Verden

Tre siktet for terror etter raid i Belgia

Tre personer ble siktet for forbrytelser knyttet til terror etter en stor aksjon mot i alt 40 hus i Belgia natt til lørdag.

Belgiske soldater utenfor regjeringens hastemøte om sikkerhetssituasjonen lørdag formiddag.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

Det blir spekulert i at angrep kan ha vært planlagt mot fotballsupportere mens de skulle følge kampen mellom Belgia og Irland på storskjerm i Brussel. Dette er ikke bekreftet.

– Nei, det er bare en hypotese, skriver statsadvokat Eric Van Der Sijpt ved påtalemyndigheten i Brussel til Aftenposten på spørsmål om de kan bekrefte spekulasjonen om at slike samlinger kunne være et potensielt terrormål.

Først ble 12 personer arrestert, men utover dagen lørdag ble ni av dem sluppet fri. I alt 40 personer er blitt avhørt.

De tre siktede er belgiske statsborgere, skriver nyhetsbyrået Bloomberg. De er anklaget for "å ha forsøkt å begå terroristisk drap og for å ha deltatt i en terrorgruppes aktiviteter".

Pågripelsene og avhørene skjedde fredag og natt til lørdag på 16 ulike steder rundt i landet.

Telefonavlytting

Ifølge avisen Le Soir var det opplysninger fanget opp via telefonavlytting om et nært forestående angrep som førte til politioperasjonen.

Ifølge avisen La Libre er det verken funnet eksplosiver eller våpen. Trusselnivået er ikke høynet.

Lørdag formiddag holdt statsminister Charles Michel hastemøte i det som tilsvarer Regjeringens underutvalg i Norge, nemlig statsminister, utenriksminister, justisminister og forsvarsminister.

– Vi vil fortsette å leve om normalt. Situasjonen er under kontroll, sa statsminister Michel.

Statsminister Charles Michel skal selv ha fått økt sikkerhetsnivået rundt seg, i likhet med justisminister Jan Jambon (t.h).

Vi er ekstremt årvåkne, vi overvåker situasjonen fra time til time og vil fortsette kampen mot ekstremisme, radikalisering og terrorisme, sa han.

Belgia er det vesteuropeiske landet med flest fremmedkrigere ut fra størrelsen på landet.

Fem grunner til at Belgia er blitt et arnested for terrorister
Belgiske soldater i Brussel i dag. Men terrornivået er beholdt på trinn tre av en skala på fire.

EM-trussel?

Ifølge den flamske tv-stasjonen VTM fryktet man at de pågrepne planla angrep denne helgen under en av Belgias fotballkamper i EM, skriver Reuters. Dette er ikke bekreftet av politiet. I ettermiddag klokken 15 spiller Belgia mot Irland.

Avisen Le Soir viser også til at steder der folk samles for å se på sine fotballyndlinger, Les diables rouges, er potensielle terrormål, i likhet med andre steder der mange samles, som kjøpesentre.

22. mars ble avgangshallen på Brussels flyplass Zaventem utsatt for to selvmordsangrep. Fremdeles er flyplassen preget av det som skjedde.

Politiet i Frankrike er i høy beredskap under fotball-EM på grunn av frykt for terror. Inovember i fjor prøvde selvmordsbombere å slå til mot Stade de France under en vennskapskamp mellom Tyskland og Frankrike.

I mars slo terrorister til mot både T-banestasjonen Maelbeek midt i Brussel og i avgangshallen på Zaventem flyplass, hovedflyplassen i Belgia. 32 personer mistet livet og mange ble alvorlig skadet.

De siste dagene har man høynet beredskapen rundt fire regjeringsmedlemmer, blant annet statsminister Charles Michel. Men pågripelsene det siste døgnet skal ikke være relatert til dette.

Belgia har alt vært hardt prøvet det siste året. Flere av terroristene som slo til i Paris i november kom fra Brussel, og 22. mars slo selvmordsbombere til i den belgiske hovedstaden. Her fra blomsterhavet på Børsplasssen i Brussel.

IS-krigere på vei

Etter terrorangrepene i Paris i november, ble trusselnivået i Brussel hevet til høyeste nivå og byen ble nærmeste stengt. Man fryktet da at det skulle skje et angrep.

Flere av gjerningsmennene i angrepene i Paris kommer fra Belgia, og det skulle senere vise seg at de hadde forbindelse med terrorangrepene som ble gjennomført i Brussel i mars i år.

For to dager siden ble det kjent at belgisk politiet hadde mottatt opplysninger om at IS-krigere var på vei til Europa fra Syria for å gjennomføre angrep.

Nå i morges holdt statsminister Charles Michel hastemøte i landets sikkerhetsutvalg, hvor forsvarsminister, utenriksminister, justisminister og statsminister møtes. Det er ventet at det vil bli holdt en pressekonferanse når møtet er over.

Les også

  1. Først skjulte terroristene seg blant flyktningene. Så angrep de Paris og Brussel.

  2. – Jeg får flashbacks. Hører lydene og bråket igjen. Og så tenker jeg på hva som hadde skjedd om jeg ikke hadde stoppet ham

En jusstudent og tvillingmor drept under terrorangrepet i BrusselLaget som samler et splittet folk: - Limet som holder Belgia sammen

Les mer om

  1. Terror
  2. Belgia