Verden

Svenske kronjuveler funnet i søppelbøtte

Svensk politi bekrefter at kronjuvelene som ble stjålet fra Strängnäs domkirke i Sverige i sommer, trolig er funnet i en søppelbøtte i utkanten av Stockholm.

En 22-år gammel mann mistenkes for å ha stjålet to gullkroner og et rikseple. Bildet er fra rekonstruksjonen Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN / NTB Scanpix

  • NTB

22-åringen som er tiltalt for å ha stjålet svenske kronjuveler for over 60 millioner kroner i sommer, står nå for retten i Eskilstuna. Dette bildet ble tatt under politiets rekonstruksjon av tyveriet i Strängnäs domkirke. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

En 22 år gammel mann er tiltalt for tyveriet av svenske kronjuveler fra Strängnäs domkirke i sommer. Juvelene er nå trolig funnet. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

De stjålne kronjuvelene tilhørte Gustav Vasas sønn, kong Karl IX, som ble gravlagt i Strängnäs domkirke i 1611.

De såkalte begravelsesregaliene, som består av kongens krone, et rikseple, samt kronen til dronning Kristina som døde i 1625, har siden vært oppbevart i en låst sikkerhetsmonter i kirken.

31. juli gikk alarmen da noen brøt seg inn i sikkerhetsmonteren, men politiet rakk ikke fram før tyven eller tyvene hadde flyktet i en småbåt.

Tirsdag meldte Aftonbladet at tyvgodset, eller deler av det, var funnet av en vekter i en søppelbøtte i en Stockholm-forstad.

Politiet bekrefter

Svensk politi ville først ikke kommentere opplysningene, men bekreftet kort tid etter at de stjålne juvelene var funnet.

– Nå tyder alt på at Karl IXs stjålne begravelsesregalier er funnet i Stockholms-området, skrev politiet på sin hjemmeside.

Kronjuvelene var forsikret for drøyt 60 millioner kroner og ble ifølge Aftonbladet funnet i en søppelbøtte som det var skrevet «Bombe» utenpå. Det var dette som gjorde at en vekter natt til tirsdag fattet mistanke og undersøkte søppelbøtta.

Ble kastet nylig

Noen bombe ble ikke funnet, og flere kilder sier til Aftonbladet at kronjuvelene neppe hadde ligget der lenge.

– Teorien er at de nylig var kastet der. Det fins ingen vitneobservasjoner på eksakt når, men trolig i løpet av mandag kveld eller natt til tirsdag, sier en kilde til avisen.

Politiet skal nå undersøke overvåkingskameraer i området i håp om at disse kan gi svar på hvem som kastet kronjuvelene i søppeldunken.

I september ble en 22 år gammel mann pågrepet og tiltalt for tyveriet, og rettssaken mot ham pågår i tingretten i Eskilstuna.

Ettersom mannen har sittet i varetekt siden pågripelsen og derfor ikke kan ha vært den som kastet kronjuvelene, og ettersom funnet kan lede til andre som var involvert i tyveriet, ble tirsdagens rettsmøte avbrutt.

Les mer om

  1. Krim
  2. Sverige