Verden

Hun er knallhard på innvandring, men favoritten til å bli britisk statsminister regnes ikke som en ny «jernkvinne»

BRUSSEL (Aftenposten): Begge er kvinner fra det konservative partiet, men der slutter også likheten mellom Theresa May og Margaret Thatcher. Eksperter sammenligner henne heller med Angela Merkel.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Oppdatering: Etter at Andrea Leadsom også trakk sitt kandidatur, er May den eneste kandidaten som er igjen.

– Brexit betyr brexit. Valgkampen ble utkjempet, valget ble holdt, deltakelsen var høy og folket sa sin mening. Det skal ikke gjøres noen forsøk på å forbli i EU, ingen forsøk på å bli gjeninnmeldt gjennom bakdøren og ingen ny folkeavstemning.

Theresa May feide all tvil av banen da hun lanserte sitt kandidatur til å bli britenes nye statsminister. Ut er ut. Nå handler det om å skaffe britene en så god avtale som mulig.

Den britiske innenriksministeren ble en klar favoritt blant bookmakerne til å bli ny statsminister etter at hovedutfordrer Boris Johnson helt overraskende trakk sitt kandidatur.

– May er kandidaten for konsensus og kontinuitet. Hun appellerer til mange fløyer i partiet og har ikke skaffet seg så mange fiender. Jeg tror grasrota i det konservative partiet til syvende og sist vil falle ned på henne, sier Øivind Bratberg, foreleser og Storbritannia-ekspert ved Universitetet i Oslo.

 • Et klart flertall av britene stemte for å forlate EU: Men her er fire scenarioer som kan stoppe Brexit

Første dame siden «jernkvinnen»

Vinner May nominasjonskampen, blir hun den andre kvinnelige statsministeren i britisk historie. Men britene er ikke i ferd med å få en ny Margaret Thatcher, ifølge ekspertene. Mens Thatcher fikk tilnavnet «jernkvinnen» og ble kjent for sin nådeløse fremgangsmåte og sterke ideologiske overbevisning, er May langt mer pragmatisk og sentrumsorientert.

– Sammenligningen med Angela Merkel er mye mer relevant enn pratet om en ny Thatcher, skriver Martin Kettle, redaktør i The Guardian.

Journalist Cathy Newman slår fast at May «er Storbritannias svar på Angela Merkel» og at hun «bør lære» av Merkels feil.

Både May og Merkel kommer fra relativt normale kår. May har for eksempel gått på offentlige skoler – ikke eksklusive privatskoler i likhet med mange andre britiske toppolitikerne. Begge har fått en kristen oppdragelse, er døtre av prester og er kjent for å være pragmatikere.

Dette la også May vekt på da hun lanserte sitt kandidatur torsdag.

– Noen politikere søker høye posisjoner fordi de er drevet at ideologisk glød eller på grunn av ambisjon eller berømmelse. Mine grunner er mye enklere: Jeg vokste opp som datteren av en lokal sogneprest. Offentlig tjeneste har vært en del av den jeg er så lenge jeg kan huske, sa hun.

Theresa May fikk sin grunnskoleutdanning på offentlige skoler, men tok senere en bachelor i geografi ved prestisjetunge University of Oxford.

EU-skeptisk ja-dame

59 år gamle May trekker frem at hun er erfaren – hun har hatt den tøffe innenriksministerstillingen siden 2010 – og at hun har bakkekontakt.

– Jeg setter bare i gang med den jobben som er foran meg, sier hun.

May kjempet for fortsatt medlemskap under valgkampen, men var ingen frontfigur i kampanjen.

– May har på mange måter de EU-kritiske skussmålene i orden og en naturlig ryggmargsrefleks mot overnasjonalt samarbeid. Hun vil fremstå som en naturlig arvtaker etter Cameron og en som ikke lar ideologi trumfe nasjonens interesser, sier Bratberg.

Hun har lenge vært kjent for å være relativt skeptisk til EU og tøff når det kommer til innvandring. En tale hun holdt under partikonferansen til det konservative partiet i fjor, der hun blant annet la frem nye tiltak for å stagge innvandringen, skapte stor debatt.

– Det er ingen beviser for at det er i nasjonens interesse å ha immigrasjon i den størrelsesorden vi har opplevd det siste tiåret, sa May.

Hun har også vært en forkjemper for å trekke britene ut av Den europeiske menneskerettskonvensjon og dermed dommer fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Torsdag gikk hun imidlertid tilbake på dette fordi hun ikke har nok støtte i partiet for å gå til et slikt skritt, ifølge May selv.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel kan snart få en ny kvinnelig kollega i Storbritannia. Flere peker på likheter mellom May og Merkel. Her er Merkel med USAs president Barack Obama i Tyskland i 2015.

Ventet en «Tsipras flip-flop» fra Boris Johnson

Med Londons avgåtte borgermester Boris Johnson ute av dansen er Mays hovedutfordrer nå justisminister Michael Gove. Han var en av nei-generalene og antas å ha en dypere ideologisk overbevisning enn May. (Oppdatering: 7. juli ble Gove slått ut av nominasjonskampen).

– En av Mays største svakheter er at det ikke slår gnister av henne. Det å kunne markere avstand til den politiske eliten ser ut til å være viktig i dagens politiske landskap, og her stiller hun svakere enn Gove. Han har mer karisma og er i større grad en person som kan stake ut en ny visjon for landet. Men for hver entusiast som stiller seg bak Gove, finner du også en ny motstander. Han er mye krassere, sier Bratberg.

Det politiske analyseselskapet Eurasia Group tror det blir vanskeligere å få på plass en EU-avtale med May eller Gove ved roret.

– Begge er tøffere når det kommer til innvandring, og Johnson la i tillegg stor vekt på behovene til City of London, som taler for et fortsatt tett forhold til EU. Vi forventet at han ville gjøre en «Tsipras flip-flop». Det tror vi ikke kommer til å skje nå, sier Mujtaba Rahman i Eurasia Group.

Han sikter til helomvendingen til den greske statsministeren Alexis Tsipras i fjor sommer. Kort tid etter at folket hadde stemt ned den greske gjeldsavtalen med EU, gikk Tsipras med på en lignende avtale i Brussel.

Går til giftbeger

May sier hun ønsker at britene skal bli i det indre marked dersom EU innfører restriksjoner på fri flyt av personer og arbeidskraft. EU har imidlertid gjort det klinkende klart at britene ikke kan velge og vrake. Full markedstilgang betyr at de må godta fri flyt av arbeidskraft, akkurat som Norge.

Dermed kan de til slutt ende opp med en mindre omfattende handelsavtale der de selv får kontroll over innvandringen, men en slik løsning kan igjen kan ramme landets økonomi og især den viktige finanssektoren i London.

– Den som til slutt får statsministerposten går til et giftbeger, men mange er likevel villige til å forsøke. Dette er en mulighet til å få makt. Særlig Gove og May ser kanskje at dette er deres sjanse. De vet ikke om den kommer igjen, sier Bratberg.

For kort tid siden slaktet britene Norges modell. Nå er EØS-avtalen på full fart inn i varmen

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

 1. Margaret Thatcher
 2. Brexit
 3. Boris Johnson
 4. Angela Merkel
 5. EU