Verden

Sterke reaksjoner fra hele verden etter politikerdrapet

Drapet på den britiske politikeren Jo Cox har vakt sterke reaksjoner langt utover Storbritannias grenser.

Jo Cox (41) ble drept torsdag.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten

«Sørger over det grusomme mordet på Jo Cox,» skrev NATO-sjef Jens Stoltenberg på Twitter.

Mange mener at det er et angrep på demokratiet.

«Gjennom henne blir våre demokratiske idealer angrepet. Det må dere aldri akseptere!» skriver Frankrikes statsminister Manuel Valls.

I sjokk

Hele Labour er i sjokk, sa partileder Jeremy Corbyn i en uttalelse.

«Jo var dedikert til å få oss til å holde løftene om å støtte utviklingsland og styrke menneskerettighetene, og hun brakte disse verdiene og prinsiplene med seg når hun ble medlem av underhuset,» skrev Corrbyn.

Statsminister David Cameron kalte drapet «en tragedie» og uttrykte sympati for familien. Ukip-leder Nigel Farage skrev at han hadde mottatt dødsbudskapet med «stor sorg».

– Dette er en forferdelig dag, og et forferdelig angrep på demokratiet vårt, sa tidligere statsminister Gordon Brown i en uttalelse.

Labour-leder Jeremy Corbyn legger ned blomster på Parliament Square i Westminster i London.

Harmdirrende

Men drapet har også brakt sinne og fortvilelse. I en harmdirrende leder skriver The Guardian at dette viser at veien «fra sivilisasjon til barbari er kortere enn vi liker å tenke på.»

The Guardian er sterkt kritisk til både Ukip-leder Nigel Farage og lederen av det høyreekstreme partiet Britain First i lederen.

«Retorikken om vestlig rasisme og islamofobi er speilbildet av ideologien som IS og al-qaida bruker for å rekruttere og overtale folk til å spenne på seg eksplosiver, og dø for å drepe andre. Det kan være spesielt effektivt i Storbritannia, i en tid når hat-oppvigleri siver inn i mainstream,» skriver avisen i lederen.

En av de mest delte sakene var en kommentar av Alex Massie i magasinet The Spectator. Også han tar et oppgjør med Farrage og retorikken i britisk politikk.

«Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har hatt så dårlige følelser om dette landet og politikken her, enn det jeg gjør nå,» skriver Massie.

Minner om Anna Lindh

«Drapet på Jo Cox gjør vondt inn i hjerterota. Minner om Anna Lindh. Tragisk.» skrev Arbeiderpartiets sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen på twitter torsdag kveld.

– Det er to unge, lovende politikere, sett på som fremtiden til partiet, som blir drept like plutselig og meningsløst. Og begge ble drept i en periode der partiet var i en kampanjesituasjon, sier Amundsen til Aftenposten.

Drapet på Jo Cox minner om mordet på Anna Lindh, sier AP-politiker Hans Kristian Amundsen.

Anna Lindh ble knivstukket og drept under en handletur i Stockholm i 2003. Lindh var en politiker for sosialdemokraterna, og var engasjert i kampen for at Sverige skulle tre inn i euroen. Sverige hadde folkeavstemning fire dager etter drapet.

Gabrielle Giffords, den amerikanske kongresskvinnen som ble skutt i 2011, uttrykte også sorg på twitter:

«Jeg blir syk av å høre om drapet på Jo Cox. Hun var ung, modig og hardtarbeidende. En lysende stjerne, en mor og en hustru,» skrev Giffords, som ble skutt i hodet på et valgmøte i Arizona. Hun overlevde etter livreddende behandling og lang rekonvalens.

Kongresskvinne Gabrielle Giffords, før og etter angrepet der hun nær ble drept.

"Hjerteskjærende"

«Hjerteskjærende å lese om drapet på Jo Cox. En folkevalgt på gaten for å møte sine velgere, et angrep på kjernen i det demokrati handler om,» skriver SV-leder Audun Lysbakken på twitter.

«Opprørende at Jo Cox ble drept, politiker i åpent møte med velgerne i Leeds. Omtanke med pårørende, sørger med UK,» skriver AP-leder Jonas Gahr Støre.