Verden

Russland mener nervegift kan ha kommet fra Sverige

– Uakseptabel og grunnløs anklage, svarer Sveriges utenriksminister.

Maria Zacharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, peker på Sverige som et av flere land der nervegiften som ble brukt i angrepet i Salisbury kan stamme fra.
  • Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten
  • og NTB

Russland peker på Sverige blant flere andre land som kan ha spredt nervegiften som ble brukt mot Sergej Skripal i Storbritannia.

– De mest trolige opphavskildene til kjemikaliet er landene som siden slutten av 1990-tallet har drevet intensive studier av substanser fra Novitsjok-prosjektet.

Det sier Maria Zacharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, til den statlig eide TV-kanalen Rossiya-24, ifølge Svenska Dagbladet.

– De landene er Storbritannia, Slovakia, Tsjekkia og Sverige, sier Zacharova. Den svenske avisen skriver at hun også nevner USA.

Les også

Dette er den svært kraftige nervegiften som nesten tok livet av den russiske dobbeltagenten i England

Sverige avviser anklagen

Sveriges utenriksminister Margot Wallström var raskt ute med å avvise anklagen på Twitter.

– Jeg avviser sterkt denne uakseptable og grunnløse anklagen fra det russiske utenriksdepartementet om at nervegiften brukt i Salisbury kan stamme fra Sverige. Russland bør heller svare på Storbritannias spørsmål, skrev Wallström.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström var raskt ute med å ta sterkt avstand fra anklagen på Twitter.

Avisen Dagens Nyheter skriver at en ekspert på kjemiske våpen ved det svenske forsvarets forskningsinstitutt mener det ikke er mulig at nervegiften kan ha kommet fra Sverige.

Tsjekkerne reagerer

Også Tsjekkias utenriksminister Martin Stropnicky avviser anklagen på Twitter.

– Vi protesterer mot disse påstandene om opphavet til nervegiften, som er grunnløse, skriver Stropnicky ifølge Reuters.

– Dette er en standard måte å manipulere informasjon i offentligheten gjennom å presentere et høyst spekulativt budskap som ikke kan bevises.

Tsjekkias forsvarsminister, Karla Slechtova, beskriver påstanden som «absurd» på sin Twitter-konto.

Les også

Russland utviser 23 britiske diplomater

Utviser britiske diplomater

Anklagene kommer etter at det russiske utenriksdepartementet lørdag meldte at de utviser 23 britiske diplomater og stanser aktivitetene til Det britiske konsulatet.

Beslutningen ble kunngjort få dager etter at Storbritannia ga beskjed om at 23 russiske diplomater må forlate Russlands ambassade i London.

Den diplomatiske feiden startet da den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal (66) og datteren Julia (33) ble funnet bevisstløse på en benk i byen Salisbury søndag 4. mars.

Politiet har opplyst at de to russiske ofrene ble utsatt for en nervegift og etterforsker saken som drapsforsøk.

Dette er første gang en nervegift ble brukt i Europa etter annen verdenskrig, ifølge en felles uttalelse fra USA, Tyskland og Frankrike.

  • Bakgrunn: Vet vi nok til å dømme Russland i giftsaken? Ikke alle mener det.

Utviklet i Sovjetunionen

Både Storbritannias statsminister Theresa May og utenriksminister Boris Johnson har pekt på Russland som eneste mulige stat som kan være skyldig i drapsforsøket på Skripal og datteren.

Den fosforbaserte nervegiften som ble brukt, tilhører en gruppe av stoffer kjent som novitsjok. Det betyr «nykommer» eller «nykomling» på norsk. Stoffene ble utviklet i Sovjetunionen på 70- og 80-tallet med tanke på at den skulle være vanskelig å oppdage og beskytte seg mot for Nato-land.

Det består av to kjemikalier som sammen skaper den livsfarlige blandingen, og giften kan komme som gass, væske eller i pulverform.

Den svært dødelige giften er aldri tidligere oppdaget brukt, ifølge The Times.

Les mer om

  1. Russland
  2. Storbritannia
  3. Spionattentatet i Salisbury