Emneknaggen #ArrestMariaRessa trendet på Twitter. Onsdag ble hun arrestert.

«Hvis dette er et forsøk på å skremme oss, vil det ikke lykkes», skriver Maria Ressas redaksjon etter pågripelsen.

Maria Ressa snakket om problemene rundt sin dekning av Filippinenes president da hun var i Oslo i sommer.

I sommer var journalist Maria Ressa (55) i Norge for å fortelle om sin kamp for pressefrihet på Filippinene. Landet er kåret til det farligste stedet å være i Asia for journalister.

Onsdag ble hun pågrepet på kontoret til nettavisen Rappler i Manila, der hun er redaktør.

– Jeg vet aldri når truslene i hatmeldingene kan bli satt ut i live, sa Ressa til Aftenposten i sommer.

Torsdag morgen ble hun løslatt mot kausjon. Hun er fortsatt siktet for ærekrenkelser på nett, noe som kan gi opp til 12 års fengsel.

Volds- og drapstrusler

Ressa er kjent for sin kritiske dekning av de Filippinske myndighetene og president Rodrigo Duterte. Til Aftenposten fortalte hun om hvordan regjeringen forsøkte å strupe journalistikken hennes med frykt.

– Alle journalister som stilte kritiske spørsmål ble bombardert med volds- og drapstrusler på sosiale medier. Målet med det hele var å bruke hat til å tie alle de kritiske spørsmålene, sa Ressa.

På den tiden var hun tiltalt i seks straffesaker. Onsdag ble hun arrestert for ærekrenkelser mot en forretningsmann i en sak hun skrev i 2012.

#DefendPressFreedom

«Hvis dette er et forsøk på å skremme oss, vil det ikke lykkes. Vi vil fortsette å fortelle sannheten», skrev Rappler i en pressemelding kort tid etter arrestasjonen.

Redaksjonen rapporterte underveis i arrestasjonen på Twitter. En politimann skal ifølge avisen ha forbudt dem i å filme arrestasjonen. Med emneknaggen #DefendPressFreedom, understreker Rappler en kritikk som er rettet mot regjeringen i lang tid.

– Denne regjeringen, ledet av en mann som avfeier all kritikk, viser seg nå villig til å gå latterlig langt for å stilne kritisk media og kvele frie ytringer og tanker, skriver den filippinske journalistorganisasjonen i en pressemelding, ifølge CNN.

Kontroversiell president

President Duterte er en svært kontroversiell figur, som Ressa og Rappler har laget mye kritisk stoff på. Det siste året har han blant annet truet med å drepe alle korrupte politifolk og å senke den kriminelle lavalderen til 12 år.

Internasjonalt har han blant annet fått kritikk for å trekke landet ut av traktaten som ligger til grunn for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

I januar i fjor begynte også Dutertes angrep mot Rappler, har Ressa fortalt til Aftenposten. På et punkt trendet emneknaggen #ArrestMariaRessa på Twitter, og hun mottok hun 90 hatmeldinger i timen.

Etter sigende oppdaget journalisten at mange av hatmeldingene kom fra falske kontoer, som hun knyttet til presidenten. Nå renner i stedet Twitter over av støtteerklæringer til henne, skriver Rappler.

Ressa mener den undersøkende journalistikken nå har fått en ny rolle: å fortelle folk når de blir manipulert.

Årets person

I fjor kåret Time Magazine kåret «The Guardians» – journalister som kjemper mot falske nyheter – til Årets person. Ressa var en av dem som ble trukket frem. Hun var den første som pekte på at det ikke bare er falske nyheter som er problemet, men falske kontoer som sprer innholdet.

– Sosiale medier fungerer ved å trigge følelser i folk. Følelsene får deg til å handle før du har tenkt deg om, og gjør at du deler ting før du i det hele tatt skjønner hva det er du deler, sa hun.

Journalistikken får en ny rolle i denne virkeligheten, argumenterte hun:

– Slik vår verden med sosiale medier er konstruert i dag, skal alle tenke raskt og lå følelsene styre. Algoritmene favoriserer lette saker med mange bilder. Journalistikken er motsatsen til dette. Vi tar saker fra hverandre og tvinger folk til å tenke sakte og forstå verden. Dette er den nye undersøkende journalistikken, vi må fortelle folk når de blir manipulert. Det er derfor journalister fortsatt er essensielt i samfunnet.