Han holdt bryllupsfest i Versailles: Nå sitter han på cella i Tokyo

Frem til klokken 16.30 mandag var Carlos Ghosn en av verdens høyest ansette næringslivstopper.

Nyheter om den pågrepne Carlos Ghosn vises på en storskjerm i Tokyo.

Carlos Ghosn (64) er toppsjef i en allianse av Nissan, Renault og Mitsubishi, tre bilmerker som samarbeider.

Onsdag meldte japanske medier at påtalemyndigheten vil holde ham i varetekt i minst ti dager. Biltoppen ble pågrepet mandag ettermiddag lokal tid da han kom til Japan i sitt privatfly.

Han er mistenkt for å ha trikset med Nissan-selskapets regnskaper og slik tusket til seg urettmessige beløp tilsvarende 380 millioner kroner.

Feiret bryllup i Versailles

Ifølge Bloomberg har Ghosn tjent rundt 125 millioner kroner årlig de siste årene. I fjor vakte det noe oppsikt da tidsskriftet Town & Country kunne rapportere fra bryllupet høsten 2016 – Ghosns andre ekteskap. Paret hadde leid Versailles og hyret inn skuespillere i 1700-tallsklær for å markere ekteskapet. Festen var inspirert av Sofia Coppolas film Marie Antoinette.

– Vi ønsket at det skulle føles som å invitere gjester til hjemmet vårt – ikke for utstudert, sa bruden til bladet.

– Når du ber folk på fest, svarer de at de kanskje kommer. Når du ber til Versailles, kommer de, sa han.

Slik er varetektscellene i Tokyo der Carlos Ghosn nå sitter i varetekt.
Je n'étais pas tout à fait prête pour ces photos du mariage de Carlos #Ghosn à Versailles https://t.co/7zd0mUxCMH

Engstelige for børskurser

Ghosn er ingen hvem som helst i internasjonalt næringsliv. Etter pågripelsen har blant andre Frankrikes finansminister og en talsmann for Japans statsminister måttet holde pressekonferanser. Myndighetene er engstelige for ryktet og børskursene til selskaper som spiller en stor rolle i landenes økonomi.

Libanon, der Ghosn er et symbol på suksess og eier en vingård, har for sin del varslet at deres utenrikstjeneste vil følge med for å passe på at han får en rettferdig behandling.

Carlos Ghosn under en pressekonferanse i Renault-regi i 2017.

Hovedrolle i helteserie

Ghosn er født i Brasil, oppvokst i Libanon og har bodd store deler av sitt voksne liv i Frankrike. Inntil nå har han nytt godt av et spektakulært godt rykte som en suksessrik leder i bilbransjen. I Frankrike fikk han tilnavnet «Le Cost Killer» etter at han på 1990-tallet gjorde røde tall svarte igjen i Renault.

I Japan fikk han tilnavnet «Mr. Fix It» etter å ta tatt Nissan tilbake fra avgrunnen i 1999. To år senere ble det skrevet en egen japansk tegneserie med Ghosn i helterollen.

Slo Obama i måling

I japanske medier er han blitt kalt for «seven eleven» etter kioskkjeden med henblikk på lange arbeidsdager. I Tokyo kan du også finne navnet hans på restaurantmenyer.

Han har selv avvist politiske ambisjoner, men han er blitt nevnt som presidentkandidat i Libanon. I Japan kom han for noen år siden på syvende plass i en meningsmåling – foran blant andre Barack Obama – om hvilken kjendis folk helst ville skulle styre landet.

Varsler slo alarm

Anklagene mot Ghosn stammer fra Nissan. Der har medarbeidere gransket sin styreleder i flere måneder for å ha tappet selskapskassen. Granskningen ble startet etter at en intern varsler slo alarm om Ghosn og en av hans nære medarbeidere.

– En rekke andre vesentlige tjenestefeil er avdekket, som personlig bruk av selskapets eiendeler, heter det i meldingen fra selskapet. Den mistenkte og hans medarbeider har ikke kommentert anklagene.

Japansk presse står utenfor varetektsfengselet der man antar at Carlos Ghosn sitter.

Ifølge japansk presse handler mistanken blant annet om boliger Ghosn har disponert og som selskapet eier i Brasil, Frankrike, Japan og Libanon. I tillegg skal han personlig ha fordelt godtgjørelsene mellom selskapets toppledere og slik puttet mer i egen lomme.

Feiret bryllup i Versailles

Ifølge Bloomberg har Ghosn tjent rundt 125 millioner kroner årlig de siste årene. I fjor vakte det noe oppsikt da tidsskriftet Town & Country kunne rapportere fra bryllupet høsten 2016 – Ghosns andre ekteskap. Paret hadde leid Versailles og hyret inn skuespillere i 1700-tallsklær for å markere ekteskapet. Festen var inspirert av Sofia Coppolas film Marie Antoinette.

– Vi ønsket at det skulle føles som å invitere gjester til hjemmet vårt – ikke for utstudert, sa bruden til bladet.

Finansministre møtes

Styret i Nissan skal bestemte torsdag at Ghosn ble fratatt sin rolle som styreleder i selskapet. I Frankrike har Renault ikke fjernet ham som direktør, men innsatt en stedfortreder. I begge landene understreker myndighetene at virksomhetene fungerer som normalt.

Klandrer dunkelt kontrollsystem

Hiroto Saikawa er administrerende direktør i Nissan, der Ghosn er styreleder. Saikawa er blitt spurt på en pressekonferanse hvordan uregelmessighetene kunne pågå så lenge. Han skyldte på et dunkelt og ugjennomtrengelig kontrollsystem, samt at han mener Ghosn hadde for mye makt.

Spår mer konflikt

Nyhetstjenesten Bloombergs kommentator, David Fickling, stiller spørsmål ved om anklagene kan stamme fra en underliggende maktkamp og peker på hvor kompromissløst uvennlig Ghosn ble omtalt på Nissans pressekonferanse.

Kommentatoren viser til at Frankrike har overdrevent stor innflytelse i bilalliansen, mens pengene tjenes i Japan.

– En palassrevolusjon kan noen ganger være starten på et bedre styre, men oftere er det starten på en borgerkrig, skriver han.