Mens USA venter på ny orkan, skryter Trump av innsatsen der nær 3000 mistet livet

President Donald Trump provoserer med skryt av regjeringens innsats da Puerto Rico ble rammet av orkanen Maria i fjor. Nesten 3.000 mennesker mistet livet.

  • og NTB

Presidenten snakket til journalister tirsdag i forbindelse med orkanen Florence som er på vei mot USAs østkyst. Her omtalte han fjorårets operasjon som «en utrolig suksess».

Orkanen Maria slo over Puerto Rico 17. september i fjor og forårsaket enorme skader til 90 milliarder dollar, rundt 750 milliarder kroner. Den er regnet som den tredje dyreste orkanen i USA på over hundre år, ifølge nyhetsbyrået AFP. Den aller dyreste var orkanen Katrina i 2005, der 1.833 mennesker døde.

Guvernør Carmen Yulin Cruz i Puerto Ricos hovedstad San Juan reagerer med sinne på uttalelsene.

Nærmere 3000 mennesker mistet livet som følge av orkanen Maria. Detet bildet er tatt i Humacao 20. september 2017.

– Unnskyld meg, skam deg. Du gjorde ikke en god jobb i Puerto Rico, sier hun til CNN og kaller innsatsen en «forkastelig forsømmelse» av Trump-administrasjonen.

– Om Trump ikke lærer av sine feil, kommer han til å gjøre dem igjen, og folk vil fortsette å dø.

Florence er ventet å treffe østkysten av USA sent torsdag kveld eller tidlig fredag amerikansk tid. Unntakstilstand er erklært i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington. Trump advarte tirsdag innbyggerne som befinner seg i de utsatte områdene om å evakuere om de blir bedt om det.

– Dette er en storm som kommer til å bli mye større enn det vi har sett på muligens flere tiår. Vi er så klare som vi noen gang har vært. Vi sparer ikke på noen midler, sa han.