USA: Arabiske TV-kanaler bidrar til uro i Irak

Journalistikken til de to største arabiske TV-kanalene bidrar til å skape en anti-amerikansk stemning i Irak, mener okkupasjonsmakten.

– Anti-amerikanske følelser er blitt forsterket av Al-Jazeera og annen dekning som er imot koalisjonen, sier brigader Mark Kimmitt, som er okkupasjonsstyrkenes nest øverste leder i Irak.

På en pressekonferanse trakk han fram dekningen av stengningen av en radikal, shiamuslimsk avis og beleiringen av den svært urolige byen Falluja som eksempler på det han mener er partisk dekning fra Al-Jazeeras side.

– Vi har grunn til å tro at flere nyhetsmedier ikke driver med sannferdig rapportering, sier Dan Senor, som er okkupasjonsmaktens sivile talsmann.

Bilder fra Falluja

Både Al-Jazeera og Al-Arabiya har de siste to ukene vist megetsigende bilder både av ødeleggelsene og ofrene for volden som herjer i den sunnimuslimske bastionen Falluja. Omkring 70 soldater fra okkupasjonshæren og 700 irakere er drept i kamper i Irak de siste to ukene. De fleste av dem er drept i Falluja.

Al-Jazeera har også viet den radikale, shiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr, som USA nå har gjort til en hovedfiende i Irak, betydelig oppmerksomhet og taletid på lufta. I tillegg har de to kanalene de seneste dagene hatt eksklusiv tilgang til flere video-opptak av utlendinger som er kidnappet av ulike radikale grupper i Irak.

Al-Jazeera har også tidligere blitt kritisert for sin dekning av Irak-krigen, men avviser også denne gangen kritikken.

– Al-Jazeera blir ofte utsatt for kritikk, og ofte er den malplassert, sier kanalens talsmann Jihad Ballout til AFP.

Al-Jazeera «rapporterer hendelser objektivt, noe som gjør det umulig å tilfredsstille alle», legger han til.

– Kommer til å angre

Også Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver, sjiamuslimen Muaffaq al-Rubaie, kritiserer de to arabiske kanalene for det han kaller uriktig rapportering i forbindelse med at han trakk seg fra det irakske styringsrådet nylig.

TV-kanalene meldte at han trakk seg i protest mot kampene i Irak, mens Rubaie selv mener hans avgang var en del av en planlagt maktoverføring fra USA til irakerne selv.

– Jeg er sint og oppbrakt over det som er blitt rapportert i arabiske medier og TV-stasjoner om min avgang, sa Rubaie på en pressekonferanse i Bagdad.

– Jeg advarer de arabiske mediene: Iraks tålmodighet har nådd sin grense, og de kommer til å angre på det de gjør, sa en tydelig sint Rubaie.

I likhet med okkupasjonsmakten beskyldte også Rubaie de arabiske TV-kanalene for å bidra til uroen i Irak.