Verden

Bradley Manning dømt til 35 års fengsel

(NEW YORK/Aftenposten.no): Den amerikanske soldaten ble straffet hardt for å ha lekket hemmelige dokumenter.

Bradley Manning er dømt til 35 års fengsel.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Dommer Denise Lind leste opp straffeutmålingen i en tettpakket militær rettssal i Fort Meade i delstaten Maryland onsdag formiddag, lokal tid.

Han får også sparken fra forsvaret og mister all rett til lønn fra sin arbeidsgiver. Han kan prøveløslates etter at en tredjedel av dommen er fullbyrdet, altså i 2024.

Manning viste ingen synlig reaksjon da Lind leste opp straffen, melder CNN.

Vil trolig anke

25-åringen ble dømt i en militær domstol 30. juli for å ha lekket hundretusenvis av sensitive dokumenter til nettstedet Wikileaks.

Han ble frifunnet for det mest alvorlige tiltalepunktet — å ha hjulpet fienden - men risikerte tilsammen 90 års fengsel for spionasje og for å ha stjålet statlig eiendom.

Mannings dom vil nå trolig bli sendt til en militær ankedomstol, skriver Alexandra O´Brien, en jusekspert som har fulgt saken svært tett, på Twitter.

Reaksjonene på dommen var umiddelbare på sosiale medier. De aller fleste var svært negative til den strenge straffen.

- Sykt, trist, patetisk og kvalmende, er Twitter-reaksjonen fra advokat og journalist Glenn Greenwald, mannen som nå er i søkelyset for å ha mottatt og publisert de hemmelige dokumentene fra en annen varsler, Edward Snowden.

— Hm, jeg lurer på hvorfor Snowden ikke stoler på det amerikanske rettsvesenet, la han til.

Mange andre amerikanere anser både Manning og Snowden som forrædere.

Manning ble arrestert i mai 2010 i Irak, der han var utstasjonert, og har dermed allerede sittet 1294 dager i fengsel. Disse dagene trekkes fra straffeutmålingen.

Amnesty International reagerte umiddelbart etter dommen og krevde at president Obama benåder Manning, slik at han umiddelbart settes fri.

- Kan være ute om åtte år

Flere eksperter, blant annet den tidligere aktoren på Guantanamo Morris Davis, påpeker at en prøveløslatelse kan skje selv før 2024.

— Han kan være ute på prøve om 8-9 år, når han er 33 eller 34 år gammel. Ut fra utgangspunktet er ikke det så ille som det kunne vært, skriver Davis på Twitter, som skryter av jobben Mannings forsvarer David Coombs har gjort.

I forrige uke

Les også

beklaget Manning sine handlinger

overfor retten. Wikileaks mente denne beklagelsen var påtvunget for å få redusert straff. I dag kaller organisasjonen straffutmålingen en «viktig strategisk seier», gitt mulighetene til prøveløslatelse. Det var gjennom Mannings dokumenter at organisasjonen for alvor satte dagsorden i det globale nyhetsbildet.

Blant Mannings lekkasjer var videoen som viste et amerikansk militærhelikopter som dreper flere sivile, deriblant to Reuters-journalister, i juli 2007.

Borgerrettsorganisasjonen American Civil Liberties Union har tidligere utttalt at Manning ble dømt for å skremme andre varslere fra å spre informasjon. Organisasjonens Ben Wizner sier i etterkant av dommen:

— Når en soldat som delte informasjon med offentligheten blir langt hardere straffet enn andre som har torturert fanger og drept sivile, er det noe alvorlig galt med vårt rettssystem.

Demonstrasjoner

Støttespillere av den dømte 25-åringen planlegger å holde demonstrasjoner over hele USA senere i dag. Blant annet skal en gruppe Manning-tilhengere samles på Times Square i New York onsdag ettermiddag.

Les også

  1. Bradley Manning betaler dyrt for en lekkasje Aftenposten har publisert materiale fra.