Verden

Tidligere Trump-rådgiver arrestert og siktet av spesialetterforsker Robert Mueller

Den profilerte tidligere Trump-rådgiveren Roger Stone (66) ble arrestert av FBI fredag for sin rolle i hackingen av demokratenes e-postservere under valgkampen i 2016. Han sier han er uskyldig, og at han forfølges på grunn av sitt vennskap til Donald Trump.

Roger Stone har vært rådgiver for ledende republikanere siden 1970-tallet. Foto: JIM URQUHART, Reuters / NTB scanpix

  • Kristoffer Rønneberg
    Journalist
  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Minst ti tungt bevæpnede FBI-agenter deltok da Roger Stone ble pågrepet i Fort Lauderdale, Florida før daggry fredag morgen.

– FBI, åpne døra! roper en av dem før Stone åpner opp og blir pågrepet, ifølge TV-bilder på CNN.

Stone, som i flere tiår har vært en uformell rådgiver for Donald Trump, er nå siktet som en del av spesialetterforsker Robert Muellers omfattende gransking av Russlands innblanding i det forrige presidentvalget og det mulige russiske samarbeidet med Trump-kampanjen.

66-åringen er siktet for fem tilfeller av falsk forklaring, for å ha forsøkt å påvirke et vitne, løyet for Kongressen og for å ha motarbeidet rettsvesenet, ifølge en pressemelding fra Mueller.

Siktelsen er på 24 sider og tar for seg Stones rolle i hackingen av e-postserverne til demokratene i valgkampen i 2016. Nettstedet Wikileaks publiserte flere tusen e-poster fra disse serverne like før valget.

Les hele siktelsen mot Roger Stone her:

Hevder at Stone var i kontakt med Trump-kampanjen

Saken er svært dårlige nyheter for president Trump. Mueller hevder i siktelsen at Trump-medarbeidere sendte Stone en tekstmelding med ordene «bra jobbet» («well done») etter at Wikileaks begynte å publisere de lekkede e-postene.

Ledende Trump-medarbeidere skal også ha tatt kontakt med Stone for å høre om det ville komme flere lekkasjer fra Wikileaks, ifølge siktelsen.

Donald Trump og Roger Stone har samarbeidet i flere tiår. Bildet er fra 1999, da Stone var Trumps valkampsjef i et kortvarig forsøk på å stille som presidentkandidat. Foto: DANIEL HULSHIZER / AP

Donald Trump har nektet for at han visste om lekkasjene på forhånd. Dette skal han også ha hevdet i sin skriftlige forklaring til Mueller-etterforskningen, som han sendte i november i fjor.

Ifølge siktelsen snakket Stone med flere ledende Trump-medarbeidere om Wikileaks og «informasjon som kan være skadelig for Clinton-kampanjen» allerede sommeren 2016.

Stone skal ha løyet om sin kontakt med Wikileaks overfor FBI etter at Mueller begynte sin etterforskning, ifølge siktelsen. Han skal også ha nektet for at han satt på beviser for at denne kontakten hadde funnet sted.

Kvart million dollar i kausjon

Stone mener ifølge nyhetsbyrået AP at arrestasjonen er «politisk motivert», sier at han kommer til å erklære seg ikke skyldig og at han vil kjempe mot anklagene.

Stone ble fredag løslatt mot 250.000 dollar i kausjon. Han er blant annet siktet for å ha løyet for etterretningskomitéen i Representantenes hus, men sier at eventuelle feilaktige uttalelser ikke har vært tilsiktet.

Stone ble ifølge AP intervjuet av konspirasjonsteoretiker Alex Jones på radioshowet InfoWars fredag. Der sa han blant annet at han ville fortsette kampen for å «renvaske navnet mitt fra disse politisk motiverte siktelsene».

Ville ha Trump som president for 18 år siden

66-åringen har i flere tiår vært en svært profilert rådgiver for en rekke ledende republikanere. Blant annet har han bidratt til valgkampene til Richard Nixon, Ronald Reagan før han begynte å jobbe for Donald Trump.

Han er kjent for sine kontroversielle metoder og for å ha benytte seg flittig av negative eller skadelige opplysninger om motkandidater for å fremme sine egne klienter.

Allerede i 2000 fungerte Stone som Donald Trumps valgkampsjef i en kortvarig kampanje for å få eiendomsmagnaten til å bli presidentkandidat for det såkalte reformpartiet.

I 2016-valgkampen var han en rådgiver i Trump-kampanjens første uker, men han trakk seg allerede i august 2015. I stedet gikk han over til å ha en uformell rolle som rådgiver i Trump-kampanjen, og han stilte ofte på TV for å fremme sin gamle samarbeidspartner.

Les også

En Trump-tilhengers beretning fra innsiden av Det hvite hus: Harme, hårspray og hundsing

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump