Verden

Tre døde i Sør-Frankrike i skyteepisode og gisselsituasjon på supermarked

President Emmanuel Macron hyller politimann som byttet plass med gissel.

Politimannen Arnauld Beltrame blir hyllet og takket for at han tok et av gislenes plass. Dette bildet er fra 2013. Lørdag morgen kom meldingen om at politimannen døde av skadene.
 • Nina Selbo Torset
  Journalist
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent
 • Ingeborg Moe
  Journalist
 • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Innenriksminister Gérard Collomb bekrefter at gjerningsmannen etter gisselsituasjonen på et supermarked i Sør-Frankrike ble drept av politiet.

Tre personer er drept og 16 skadet, bekrefter Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Dette var et islamistisk terrorangrep, sier president Emmanuel Macron.

Macron og innenriksministeren hyllet fredag en fransk politimann som byttet plass med et av gislene.

– Frivillig byttet han plass med et av gislene, sier Collomb.

Politifolk på stedet ved supermarkedet i Trèbes fredag formiddag.

Politimannen klarte å la telefonen stå på etter gisselbyttet. Dette gjorde det mulig for politimennene på utsiden av supermarkedet å følge med på hva som skjedde på innsiden.

Den franske antiterrorgruppen GIGN stormet til slutt supermarkedet og drepte gjerningsmannen.

– Han reddet flere liv og har gjort ære på sitt land. Han kjemper nå for livet. Våre tanker er hos han og hans familie, sa Macron fredag.

Lørdag morgen opplyste den franske regjeringen at Beltrame døde av skadene han pådro seg.

Den franske antiterrorgruppen GIGN stormet til slutt supermarkedet og drepte gjerningsmannen.

En politimann byttet frivillig plass med et av gislene.

Småkriminell

En person er pågrepet i tilknytning til skyteepisoden ved kjøpesenteret, opplyser aktor for den franske påtalemyndigheten. Det skal være slektning av gjerningsmannen.

– Gjerningsmannen var under overvåking i 2016 og 2017, på grunn av frykt for radikalisering. Men det ble vurdert at det ikke var noen umiddelbar trussel, sier aktor.

Gjerningspersonen ble overvåket på grunn av tilknytninger til salafismen.

Gjerningsmannen er identifisert som en 25 år gammel gjengangskriminell, opprinnelig fra Marokko, sier innenriksminister Collomb.

– Han var kjent for mindre kriminelle handlinger, blant annet besittelse av narkotika. Vi hadde han under overvåking en periode, men trodde det ikke var noen fare for radikalisering, sier Collomb.

Gjerningsmannen ropte «allahu akbar» (gud er størst) under angrepet og hevdet å være «en soldat» for terrorgruppen Den islamske stat, sier aktor.

Gisselsituasjonen i den franske byen Trèbes pågikk i flere timer. De første meldingene om gisseltagningen kom rundt halv tolv fredag formiddag og meldte om skyting i supermarkedet.

Store mengder politifolk bidro i arbeidet.

Gisler ble løslatt

Rundt klokken 13 sa ordfører i Trèbes Eric Ménasso at en politimann var den eneste som befant seg sammen med gjerningsmannen inne i supermarkedet.

Det drøyde før politiet aksjonerte mot supermarkedet. Klokken 14.45 kom det meldinger om at politiet hadde skutt og drept den terrormistenkte, ifølge den franske tv-kanalen BFM.

Fransk påtalemyndighet opplyser at gjerningsmannen på supermarkedet hevdet å tilhøre den ytterliggående islamistgruppen IS, som hevder å stå bak angrepet.

– Personen som utførte angrepene i Trèbes i Sør-Frankrike er en IS-soldat og han utførte operasjonen etter en oppfordring om å angripe stater i den internasjonale koalisjonen som er mot IS, heter det i en uttalelse fra propagandaorganet Amaq.

Gjerningsmannen skal ha krevd at terroristen Salah Abdeslam løslates, ifølge kilder BFM TV har snakket med. Abdeslam er det eneste overlevende av terroristene som angrep Paris den 13. november 2015.

– Den franske etterretningstjenesten undersøker nå om gjerningsmannen tilhørte IS, sier Macron fredag kveld.

Politimann skutt og såret

Etterforskerne tror 25-åringen først stjal en bil i Carcassonne ved 10-tiden. Under bilkapringen skal han ha drept en passasjer og skadet sjåføren. Dette skjedde før han kjørte mot supermarkedet.

Politiet mener at den samme gjerningsmannen deretter løsnet skudd mot en gruppe politimenn som var ute og jogget. En politimann ble skadet i skulderen, ifølge Le Figaro.

Det er ikke offisielt bekreftet at de to hendelsene har en sammenheng, men en sikkerhetskilde sier til nyhetsbyrået AFP at den samme bilen er brukt begge steder.

Det franske innenriksdepartementet meldte om politiaksjonen klokken 11.37 fredag.

– Det pågår en politiaksjon i Trèbes i Aude-kommunen. Politiets førsteprioritet er aksjonen. Mer informasjon kommer på denne kontoen, ikke spre rykter, het det i oppfordringen.

Fransk politi har sperret av veiene i den franske byen Trèbes.

Les mer om

 1. Frankrike