Det er tre måneder til mellomvalget i USA. Republikanske kandidater sliter med en uforutsigbar president.

Republikanske kandidater til mellomvalget i høst vil helst fokusere på presidentens skattepolitikk og lokale problemstillinger. Men Trumps uttalelser tvinger dem ofte over på andre tema.

Donald Trump kaster en skygge over republikanske kandidaters planer før mellomvalget i høst
  • Pål A. Solheimsnes

– Jeg og mange andre republikanere hadde håpt at vi skulle bruke hele året på å snakke om hvordan presidentens skattereform kom til å ta av, sier Scott Jennings til The Washington Post.

– Åpenbart har andre hendelser kommet i veien.

Jennings er rådgiver for den republikanske kongressrepresentanten Garland Barr.

Barr jobber for å bli gjenvalgt som representant i Representantenes hus for byen Lexington i delstaten Kentucky.

Men han og andre republikanske kandidater har fått problemer med at de ikke klarer å forutse president Donald Trump. Ofte henger de etter når han skaper kontroverser.

Pressekonferansen med Donald Trump og Vladimir Putin skapte problemer for enkelte republikanske representanter som ikke visste hvordan de skulle håndtere det.

Russland-trøbbel

Etter at Trump tilsynelatende tok Vladimir Putins side og sa at han var usikker på om Russland blandet seg inn i valget i 2016, hadde Barr og rådgiverne hans problemer med å vite hvordan de skulle møte kontroversene.

Burrs talskvinne sa at han ikke hadde noen kommentar til Trumps oppførsel, og at han var opptatt med å forberede seg til en høring.

Barrs planer gikk i utgangspunktet ut på å fokusere på skattepolitikk og lokale problemstillinger – ikke Trump, skriver The Washington Post.

Hans demokratiske motstander Amy McGrath gikk istedenfor til angrep.

– Jeg er opprørt over presidentens handlinger og uttalelser i dag, skrev hun på Twitter og kritiserte republikanerne for å ikke fordømme Trumps handlinger.

Viktig valg i november

Det er litt over tre måneder til mellomvalget i USA 6. november. Da er samtlige av de 435 plassene i Representantenes hus på valg.

Mens kongressmedlemmer i sikre republikanske stater kan støtte presidenten så ofte og mye de vil, kan ikke andre kandidater i moderate distrikter gjøre det samme.

De må streve for å få en balanse mellom å snakke til Trumps kjernevelgere og å håndtere oppstyret som presidentens handlinger sakper.

Will Hurd fra Texas kjemper for gjenvalg. Han har tatt avstand fra president Donald Trumps metoder på grensen til Mexico, der flere familier tidligere i år ble skilt fra hverandre.

Farlig kritikk mot presidenten

Noen republikanske kandidater har valgt å ta avstand fra presidenten. Da familier på grensen til Mexico ble skilt fra hverandre når de kom til USA, var det flere som gikk ut mot presidentens politikk.

De republikanske representantene Mike Coffmann fra Colorado og Will Hurd fra Texas, som begge stiller til gjenvalg, beskrev politikken som henholdsvis «umoralsk» og «galskap».

Men det er farlig å kritisere Trump. Han er en overveldende populær president blant republikanere. 90 prosent av republikanerne mener han gjør en god jobb, ifølge Gallup.

Så høy oppslutning har ikke en president hatt i det republikanske partiet siden George W. Bush, som på starten av Irak-krigen i 2003 og 2004 hadde lignende støtte i eget parti.

Ikke siden George W. Bush var president i 2004 har en president hatt så stor oppslutning i Det republikanske partiet som Trump har nå.

Venter på blå bølge

Noen demokrater snakker nå om en «blue wave» – en blå bølge – som de mener kommer til å vaske over Kongressen under mellomvalget. Denne skal vinne Representantenes hus og kanskje til og med Senatet tilbake fra republikanerne og inn i demokratenes hender.

Hillary Clintons visepresidentkandidat Tim Kaine er en av dem:

Forhåpningene stammer fra at en president som regel mister representanter i sin første periode. Det skjedde for både Barack Obama, Bill Clinton, George Bush senior og Ronald Reagan.

Meningsmålingene viser også at demokratene lenge har hatt høyere oppslutning. Men selv om de skulle gjøre det best i høst, er det ikke sikkert de vinner tilbake Representantenes hus. For å gjøre det, må demokratene tvinne 24 nye seter.

Skal vi tro bettingselskapene, blir det jevnt i november.

Ladbrokes gir demokratene 1,80 i odds for å vinne tilbake huset, mens republikanerne får 2,00 i odds. Andre bettingselskaper, som Betway og Paddypower, har lignende odds.