93 prosent stemte for kurdisk løsrivelse fra Irak

ISTANBUL (Aftenposten): 93 prosent av velgerne støtter et uavhengig Kurdistan i Nord-Irak. – Det kan bli en ny krig, sier norskkurder.

93 prosent av velgerne støtter et uavhengig Kurdistan i Nord-Irak, viser de første resultatene fra mandagens folkeavstemning.

Mandagens valgdeltagelsen var på over 72 prosent. Av 3.085.935 gyldige stemmer som er blitt talt opp, så 2.861.471 stemt ja, mens 224.464 stemte nei, opplyser valgkommisjonen til Rudaw.net.

Etter avstemningen festet kurderne i gatene i Erbil, hovedstaden i den nordirakiske Kurdistan-regionen. Innbyggerne tutet i bilhornet, veivet med kurdiske flagg eller sendte opp fyrverkeri. Noen fyrte også av skudd i nattemørket.

Frykter Bagdad vil gå til krig

Lederen for den norske komiteen for et selvstendig Kurdistand, Najman Sindi, sier til Aftenposten at de er svært glad for resultatet. Han avviser at det hadde vært bedre å forhandle med den irakske regjeringen i Bagdad. En regjering som nå ber kurderne om å se bort fra resultatet.

– Vi har prøvd å forhandle med Bagdad i så mange år. Det er som i et ekteskap som ikke fungerer, da er det bedre å skilles, sier Sindi.

Han mener Irak nå bør deles i tre deler, en kurdisk, en sunnimuslimsk arabisk del og en sjiamuslimsk arabisk del.

– Tror du det er fare for krig?

– Jeg er hundre prosent sikker på at det blir krig. Regjeringen i Bagdad vil ikke gi fra seg Kirkuk og oljen som er der, men Kirkuk er kurdisk og kurderne kommer aldri til å gi den fra seg, sier han.

Stemmesedler blir talt opp i Erbil.

Tyrkia truer med invasjon

Avstemningen er ikke bindende, og kurdiske politikere har gjort det klart at det uansett ikke er tale om noen umiddelbar uavhengighetserklæring.

Både den irakske regjeringen og nabolandene Tyrkia, Iran og Syria ser med uro på utsiktene til en selvstendig kurdisk stat. Iran stengte luftrommet i området, Tyrkia truer med invasjon og stans i kurdernes oljeeksport, og irakske myndigheter sender soldater nordover.

Alle de tre nabolandene er bekymret for at folkeavstemningen skal utløse lignende løsrivelseskampanjer blant deres egne kurdiske befolkninger. Syriske kurdere, som kjemper mot IS med støtte fra USA, har allerede skaffet seg selvstyre i sin region langs grensen til Tyrkia.

Ber kurderne se bort fra resultatet

Den irakske statsminister, Haider al-Abadi, ber kurderne om å kansellere resultatet av folkeavstemningen, melder BBC.

Abadi sier han aldri vil diskutere resultatet og ber kurderne om å innlede en dialog innenfor rammene av grunnloven.

Han sier også at det skal innføres «iraksk styre» i alle deler av Den kurdiske regionen.