Verden

Orkanen Florence styrker seg til kategori 4

Ekstremværet Florence er oppgradert til en kategori 4-orkan. Områder i de amerikanske delstatene North Carolina og South Carolina evakueres i påvente av uværet.

Et foto tatt fra Den internasjonale romstasjonen ISS viser orkanen Florence som er på vei over Atlanterhavet mot den amerikanske østkysten.
  • Eirik Husøy
    Eirik Husøy
    Journalist

National Hurricane Center (NHC) sier at orkanen når vindhastigheter opp mot 209 kilometer i timen. Det tilsvarer rundt 58 meter i sekundet.

Florence, som nå er en kategori 4-orkan, «forsterker seg raskt til en stor (major) orkan», heter det ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Videre sier NHC at de forventer at den kommer til å forsterke seg ytterligere og at den kommer til å bli en «ekstremt farlig» orkan.

NHC opplyser at orkanen nå er rundt 1985 kilometer øst-sørøst for delstaten North Carolina på østkysten i USA.

Den er ventet å nå kysten i torsdag og ramme både South Carolina og North Carolina.

  • Myndighetene innrømmer: Mer enn 1400 døde i Puerto Rico etter orkanen Maria i fjor.

Én million evakueres i South Carolina

Myndighetene i USA evakuerer opptil én million mennesker før orkanen Florence treffer delstaten South Carolina.

– Dette er en svært farlig orkan, understreket delstatens guvernør Henry McMaster mandag.

Han har besluttet å sende ut ordre om evakuering til opptil én million innbyggere i delstaten ved den amerikanske østkysten.

Etterfølges av kraftig regnvær

Det er også meldt om kraftig regnvær i etterkant som kan føre til oversvømmelser, et «forlenget og usedvanlig kraftig regnvær», ifølge NHC.

North Carolinas guvernør Roy Cooper sier delstaten vil bli hardt rammet og advarer mot kraftig vind, stormflo langs kysten og oversvømmelser på øyer i området.

Dette er den første større orkanen som truer USA i år. Delstatene Virginia, South Carolina og North Carolina har alle erklært unntakstilstand.

Guvernør i North Carolina, Roy Cooper, under innsettelsen 1. januar 2017.

Kystområder evakueres også i North Carolina

Nå evakueres de utsatte kystområdene i delstaten. Det gjelder det såkalte Outer Banks-området, en stripe land som strekker seg 320 kilometer langs kysten i delstatene North Carolina og sørlige Virginia.

Den amerikanske marinen har gitt ordre om at omkring 30 skip som til vanlig er stasjonert i delstaten Virginia, skal stikke til sjøs for å unngå orkanen.

Varme havtemperaturer er som drivstoff som forsterker orkaner, ifølge orkaneksperten Eric Blake ved NHC, og orkanen Florence skal passere havområder opp mot 30 varmegrader.

– Til syvende og sist betyr det at det er økende sikkerhet om at Florence kommer til å bli en stor og ekstremt farlig orkan, uavhengig av dens nøyaktige intensitet, sier Blake ifølge nyhetsbyrået AP.

Trump avlyser valgmøte

President Donald Trump avlyser et valgmøte som skulle avholdes i Jackson, Mississippi på fredag som følge av orkanvarselet.

Trump-staben opplyser at det er sikkerhetsvurderinger som har ført til avlysingen, ifølge Reuters.

The Storms in the Atlantic are very dangerous. We encourage anyone in the path of these storms to prepare themselve… https://t.co/TS4MDwhj7r

Den amerikanske presidenten advarer også via Twitter om at stormene fra Atlanterhavet er svært farlige og ber folk om å ta advarslene fra myndighetene på alvor.

«Vi er med dere», skriver Trump.

Les mer om

  1. Ekstremvær
  2. USA