— Det går to andre nordmenn i min klasse, og jeg bor i kollektiv med andre nordmenn. Men det er ikke sånn at vi bare blir kjent med hverandre, heldigvis, sier Kamilla Risanger (20).

Den norske økonomistudenten ved Kingston University er på vei til dagens siste forelesning. På veggene og i universitetskantinen er det invitasjoner til Malcom X-studiekveld, a capella-sangklubb og studiesirkler.

I gangene summer det i engelsk, men ganske ofte hører Risanger norsk i forbifarten på campus.

For Risanger er statistisk sett den mest typiske norske utenlandsstudenten: Hun har valgt den mest populære studieretningen ved den mest populære institusjonen i det mest populære landet, viser tall ANSA har innhentet fra Lånekassens 2013/14-tall for gradsstudenter i utlandet.

  • Storbritannia er nordmenns klare førstevalg for utenlandsstudier, etterfulgt av Danmark, USA, Polen og Australia.
  • I løpet av de siste ti årene har de fleste topp fem-landene opplevd en solid økning. Men Australias popularitet er dalende og i ferd med å tas igjen av Ungarn på plassen under.
  • Av de norske studentene i Storbritannia velger nesten én av fire en grad innen økonomi, finans, administrasjon og ledelse. Samfunnsfag, humaniora, psykologi og journalistikk følger på plassene under.
  • Med 417 norske studenter i fjor er Kingston den britiske institusjonen som aksepterer desidert flest nordmenn.

Språket trekker

ANSA-president Madeleine Mowinckel sier Storbritannia har en rekke fordeler når norske studenter ser seg om etter en utenlandsk studieopplevelse: språk, praktisk tilgjengelighet, nærhet til Norge og gode skoler.

— Storbritannia er kjent for sine mange gode utdanningsinstitusjoner og har et renommé som tiltrekker seg studenter fra hele verden, sier hun.

For Risanger var det ønsket om å mestre engelsk på morsmålsnivå som var det viktigste trekkplasteret.

- Dessuten er det ikke så skummelt å flytte til Storbritannia, det er kort vei hjem om noe skulle skje. Også er det utrolig kult å bo i London, sier førsteårsstudenten.

Hun er ikke alene om å ville finslipe engelsken. Ifølge ANSAs tall studerer mer enn 90 prosent av alle norske utenlandsstudenter i praksis på engelsk, svensk eller dansk, enten i et engelskspråklig land eller på institusjoner i utlandet som tilbyr engelsk undervisning, slik tilfellet er i mange østeuropeiske land.

Britiske agenter

En hovedforklaring på at Storbritannia og visse studiesteder utmerker seg er at en håndfull agenter, slik som Across The Pond, jobber for å tilrettelegge og reklamere for britiske studier blant norske studenter.

— Disse agentene er veldig flinke til å informere og legge til rette, og de samarbeider med visse skoler. Det synes i statistikken, for det er ved disse skolene det går flest nordmenn, slik som på Kingston, sier Mowinckel.

Risanger var i kontakt med et slikt byrå, men bestemte seg for å sette seg inn i det britiske systemet og søke på egen hånd.

For britiske institusjoner er norske studenter som Risanger gull verdt. Nordmenn betaler fullpris for studiene, altså mer enn britiske studenter og andre EU-borgere.

— Storbritannia kan tillate seg å gjøre dette på grunn av sitt gode rykte som utdanningsinstitusjon, de har muskler til å promotere seg selv som studiedestinasjon. Det er også derfor agentene jobber med dette, fordi det er profitt for dem å hente ut, sier Mowinckel.

For Risanger koster utdanningen drøyt 110.000 kroner i årlig studieavgift, i tillegg til bo- og levekostnader.

— Det svir jo litt, om jeg skal være helt ærlig. Jeg må manne meg opp litt før jeg setter over skolepengene, det er kjempesurt å overføre så mye penger. Men jeg tror det er verdt å investere i en god utdanning.

Ikke bare topp

Kingston-universitetet, der Risanger og mange nordmenn med henne studerer, rangeres rundt 100. plass i de store kåringene av landets beste studiesteder. ANSA-sjefen mener likevel norske studenter får stort utbytte av å studere ved et britisk universitet av dette kaliberet.

— Du trenger ikke gå på verdens topp fem-skoler for å få en god utdanning. Det er veldig mange nordmenn som går på middels gode institusjoner i britisk målestokk, men disse konkurrerer jo med de aller beste vi har i Norge. Det er generelt et ganske sterkt nivå på den høyere utdanningen i Storbritannia, sier Mowinckel.

Før Risanger blinket seg ut Kingston som studiested hadde hun gjort grundige forberedelser, blant annet forhørt seg med tidligere norske studenter her.

Hun tror ikke det er nødvendig å gå på et universitet i verdensklasse for å få utbytte av sin utenlandske grad.

— Jeg håper jo arbeidsgivere ser at jeg har hatt en helt unik studieopplevelse i utlandet, der man blant annet er tett på andre studenter fra hele verden. Vi diskuterer ulike lands politiske og økonomiske systemer i det daglige. Det miljøet får du ikke hvor som helst.

Kingston-universitetet sørvest i London er nordmenns favoritt i Storbritannia.
Helle Skjervold