Tre utlendinger sto bak Istanbul-terror
En russer, en usbeker og en kirgiser sto bak terrorangrepet på Atatürk-flyplassen i Istanbul tirsdag, ifølge myndighetene.
De tre mennene som skjøt vilt rundt seg og deretter sprengte seg selv i luften på Atatürk-flyplassen ved Istanbul tirsdag, var alle utlendinger, opplyser en tyrkisk tjenestemann til Reuters.
Etter angrepet har dødstallene fortsatt å stige. Torsdag kveld meldes det at nok en person er blant de drepte. Vedkommende døde av skadene på sykehus. Dermed har de tre terroristene så langt tatt med seg 44 personer i døden.
Russer, usbeker og kirgiser
Tjenestemannen som torsdag opplyste at de tre selvmordsbomberne var utlendinger ga ikke noen flere detaljer, ut over å opplyse at det var snakk om en russer, en usbeker og en kirgiser.
– Det er en kjent sak at mange fra dette området har sluttet seg til Den islamske staten. Flere tusen russere har sluttet seg til IS, sier forskningsprofessor ved NUPI og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski til Aftenposten.
Han mener derfor at man ikke kan tolke mye ut fra at selvmordsbomberne skal ha kommet fra disse landene, eller at man kan kunne tolke at det er noen sammenheng med terrorangrepet og det nye vennskapet mellom Tyrkia og Russland.
– Nasjonalitet er mindre viktig. Dette dreier seg først og fremst om personer som er blitt radikalisert. Slike folk kommer fra mange land, også Norge og andre europeiske land, som oppfatter Tyrkia som en synder, fordi de har blitt en del av den antiislamske koalisjonen, mener Russland-eksperten.
Tror ikke det påvirker vennskapet mellom Tyrkia og Russland
Godzimirski forteller at mange av de som har latt seg verve til IS fra Sentral-Asia og særlig Nord-Kaukasus de siste årene har gjort det som følge av at mange fra Midtøsten sluttet seg til den tsjetsjenske opprørsbeveglesen under de to krigene der på 1990-tallet og starten på 2000-tallet.
At angrepet skal kunne påvirke det som nå skjer med forholdet til Tyrkia og Russland, tror ikke Russland-eksperten.
– Terrorangrepet er noe som er på mikronivå, mens forholdet mellom Tyrkia og Russland er noe som er på makronivå. Både russiske og tyrkiske styresmakter vet at russere kjemper for IS, sier han.
I tillegg til de 44 drepte, ble over 230 personer skadet i terrorangrepet. 94 av dem lå fortsatt på sykehus i går kveld, sa den tyrkiske innenriksministeren Efkan Ala i ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.
Tror IS står bak angrepet
Ala sa også at etterforskningen tyder på at Den islamske staten (IS) sto bak terrorangrepet, ifølge Reuters.
De tre selvmordsbomberne var en del av en gruppe på syv personer som kom til Tyrkia den 25. mai, skriver avisen Karsi ifølge AP.
De tre mennene påkalte seg politiets oppmerksomhet ved flyplassen fordi de hadde på seg vinterjakker i det varme sommerværet, skriver flere tyrkiske aviser.
To av gjerningsmennene klarte likevel å komme seg helt inn i flyplassterminalen. De skjøt rundt seg, før de til slutt sprengte seg selv i luften.
Tyrkiske aviser meldte torsdag at den ene av selvmordsbomberne var fra Tsjetsjenia eller Dagestan, to delrepublikker i urolige Nord-Kaukasus i Russland.
Hevder IS-leder med ansvar for russiske IS-medlemmer var hjernen bak angrepet
Den regjeringsvennlige avisen Yeni Safak skrev torsdag at myndighetene mistenker at den terroretterlyste Akhmed Tsjatajev (35) var hjernen bak angrepet. Han står på FNs sanksjonsliste og på amerikanske myndigheters lister over personer som er tilknyttet IS. Han er også etterlyst av russiske myndigheter.
At de tre kommer fra Sentral-Asia svekker også eventuelle teorier om at kurdiske grupper sto bak.
Saken fortsetter under bildet
13 personer arrestert
Det ble torsdag også meldt at tyrkisk politi hadde slått til med razziaer en rekke steder i Istanbul. 13 personer ble arrestert, inkludert tre utlendinger, sier en tyrkisk tjenestemann til Reuters torsdag.
Politiet har også slått til mot en mistenkt IS-celle i Izmir og arrestert ni personer som er mistenkt for å ha bidratt med finansiering, rekruttering og logistikkstøtte til IS.
Utlendinger har også tidligere begått selvmordsangrep
Dersom en person som ikke er tyrkisk har begått et selvmordsangrep i Tyrkia, så er det ikke første gang det skjer. Blant annet sprengte en kvinnelig selvmordsbomber fra Dagestan seg på en politistasjon i Istanbul den 6. januar i fjor. Kvinnen var enken til et norsk-tsjetsjensk IS-medlem som ble drept i Syria i desember 2014.
Tyrkia avviser press mot terrorlovgivningen
I møter med EU torsdag avviste Tyrkia å reformere terrorlovene som har blitt kritisert av EU. Den tyrkiske utenriksministeren viste til angrepet på Istanbul-flyplassen og hevdet at Tyrkia ikke kunne endre sine terrorlover.
– Nye krav mot Tyrkia vil være en oppmuntring til terroristene. Vi kan ikke endre våre antiterrorlover, sa utenriksminister Mevlut Cavusoglu under en pressekonferanse i Brussel ifølge Reuters.
Tyrkia presser på for å få visumfri reise til EU, som en motytelse for at de har bidratt til å stanse migrantstrømmen fra Tyrkia til Hellas. De vil også ha fortgang i behandlingen av Tyrkias ambisjon om EU-medlemskap.
Tyrkia kritiseres imidlertid sterkt for politikken mot det kurdiske mindretallet og mangelen på pressefrihet.