Verden

Massearrestasjoner og sammenstøt på Vestbredden

Israelske styrker jakter intenst på tre kidnappede israelske tenåringer. De siste dagene er 280 personer arrestert på Vestbredden.

afp000734076-v6lFhjmyAs.jpg Foto: Mohammed Ballas / AP / NTB scanpix

 • Lars Inge Staveland

En palestinsk familie fra en landsby nær Jenin står utenfor sitt eget hus mens israelske soldater gjennomsøker bygninger i området. Foto: Majdi Mohammed

De tre israelske tenåringene ble kidnappet mens de haiket i nærheten av en bosetning på Vestbredden for en uke siden. Israel mener den islamistiske bevegelsen Hamas står bak kidnappingene og har satt i verk en stor operasjon for å få løslatt tenåringen.

Soldater har jaktet på Hamas-tilhengere i flere byer på Vestbredden. Totalt 280 personer er arrestert. 50 av dem er blant 1027 tidligere palestinske fanger som ble frigitt for å få løslatt den israelske soldaten Gilad Shalit i 2011.

Det israelske sikkerhetsrådet har diskutert straffeaksjoner mot Hamas, blant annt å deportere Hamas-medlemmer på Vestbredden til Gaza og ødelegge hjemmene deres.

— Vi kommer til å skape en situasjon der Hamas-folk vil bli en plage for den palestinske befolkningen, og at deres tilstedeværelse vil frembringe skade overalt. Vi ønsker med andre ord å gjøre Hamas-medlemskap til en inngangsbillett til helvete, sier Israels økonomiminister Naftali Bennett, ifølge israelske Haaretz.

Sammenstøt flere steder

I flere byer på Vestbredden har det vært sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater. Minst tre personer ble brakt til sykehus med skuddskader i byen Jenin.

Norske Florence Aryanik er i flyktningeleiren Aida nær Betlehem, der hun beskriver stemningen som spent.

- Her har det vært sammenstøt mellom palestinske ungdommer som kaster steiner og provoserer, og israelske soldater som svarer med tåregass og geværskudd, sier Aryanik.

— Et tårn her i flyktningleiren står i fyr og flamme, sier hun på telefon til Aftenposten.

Palestinske ungdommer i sammenstøt med israelsk politi på Vestbredden. Foto: Florence Aryanik

— Konsekvensene vil bli alvorlige

Ifølge Israels militære styrker har de gjennomsøkt 100 bygninger og utført 10 operasjoner mot personer og organisasjoner som støtter Hamas.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har forberedt israelerne på at det kan ta tid å finne tenåringene.

- Vi må være forberedt på at dette kan ta tid. Det er en alvorlig hendelse, og konsekvensene vil bli alvorlige, sier han, ifølge Reuters.

Palestinernes president Mahmoud Abbas har sagt at kidnapperne ønsker å ødelegge ned den palestinske selvstyremyndigheten. Samtidig har han kritisert Israel for å benytte kollektiv avstraffelse i jakten på kidnapperne.

Hamas og Den palestinske selvstyremyndigheten inngikk tidligere i år en avtale om maktfordeling, noe Israel reagerte kraftig på.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Israelske styrker har begynt raseringen av rundt 70 palestinske boliger i utkanten av Øst-Jerusalem.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Hebron avstengt etter palestinske angrep

 3. VERDEN
  Publisert:

  Ahed (16) er i årevis blitt filmet mens hun angriper soldater. Nå er hun i ferd med å bli et ikon for palestinsk motstand.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Israel bombet Gazastripen etter nye rakettangrep

 5. VERDEN
  Publisert:

  Israel: Palestinske «terrorister» mottok 2,8 milliarder kroner i fjor

 6. VERDEN
  Publisert:

  Palestinere i Gaza demonstrerte, men ikke mot Israel. Svaret var kontant.