Verden

Regjeringen i Jemen vil delta i svenske fredssamtaler

Jemens regjering sier ja til å delta i de kommende fredssamtalene i Sverige. Opprørerne i landet sier seg villig til å stanse rakettangrepene på Saudi-Arabia.

Houthi-opprørerne i Jemen har uttalt at de vil være med på de kommende fredssamtalene i Sverige.
  • og NTB

Dermed kan det se ut som de viktigste partene i krigen snart vil samles i Sverige. Koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia og Houthi-opprørerne har nemlig også sagt seg villig til å delta i samtalene, som skal holdes i regi av FN.

En sentral opprørsleder, Mohammed Ali al-Houthi, åpner for våpenhvile i en uttalelse til journalister.

– Vi er klare for å fryse og stanse militære operasjoner på alle fronter for å kunne oppnå fred, sier al-Houthi, som leder Houthi-opprørernes revolusjonskomité og er en innflytelsesrik person. Han er imidlertid ikke opprørsbevegelsens øverste leder.

Al-Houthi ba om at rakett- og droneangrep mot «aggressive land» opphører «for å ta fra dem alle grunner til å opprettholde aggresjonen og beleiringen.

FN-resolusjon

FNs spesialutsending Martin Griffiths sier både Jemens regjering og houthiopprørerne har vist ny vilje til å arbeide for en politisk løsning.

Samtidig arbeides det med en FN-resolusjon om Jemen. I et utkast nyhetsbyrået AFP har fått se, kreves det umiddelbar våpenhvile i havnebyen Hodeida. Dessuten må partene fjerne alle hindre for humanitær hjelp i løpet av to uker.

Saudi-Arabia og Iran

Borgerkrigen i Jemen brøt ut i kjølvannet av den arabiske våren, da Houthi-opprørerne inntok hovedstaden Sana med hjelp fra tropper som var lojale til landets tidligere president, Ali Abdullah Saleh.

Året etter flyktet regjeringen, og Saudi-Arabia innledet luftangrep mot de Iran-støttede opprørerne. Den siste saudiledede offensiven har hatt som mål å ta kontroll over den viktige havnebyen Hodeida, en viktig havneby som også er inngangsport for en stor del av bistanden til landet.

Om lag 10.000 mennesker har mistet livet som følge av krigen, og to tredjedeler av landets befolkning har behov for bistand. Mer enn åtte millioner mennesker står i fare for å sulte, og FN har omtalt konflikten som verdens største humanitære krise.

Les mer om

  1. Krig
  2. Konflikt
  3. Jemen
  4. Sverige
  5. Fredsforhandlinger