Verden

Litauens president: EU-land vurderer å utvise russere etter nervegiftangrepet i Storbritannia

Også andre medlemsland i EU vurderer å utvise russiske diplomater etter giftangrepet i Salisbury. 

Litauens president Dalia Grybauskaite ved ankomst til EU-toppmøtet i Brussel torsdag ettermiddag. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det bekrefter Litauens president Dalia Grybauskaite.

– Vi støtter Storbritannia fullt ut i denne situasjonen, og vi støtter de tiltakene Storbritannia har gjennomført. Vi vurderer alle slike tiltak. Jeg gjør det selv som president i Litauen, sa hun på vei inn til EUs toppmøte i Brussel torsdag ettermiddag.

Hun bekrefter at Litauen i nær framtid kan komme til å utvise russiske diplomater.

Storbritannia har utvist 23 russiske diplomater etter hendelsen, der den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter ble angrepet med nervegift i den engelske byen Salisbury.

Storbritannias statsminister Theresa May fastslår at Russland står bak drapsforsøket. Hun fordømmer hendelsen som et «skamløst og uholdbart» angrep på Storbritannia.

– Vi ser på dette som del av et mønster av russisk aggresjon mot Europa og våre nære naboer, fra Vest-Balkan til Midtøsten, sa May på vei inn til toppmøtet.

I et utkast til slutterklæring fra toppmøtet fordømmer stats- og regjeringssjefene angrepet i de sterkeste ordelag. EU-lederne signaliserer videre at de vil styrke sin beredskap mot kjemiske, biologiske og kjernefysiske trusler, så vel som mot dataangrep, desinformasjon og spionasje.

Det er likevel ikke ventet at stats- og regjeringssjefene vil vedta straffetiltak mot Russland.

Etterforskere under arbeid på et av åstedene i Salisbury som knyttes til nervegiftangrepet på en tidligere russisk etterretningsagent og hans datter.

Les også

  1. Britisk utenriksminister: Putin vil bruke fotball-VM på samme måte som Hitler brukte OL

  2. Boris Johnson beskylder russerne for «absurde» bortforklaringer

  3. Russland utviser 23 britiske diplomater

Les mer om

  1. Litauen
  2. Storbritannia
  3. EU