Verden

Få søker om asyl i Sverige - tusenvis kan være på vei til Norge

Tusenvis av flyktninger og andre migranter er kommet til Sverige de siste dagene. De fleste vil videre til Norge eller Finland.

Flyktninger og migranter som er ankommet togstasjonen i Malmø.
  • Tarjei Kramviken
  • Bjørn Egil Halvorsen
    Journalist

Rundt 2600 har søkt asyl i Sverige denne uken ifølge Migrationsverket, men det er bare en liten del av dem som har kommet. Kun et lite mindretall av dem som er kommet, ber nemlig om beskyttelse i Sverige. De fleste vil reise videre til Norge eller Finland.

Flere frivillige organisasjoner rapporterer at mange flyktninger og andre migranter ber dem om hjelp for å komme seg videre, forteller Matilda Niang fra Migrationsverket.

– Mange har en oppfattelse av en det går raskere å få behandlet asylsøknaden sin i Norge sammenlignet med Sverige. Noen har kanskje også slektninger der, sier Niang til Aftenposten.

Svenske myndigheter har ikke tall på hvor mange flyktninger som har kommet til Sverige de siste dagene, men sier at det dreier seg om flere tusen. De siste fire ukene har 11.700 mennesker søkt om asyl i Sverige.

Bare til sentralbanestasjonen i Stockholm er det kommet hundrevis de siste dagene. Ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter er det nesten ingen av dem som søker om asyl i Sverige.

  • Hvorfor øker strømmen av flyktninger så mye akkurat nå? Fire årsaker til at Europa opplever en kraftig økning i antallet migranter og flyktninger.

— Alt kan skje

Sist uke kunne Aftenposten fortelle at UDI iverksetter en beredskapsplan for å imøtekomme flyktningestrømmen.

Slik er strategien:

Les også

UDI har iverksatt beredskapsplan

De siste treukene er det kommet nær 2000 nye asylsøkere – mer enn dobbelt så mange som UDI hadde planlagt for. I august ble det registrert det høyeste antallet sidenBosnia-krigen på 1990-tallet.

Økt beredskap innebærer blant annet innleie av inntil 7.500 nye mottaksplasser på 50 nye asylmottak. Antall transittplasser er allerede trappet opp.

— Vi har tatt høyde for at det kommer langt flere asylsøkere i tiden fremover. Hvor mange som kommer, er umulig å si, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI, men legger til:

— Når vi ser hva som skjer i Sverige og Danmark, kan jo alt skje. Men så langt har vi håndtert alle som er kommet, og antallet er stort i forhold til hva vi har vært vant med.

Blir ikke kastet av toget

Flyktninger som ikke har billett eller penger til billett, får likevel kjøre med offentlig transport i Sverige. Både det svenske togselskapet SJ og en rekke andre trafikkselskap sier ja til det, skriver NTB.

— Av humanitære grunner vil vi ikke tvinge hardt prøvde mennesker ut av togene dersom de mangler billett, sier pressetalsmann Ronny Hörstrand i SJ ifølge NTB.

I Norge sier NSB at selskapet legger seg på samme linje som SJ.

— Dersom det er flyktninger på våre tog som ikke har billett, så får de likevel være med oss. Foreløpig har ikke dette vært noen stor utfordring for oss i NSB, sier kommunikasjonsrådgiver Gina Scholz.

Gir opp

Tidligere denne uke ga Danmark opp å registrere migranter som ankom landet, og isteden ble de sendt direkte videre til Sverige. Forsker mener Dublin-avtalen er truet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen håper at man finner en løsning slik at migranter som ikke ønsker å søke asyl i Danmark, kan reise videre til Sverige, skriver Politiken. Sverige har vært et av landene som har åpnet opp grensene for flyktningene fra Syria og tok i fjor totalt imot 81.000. I år forventer de 75.000 flyktninger.

— Slik situasjonen er nå, er Dublin-avtalen truet. I alle fall midlertidig, og det er på tide å stille spørsmål om hva de langsiktige konsekvensene blir, sa forsker Jan-Paul Brekke ved Institutt for samfunnsforskning til Aftenposten for noen dager siden.

Syriske flyktninger trasker gjennom Danmark på vei nordover til Sverige og Norge.

Bryter avtalen

Han mente at de holdningene som nå viser seg i Danmark og flere andre land, som blant annet Ungarn, ikke er i tråd med Dublin-avtalen.

— Landene har forpliktet seg til å behandle søknaden til de asylsøkere og flyktningene hvis de ikke er registrert i et annet Dublin-land på veien. I så fall skal søkerne sendes tilbake dit, fremholdt Brekke.

Italia, Hellas, Ungarn, flere østeuropeiske land og nå senest Tyskland, lar flyktninger reise gjennom til andre EU-land. Statsminister Løkke har tidligere kritisert andre land for å ha ignorert Dublin-avtalen.

Sverige forventer 75.000 i år

Brekke peker på at mange asylsøkere selv ønsker seg et annet sted og derfor er veldig bevisst på hvor de vil søke asyl.

— Det har vært en utvikling i asylpolitikken i Danmark det siste halve året, med flere innstramninger. Blant annet er starthjelpen de får de første årene, halvert. Rettighetene for familiegjenforening er også strammet inn. Viktigst er likevel at det allerede er kommet mange asylsøkere og syriske flyktninger til Sverige, mens Danmark har tatt imot betydelig færre, sier Brekke.

Selvforsterkende

At Sverige har tatt imot så mange betyr at flere vil dit. Det har en selvforsterkende effekt.

— Det er klart at folk helst vil et sted der de har et nettverk, enten av familie, venner eller bekjente. Vi ser også at tidligere runder med syriske flyktninger som har kommet til Sverige fungerer bra i samfunnet og allerede er godt integrert, sier Brekke.

Forsker ved Universitetet i Oslo, Grete Brochmann, mener at den danske statsministeren forsøker å fraskrive seg ansvaret.

— Når han sier at man må finne en løsning «slik at flyktninger som ikke ønsker å søke asyl i Danmark kan reise videre til Sverige», fremstår han med omsorg for flyktningenes ønsker. Dette er selvfølgelig bekvemt for Danmark – de aller fleste vil til Sverige. Der blir alle tatt imot og de får oppholdstillatelse. Og jo flere som kommer, desto flere vil også ønske å komme nettopp dit i fortsettelsen, sier hun og forklarer videre:

Står utenfor

— Danmark står utenfor EUs felles asylpolitikk og risikerer ikke at Sverige sender dem i retur. Han kan trygt peke ut retningen over Øresundsbroen. Men det er grenser for hvor mange også Sverige kan ta imot. I tillegg til alle flyktningene som ankommer, vil de få en sekundær-tilstrømning av familiegjenforeninger etterpå. Selv om flyktningene selv naturlig nok ønsker å reise til de mest sjenerøse landene i Europa, der de får velferdsgoder og utsikter til integrasjon, blir EU-landene fremover nødt til å fordele de ankomne på tvers av deres preferanser.

Les også

  1. 140 takknemlige flyktninger overnattet på hotell på Kampen

Les mer om

  1. Dublin-avtalen
  2. EU
  3. Flyktninger
  4. Syria