Verden

To ungjenter tiltalt for å ha spredt sex-rykter på internett

To jenter på 15 og 16 år fra Gøteborg er tiltalt for grov ærekrenkelse av 46 andre ungdommer. Ungdommene ble hengt ut på nettstedet Instagram som «Gøteborgs største horer», noe som førte til opptøyer og hærverk i desember i fjor.

 • Håkon Letvik

En slik tiltale kunne også ha kommet i Norge, mener advokat Jon Wessel-Aas.

Da en rekke ungdommer kunne se seg selv med bilde og sterk krenkende omtale på nettstedet Instagram, førte det til de reneste opptøyer utenfor flere av Gøteborgs skoler i desember i fjor. Ungdommene fikk lite smigrende omtale som løsaktig og horete oppførsel.

Les også

Ungdomsopprør i Göteborg etter rykter på Instagram

Politi og lokalbefolkning skjønte lite da hundrevis av rasende ungdommer plutselig samlet seg utenfor to videregående skoler. På internett var det spredt rykter om at det var en 17 år gammel navngitt jente som var ansvarlig for uthengingen. Jenta skulle «tas» og politiet måtte bringe henne i sikkerhet. Det viste seg senere at hun likevel ikke hadde noe med saken å gjøre.

Opptøyer

Det ble kastet stein mot politiet og mot publikum, det ble skutt opp raketter og gjort hærverk. Flere ungdommer ble arrestert da politiet forsøkte å få ungdommene til å spre seg. Bråket spredte seg også til shoppingsenteret «Nordstan» i sentrum av Gøteborg, og flere butikker måtte stenge. Det ble også demonstrert med plakater med teksten «Nekter å bli kalt hore».

De to unge jentene som nå er tiltalt risikerer å bli dømt til bøter eller inntil to års fengsel. Dessuten risikerer de å bli dømt til å betale opptil en million kroner i erstatning til ungdommene som er blitt uthengt.

Nå har statsadvokat Annika Boman i Gøteborg tatt ut tiltale for grov ærekrenkelse.

Hundre anmeldelser

— Det har vært en omfattende etterforsking, med et hundretall anmeldelser, hvorav omtrent halvparten nå omfattes av tiltalen. At opplysningene ble spredt så vidt, og det faktum at det er så mange som ble utsatt for dette, er grunnen til at jeg har tatt ut tiltale, sier statsadvokat Annika Boman.

Mange av ungdommene som anmeldte uthengingen av seg selv, sørget også for å levere politiet en såkalt skjermdump, et bilde av dataskjermen hvor bilde og sexomtalen fremgår. Påtalemyndigheten mener derfor at de sitter på solide bevis i tillegg til at det er avdekket hvem som opprettet og administrerte Instagramkontoen. Politiet har fått hjelp av Instagram i USA for å finne frem til hvem som stod bak uthengingen.

Les også

Svensk tenåring innrømmer å stå bak Instagram-kontoen

Saken kommer opp for Gøteborgs tingsrätt 3. juni. De 46 fornærmede er i alderen 15 til 26 år skal forklare seg om hvilke konsekvenser uthengingen på internett har fått for dem. Politiets omfattende etterforskning har avdekket at flere av de uthengte har fått store problemer, med depresjoner og også selvmordstanker. Mens svensk rettsvesen vanligvis legger stor vekt på åpenhet, har Gøteborgs tingsrätt unntatt navnene på de 46 fornærmede fra offentliggjøring. Politiet forbereder også sikkerhetstiltak rundt tingretten, slik at det ikke igjen blir opptøyer i ellers fredelige Gøteborg.

-Hvem er Gøteborgs største hore?

Saken startet med en oppfordring på internett: Hvem er Gøteborgs største hore? Oppfordringen førte til at det strømmet inn rundt 1000 tips med bilder av ungdommer som skulle ha et utsvevende seksualliv. Bildene var også ledsaget av detaljerte og grove beskrivelser av ungdommenes angivelige sexliv.

Den 15 år gamle jenta har innrømmet at hun sto bak Instagramkontoen, mens den 16 år gamle jenta nekter straffskyld. Påtalemyndigheten mener likevel å kunne bevise at hun var delaktig.

Les også

Vi må våkne opp

De to jentene skal ha «godkjent» tipsene som kom inn, slik at bildene og omtalen av ungdommene ble offentlig tilgjengelig på Instagram, et populært internettprogram for deling av bilder.

Internett ikke lovløst rom

Både politiet og påtalemyndigheten ser på denne saken som en prøvesak som vil vise særlig ungdom at internett ikke er et lovløst rom. Heller ikke i Sverige er det rettspraksis på hvor grensene går når det gjelder hva som kan skrives på nettsteder som Facebook og Instagram, og som på kort tid kan føre til store ansamlinger av ungdom. -Vi ser dette som en prøvesak som vil vise ungdom at det er grenser for hva de kan gjøre på internett, sier pressetalsmann Christer Fuxborg ved Gøteborg-politiet.

Advokat Jon Wessel-Aas Åserud, Lise

Advokat Jon Wessel-Aas sier at han ikke kjenner til noen lignende saker i Norge. I saker som gjelder æreskrenkelser er det vanlig at det er den som mener seg fornærmet som eventuelt må gå til sak. For eksempel da Tone Damli gikk rettens vei for å få stanset omtale på bloggen til Christian Burmeister.I den svenske saken er det altså det offentlige som går til sak. Det gjør den unik. Wessel-Aas utelukker ikke at det samme kunne skjedd i Norge.

Grove tilfeller

— Men for at myndighetene skal reagere, tror jeg det må være snakk om svært grove tilfeller. Da holder det ikke at en enkeltperson har lagt ut ett krenkende bilde eller en krenkende påstand, sier han.

Han legger til at det i slike saker ikke vil ha noen betydning om påstandene er sanne eller ikke.

- Her er to jenter på 15 og 16 år tiltalt. Er ikke det en hard reaksjon?

— Så lenge man er over den strafferettslige lavalderen, spiller ikke alderen noen rolle for tiltalen. Men det kan få betydning for hvordan en sak føres og hva slags straffereaksjon man eventuelt får, sier Wessel-Aas.

Lettere å dokumentere

Advokaten legger til at nettet har gitt hver enkeltperson større makt til å mobbe eller krenke andre.

— Før ville kanskje dette begrenset seg til mobbing i en mindre vennekrets, og aldri blitt oppdaget. Med med nettet kan slik atferd innta helt nye dimensjoner. Samtidig er det også blitt lettere å bevise og dokumentere, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  16 år gammel jente dømt for å ha filmet og spredt sexvideo på Snapchat

 2. VERDEN

  Svensk idrettsleder tiltalt for tortur av ungdommer med klyper, tau og plastposer

 3. NORGE

  Politiet mener at 26-åring har begått overgrep mot 460 gutter

 4. NORGE

  Voldsvideo ryster Stavanger: Med blodet rennende fra ansiktet må 14-åringen kysse voldsutøverens sko

 5. DIGITAL

  – Tar du et sexbilde av en jente under 18, blir du dømt. Tar du bilde av en gutt under 18, går du fri

 6. NORGE

  50 år gammel mann dømt for overgrep mot 106 barn