Borgerlig kandidat valgt til ny leder i Riksdagen

Moderaternas Andreas Norlén er valgt til ny leder for den svenske Riksdagen. Det er han som nå får jobben med å utpeke Sveriges neste statsminister.

Moderaternas Andreas Norlén (bildet) ble mandag valgt til ny leder i den svenske Riksdagen. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB scanpix

Norlén fikk støtte fra alle de fire borgerlige partiene i Alliansen og høyrepopulistene i Sverigedemokraterna (SD) i en avstemning i Riksdagen mandag, da den nyvalgte nasjonalforsamlingen trådte sammen for første gang etter valget 9. september.

Lederen for Riksdagen kalles på svensk talmannen, et verv som tilsvarer den norske stortingspresidenten. Det er talmannen som får i oppgave å foreslå en statsministerkandidat som kan få støtte av Riksdagen.

Les også

Sverige en uke etter valget: Fem viktige spørsmål og svar om hva som skjer når

SD-politiker mistet verv

Under mandagens møte skulle det også velges tre nestledere. Dette tok flere timer på grunn av valget av andre nestleder.

Normalt sett utløser ikke dette valget noen dramatikk, ettersom kutymen er at posten går til landets tredje største parti, som er Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet mente imidlertid at SDs kandidat Björn Söder var uakseptabel, og fremmet sin egen kandidat Lotta Johnsson Fornarve. Etter tre runder vant Fornarve med 149 stemmer mot Björn Söders 82.

Trolig innebærer dette at SD ikke lenger vil ha noen visetalmann i Riksdagen. Socialdemokraternas gruppeleder Anders Ygeman er klar på hva som skjer dersom Söder nomineres til posten som tredje nestleder mot Centerns Kerstin Lundgren.

– Hvis SD stiller Björn Söder mot Kerstin Lundgren, så kommer vi til å stemme på Kerstin Lundgren, sier Ygeman.

Vil avsette Löfven

Hva slags regjering Sverige får etter valget, er fortsatt uklart ettersom både den røde og blå blokken mangler rent flertall fordi ingen av blokkene har villet samarbeide med SD.

Liberalernas partileder Jan Björklund fastholder at en Allianse-regjering ikke kan støtte seg på SD for å få gjennom budsjettet.

– Det kreves et blokkoverskridende samarbeid, sa Björklund før mandagens møte.

Han er også klar på at det ikke kan bli noen borgerlig regjering hvis den ikke er sikker på å få gjennom sitt budsjett.

Går ikke frivillig

Sveriges nåværende sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven har sagt at han ikke vil gå av før han blir nedstemt av Alliansen og SD.

Den avstemningen skal ifølge Riksdagens nyvalgte talmann finne sted klokken 9.30 tirsdag.

Etter dette er det nettopp den nye talmannen, Andreas Norlén, som får i oppgave å finne fram til et levedyktig regjeringsalternativ, noe som kan bli en stor utfordring.