform-seier