Verden

Orkanen Florence treffer land. Store områder rammet av stormflo og flom.

Orkanen Florence traff ved 13.40-tiden land i Nord-Carolina. Orkanen kan være en trussel i 36 timer og ødeleggelsene kan bli enorme.

Frådende bølger slår mot Oceana Pier i Atlantic Beach i North Carolina torsdag mens orkanen Florence melder sin ankomst.
  • og NTB
En arbeidsbil på Highway 24 forserer vinden mens orkanen Florence gjør sin entré i Swansboro Nord-Carolina.
Et bilde av orkanen Florence tatt fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) onsdag.
Politifolk går forbi butikker med plater spikret foran vinduene i Myrtle Beach i Sør-Carolina torsdag. Foto: David Goldman / AP / NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De store amerikanske nyhetsnettstedene melder at orkanen har truffet nær småbyen Wrightsville Beach i Nord-Carolina.

I byen New Bern i Nord-Carolina, som ligger nær kysten og ved to elveutløp, venter 150 mennesker på å bli reddet fra stigende flomvann. Over 200 mennesker er allerede blitt reddet i byen, hvor elven Neuse så langt har steget med over 3 meter.

Deler av byen Emerald Isle, som ligger på øya Bogue Banks utenfor kysten av Nord-Carolina, ligger nå under nesten to meter med sjøvann etter at stormen har brakt inn en kraftig stormflo.

Florence var tidligere en orkan i kategori 4, men den er nå nedgradert til kategori 1. Den har vindstyrker på opptil 41 meter pr. sekund.

Folketomt

Skoler og arbeidsplasser så langt sør som Georgia er stengt. Mer enn 1500 flyavganger er innstilt. Kystbyene i Nord- og Sør-Carolina er nå så å si helt evakuert for innbyggere.

Selv om vinden ikke lenger er like ekstrem, frykter amerikanske meteorologer store skader. De største truslene er trolig stormflo og ekstremt kraftig regn.

– Vær på vakt. Dette er en kraftig storm som kan ta liv, sier Nord-Carolinas guvernør Roy Cooper.
Han frykter at hele lokalsamfunn kan bli lagt i ruiner. I elven Neuse har vannstanden steget tre meter som følge av stormflo.

– Stormen herjer med delstaten vår, sier Cooper.

Han legger til at han er svært bekymret for lokalsamfunn som risikerer å bli utradert av uværet. Myndighetene har gitt ordre om evakuering av de mest utsatte områdene, men flomvann kan gjøre stor skade på bygninger og infrastruktur.

Kraftig vind og storm traff byen Swansboro i Nord-Carolina fredag.

Over ti millioner mennesker bor i området som trolig vil rammes av orkanen. I tillegg til Nord-Carolina er det erklært unntakstilstand i Sør-Carolina, Maryland, Virginia, Georgia og hovedstaden Washington. Rundt 1,7 millioner innbyggere har måttet evakuere hjemmene sine de siste dagene. Mer enn 500.000 mennesker er blitt strømløse i Sør- og Nord-Carolina, melder nødtjenestemenn, men det anslås at opptil 4 millioner strømkunder kan bli sittende i mørket.

Torsdag hadde rundt 12.000 personer flyttet til midlertidig innkvartering. Flere av fengslene i delstaten har måttet evakuere tilsammen 3000 innsatte.

1100 flyreiser fredag og lørdag er blitt kansellert langs østkysten.

En TV-stasjon i byen New Bern i Nord-Carolina Carolina har for første gang i historien måtte evakuere bygningen på grunn av økende vannstand. En talsmann for bedriften sier veiene i området er oversvømte.

– Handler om størrelsen

Et tre har veltet i den sterke vinden og ligger over en gate i byen Wilmington, helt sørøst i delstaten Nord-Carolina.

Uværet ventes å bli liggende ved og over kysten lørdag, og vannstanden kan stige nesten 4 meter.

Enkelte steder er det varslet 1 meter nedbør over en periode på syv dager. Uværets størrelse bidrar til å øke nedbørsmengdene, og meteorologene frykter i tillegg at Florence vil bli liggende lenge i ro.

Meteorologene spår at Florence vil bevege seg inn i landet mellom fredag og lørdag.

– Jo større og langsommere stormen er, desto større er trusselen og konsekvensene, sier Ken Graham, direktør ved USAs nasjonale orkansenter.

Vekker minner om Harvey

De voldsomme nedbørsmengdene som er varslet, har fått mediene til å sammenligne Florence med orkanen Harvey. Den rammet Texas i fjor.

Enkelte steder utenfor Houston falt det 1,5 meter nedbør. En av årsakene var at Harvey ble liggende lenge stille, mens regnet høljet ned.

Resultatet ble katastrofale flomskader. Nærmere 90.000 boliger ble påført skader, og minst 70 mennesker mistet livet. Det ble anslått at gjenoppbyggingen kunne koste en sum tilsvarende over 1000 milliarder kroner.

Nå anslår værvarslingsselskapet Accuweather at Florence kan forårsake ødeleggelser for opptil 500 milliarder kroner. Og det er flomvannet som ventes å gjøre størst skade.

– Underlig skrue

Florences bevegelsesmønster har skapt hodebry for amerikanske værvarslere. Normalt klarer ekspertene å forutsi med ganske stor nøyaktighet hvor og når en orkan vil ramme land, men slik har det ikke vært denne gangen.

Lokale værsystemer som ellers opptrer som en mur og dytter innkommende orkaner i en forutsigbar retning, har ikke oppført seg normalt i områdene ved de to Carolina-delstatene.

– Dette er et skikkelig mareritt sett fra en meteorologs synspunkt. Vi har ikke tidligere sett denne type bevegelse hos en orkan. Florence er en underlig skrue, sier Marshall Shepherd, professor i meteorologi ved universitetet i Georgia.

Les mer om

  1. Vær
  2. Klima
  3. USA