Dette er det villeste landet i verden. På en positiv måte.

MOSKVA (Aftenposten): Bare 23 prosent av Jorden er fortsatt uberørt villmark. Ett land skiller seg ut.

En kvinne går på ski på den frosne Jenisej-elven i Krasnojarsk-regionen i mars 2017.
  • Per Anders Johansen

En gruppe internasjonale forskere brukte satellittdata for å kartlegge hvor store deler av vår planet som er uberørt av menneskelig aktivitet.

Med nesten 15 millioner kvadratkilometer villmark er Russland det villeste landet i verden, ifølge data publisert i vitenskapsmagasinet Nature.

Solnedgang over tundraen på Jamalhalvøya i nordlige Russland. Sledene tilhører en neonets-familie, som utgjør urbefolkningen i området.

I Russland er det mer uberørt natur enn i Canada, USA og Australia tilsammen, viser kartleggingen.

Fullmåne over tundraen på Jamalhalvøya ved elven Khanemi, 2100 kilometer nordøst for Moskva.

Lite ekte villmark igjen

– Vi er det villeste landet i verden. Og det er bra, skriver den russiske avisen Republic fornøyd.

I undersøkelsen er ekte villmark definert som områder med mer enn 10.000 kvadratkilometer uten spor etter bebyggelse, industri, jordbruk, veier, miljøutslipp, skipstrafikk eller annen menneskelig aktivitet.

Norge kommer på 15. plass på listen over de 20 landene i verden som tilsammen har for 94 prosent av Jordens gjenværende villmark.

Norges viktigste bidrag er de uberørte områdene langs norskekysten.

De villeste landene i verden, ifølge vitenskapsmagasinet Nature. Tabellen skiller mellom uberørt natur på land (mørk farge) og marine områder (lys). Tallene inkluderer ikke Antarktis.
Hva er igjen av urørt natur i verden? Kartet fra Nature viser de gjenstående helt uberørte land- og havområdene i verden, ifølge en internasjonal kartlegging basert på satellittdata.
En mann går langs elven Jenisej i Sibir ved byen Krasnojarsk. Bildet er fra januar 2017.

«Den villmarken på vår planet som fortsatt er bevart i form av urskog og andre økosystemer, er av enorm betydning. Dette må bevares, ikke minst for å håndtere forandringer i klima og nedgangen i vårt biologiske mangfold», skriver forskerteamet i Nature.

«Hva disse landene gjør for å begrense utbyggingen av veier og skipstrafikk, gruver, skogdrift, jordbruk, akvakultur og industrielt fiske, vil være helt avgjørende.»

«Vi har allerede mistet så mye. Vi må gripe denne muligheten til å sikre villmarken før den forsvinner for alltid», skriver forskerne.

Luftbilde fra den sibirske taigaen av elven Mana i Krasnojarsk-regionen i Russland tatt i oktober 2018.

Russiske skoger sikrer jorden luft

De enorme skogene som strekker seg over 70 prosent av Russlands territorium, utgjør nesten en fjerdedel av Jordens skogområder.

Det betyr at 15 prosent av verdens totale karbonutslipp blir absorbert av russisk villmark.

Det meste av skogen er gran. En fersk undersøkelse i regi av svenske og finske forskere for Verdens naturfond Russland (WWF) viser at granskogene er ekstra utsatt når temperaturene øker.

Andelen beskyttede skogsområder er doblet i Russland siden 2012. I fjor ble det innført et satellittovervåkingssystem for å stoppe ulovlig skoghugst lengst øst i Russland.

Taiga, skog og elv i østlige Sibir.
Bilde tatt fra helikopter over Adrianovka i Tsjita i østlige Sibir.

Økt miljøbevissthet hos russere

Flere miljøsaker har skapt stort politisk engasjement i Russland. Det gjelder særlig de enorme og raskt voksende søppelfyllingene.

Putin erklærte 2017 som miljøår i Russland, men likevel økte avfallet med 14,5 prosent - 10 ganger mer enn den økonomiske veksten.

De fleste russere gir blaffen i å sortere avfall.

Flere kampanjer har imidlertid gitt resultater.

I Moskva sier for eksempel 60,5 prosent av befolkningen at de har sluttet å bruke plastposer i butikken, viser målinger.

Likevel står det mye dårligere til for miljøet i Russland enn på 90-tallet, konkluderer Greenpeace i en 500-siders rapport.

  • Utslipp av sulfater i elvene har økt med med 15,8 prosent fra 2015 til 2017.
  • Blyutslippene økte med 8,8 prosent og klorutslippene med 3,6 prosent i samme periode.
  • Bare 15 prosent av kloakkvannet blir renset skikkelig.
  • Arealet av ekstremt forurensede vannområder er doblet på ti år.
President Vladimir Putin på ferie i naturreservatet Sajano-Sjusjenskij i republikken Tuva i august 2018.

En forklaring på at miljøresultatene er dårligere på 90-tallet, ligger i det politiske systemet i Russland, ifølge de russiske miljøaktivistene: Mange miljøorganisasjoner stemples som «fremmede agenter», reell politisk konkurranse er fraværende og de store statlige energi- og industriselskapene gjør hva de vil.

Det eneste positive de siste ti årene, ifølge Greenpeace, er at myndighetene ikke lenger lyver om hvor store arealer skog som brenner ned i skogbrannene som herjer i sommerhalvåret.

– Å utnytte naturressurser for å presse budsjettinntektene til det ytterste er avgjørende for selve eksistensen til den nåværende politiske eliten. Det dreper naturen i vårt land, advarer avisen Vedomosti.

Medlemmer av en lokal klubb for isbadere hopper ut i Jenisej-elven ved Divnogorsk i Sibir.
President Vladimir Putin på ferie i naturreservatet Sajano-Sjusjenskij i republikken Tuva i august 2018.

Aftenpostens Moskva-korrespondent: Her er mine russiske villmark-anbefalinger

Et besøk i russisk villmark er både enklere og rimeligere enn mange er klar over.

Her er noen anbefalte steder fra Aftenpostens korrespondent, Per Anders Johansen:

1. Kamtsjatka. Flyturen Moskva-Kamtsjatka tar ni timer. Det er mulig å få flybilletter med Aeroflot for under 3000 kr. Et eventyrlig område med levende vulkaner, bjørner, fiskemuligheter og øde skiturer ved kysten av Stillehavet.

2. Baikal. Selv om Baikal har flere enorme miljøutfordringer, er sjøen fortsatt verdens største ferskvann. Flere steder langs sjøen er det fortsatt relativt få turister, og landskapet er storslått og fantastisk.

3. Kola. Kolahalvøya er bokstavelig talt nabo til Norge, men svært få nordmenn har tatt turen over grensen fra Kirkenes. En rekke ulike lokale turselskaper organiserer turer, men det er også mulig å lage turer selv med en lokal engelskspråklig guide.

4. Transsibirske jernbane. Den transsibirske jernbanen er en reise mange har som mål å gjøre en gang i livet. Mange glemmer at en slik tur kan kombineres med kortere eller lengre stopp underveis hvor det er mulig å oppleve russisk villmark, for eksempel ved å ta en båttur på elvene Ob og Jenisej.

Ja, språk er en utfordring, men med god planlegging er det mulig å finne engelskspråklige hjelpere.

Fikk du med deg disse sakene fra Russland?