Nazistenes stillestående demonstrasjon på torg i Stockholm avsluttet

Nynazistenes planlagte marsj ble ikke noe av. Den stillestående demonstrasjonen på Kungsholmen ble møtt av motdemonstranter bak sperringer.

Medlemmer av den nynazistiske gruppen Nordiska motstandsrörelsen (NMR) demonstrerer på Kungsholms torg i Stockholm.

Både den nazistiske Nordiska motståndsrörelsen (NMR) og Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) demonstrerte i Stockholm lørdag.

Ifølge nyhetsbyrået TT hadde flere hundre antirasistiske demonstranter samlet seg samtidig bak sperringer noen kvartaler lenger bort.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hade fått tillatelse til å demonstrere på Kungsholmen i Stockholm, men avlyste å gå den planlagte marsjen.

Dette gjorde de i protest mot at de mener de ikke fikk tilstrekkelig frihet til marsjere i Stockholms sentrale gater.

Representanter for Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Stockholm lørdag.

Leste opp navn på «forræder»-politikere

Under en høylytt opplesning, akkompagnert av en tromme, ble navn på personer som NMR kaller «folkeforrædere» lest opp. Det dreier seg om et stort antall svenske politkere fra høyre til venstre, melder TT.

Samtidig kjørte tre NMR-tilhengere rundt i en gummibåt ved Riksdagen med et flagg og en forhåndsinnspilt tale.

Politiet og nødetatene forberedte seg på harde konfrontasjoner, men demonstrasjonen forløp uten dramatikk.

De kommunistiske ungdommene skal demonstrere for streikeretten med et møte og en marsj mellom klokken 14 og 15.

I tillegg skal en annen demonstrasjon foregå mellom klokken 11 og 15 og en marsj for dyrenes rettigheter startet klokken 13.

Flere pågripelser

Før dagens demonstrasjoner har politiet med hjemmel i utlendingsloven pågrepet syv personer på ulike steder i Sverige.

– Vi bedømte det slik at de utgjorde en risiko for sikkerhet og orden, sier Lars Byström, presstalesperson ved politiregion Stockholm til TT på Kungsholmstorg.

Byström vil ikke si hvilke land de pågrepne kommer fra eller hvilken gruppe de tilhører.

NMR-medlem Julius Blomberg taler til deltagerne i demonstrasjonen den nynazistiske gruppen Nordiska motstandsrörelsen (NMR)) holdt på Kungsholms torg i Stockholm.

Organiserer på Facebook

I tillegg venter politiet flere motdemonstrasjoner mot nazistene. På to Facebooksider har mer enn 3500 og over 1200 personer meldt seg på.

I tillegg er det en rekke idrettsarrangementer, valgkamp, festivaler og utekonserter i helgen. Politiet har ifølge Expressen talt opp nesten 140 arrangementer i og rundt Stockholm i helgen.

Motdemonstranter på Scheelegatan under demonstrasjonen den nynazistiske gruppen Nordiska motstandsrörelsen (NMR) holdt på Kungsholms torg i Stockholm.

Høy beredskap

Politiet har fått forsterkninger fra hele landet. Brann- og redningstjenesten har ikke hatt flere på jobb siden president Barack Obamas besøk i 2013.

Centerpartiet har av sikkerhetshensyn flyttet et valgarrangement fra Kungsholmen til partiets eldrevne båt. På båten skal det også være en homofil vigsel mens nazistene marsjerer i gatene.

– Kjærlighet og åpenhet vinner mot nazismen, sier Centerpartiets leder i Stockholm til Expressen.